Aslen Kahramanmaraş Afşin ilçesinin Çoğulhan Mahallesi’nden olan ve Kapaklı’da yaşayan Mehmet Gök Termik Santral’in zararlarını anlattı.
 

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy ve Kapaklı’dan bir heyet, Afşin’in Çoğulhan Mahallesi’ndeki Termik Santralleri incelemeye gitmişti. Kapaklı’da yaşayan Afşin Çoğulhanlı Mehmet Gök, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Santralin anlatıldığından daha zararlı olduğunu dile getiren Gök, ‘’ Ben devletin yapmış olduğu santrale karşı değilim. Sadece yapılması gereken yere yapılmalı ve taşımalı sistemle yapılmalı. Buradan çıkan kömürü başka bir yere nakliye ederek orada da enerji üretilebilir. Bu belli bir külfet içeriyor ama çıkacak enerjiden de bunun bedeli sağlanabilir.’’ Dedi.
 

‘’ORADAKİ GAZLAR KANSERE SEBEP OLDU’’
 

Termik Santral’den çıkan gazların köylüleri zehirlediğini belirten Gök, ‘’Termik Santral konusunda Kapaklı’daki halkın bakışını biliyorum. Ben de Kapaklı halkının yanındayım. Babam Afşin Çoğulhanlı, yani o köylüyüz. Biz babamız vasıtasıyla Çoğulhan’da Termik Santralin etkilerini görerek geldik. Geçtiğimiz günlerde İrfan Başkanımın da Çoğulhan’da araştırmalar yaptığı yerde babamlar yaşadı. Orası 12 bine yakın bir nüfusa sahip kasaba iken şuanda belki 1.500’lere yakın bir nüfusa sahip. Sebebi ise hemen yanı başında kurulu olan dünyanın en büyük Termik Santral’ine sahip olması. Oradan çıkan gaz ve dumanlar o bölge halkını, köylüsünü tamamen zehirledi ve kanser olmasına sebep oldu.’’ İfadelerini kullandı.
 

‘’EN BÜYÜK ABLAM KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYOR’’
 

Kendi aile bireylerinden de örnek veren Gök, ‘’Şuanda benim en büyük ablam kanser tedavisi görüyor. Yakınlarımızdan birçok kişiyi de bu yüzden kaybettik. Babamın amcasının oğlu da dahil olmak üzere 35-40 yaşındaki gençleri oradaki santralin salmış olduğu gazlardan dolayı kaybettik. Belki istihdam sağlayacak ama, Türkiye’de istihdam sağlanacak birçok yer varken ülkenin en az işsizine sahip bir yer neden seçiliyor? İşsiz oranı fazla olan yerlerde yapılsın.’’ Sözlerini kaydetti.
 

‘’ÇOĞULHAN MAHALLESİ ‘KANSERLİ KÖY’ OLARAK ÇIKAR’’
 

Çoğulhan Mahallesi’ne halk dilinde ‘Kanserli Köy’ denildiğini söyleyen Gök, ‘’Burada arkadaşlarımla da sohbet ederken internete girer Çoğulhan Mahallesi yazarım ‘Kanserli Köy’ olarak bilinir. Bunun yapılma aşaması çok eski olduğu için köylü neyin olacağını bilmediği için itiraz etmedi. İş imkanı sağlanacağı söylendiği için kabul edildi.’’ Dedi.
 

‘’ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ’’
 

Trakya’nın zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu ve bölge halkının bunun bozulmaması için mücadele etmesi gerektiğini belirten Gök, sözlerini şu ifadelerle noktaladı; ‘’Ben ülkemi seven bir insanım. Coğrafi olarak ülkemize baktığımızda Trakya, Türkiye’nin en güzel ormanlarına sahip olan bir yer. Bu yerlerin bozulmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Ben devletin yapmış olduğu santrale karşı değilim. Sadece yapılması gereken yere yapılmalı ve taşımalı sistemle yapılmalı. Buradan çıkan kömürü başka bir yere nakliye ederek orada da enerji üretilebilir. Bu belli bir külfet içeriyor ama çıkacak enerjiden de bunun bedeli sağlanabilir.’’