Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Kent Konseyi, Çin zulmünden kurtularak Türkiye’ye gelen Uygur Türkleri için yardım kampanyası başlattı. 

Gazi İlköğretim Okulu öğretmeni Özer Ersoy öncülüğünde başlatılması planlanan yardım kampanyası öncesinde sivil toplum örgütü temsilcileri ile istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda sivil toplum örgütü temsilcileri kampanyaya dair fikirlerini dile getirdi. 

 “VİCDANIMIZ VE İYİ NİYETİMİZLE”

Kent konseyi lokalinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir yaptı. Başkan Özdemir, konuşmasında şunları söyledi: “Değerli sivil toplum örgütü temsilcileri, bu gün burada, Doğu Türkistan’da yaşanan zulümle ilgili Gazi İlköğretim okulu öğretmeni Özer Ersoy’un Kızılay ile işbirliği yaparak başlatacağı yardım kampanyası konusunda istişare etmek için toplanmış bulunuyoruz. Özer Öğretmen bizlere başvurarak projesinden bahsetti, bizde bu zulme duyarsız kalmamak adına davet ettik. Kent konseylerinin amacı ortak akıldır. Tüm TSK’ların ortak aklına ihtiyacımız olduğundan sizlerin fikirleri ve katkılarından faydalanmak istiyoruz. Umut ediyoruz ki ülkemiz genelinde ses getirecek olan bir projeye bütün vicdanımız ve iyi niyetimizle hep beraber imza atarız.”

“ORTAK NOKTA KIZILAY”

Özdemir’in konuşmasından sonra söz alan Özer Ersoy uygulamaya koyduğu proje konusunda katılımcılara bilgi verdi. Projenin geniş kitlelere hitap edebilmesi amacıyla Kızılay Çerkezköy şubesi şemsiyesi altında yapılacağını ifade eden Ersoy, “Doğu Türkistan’dan ülkemize göç eden kardeşlerimiz için bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Orada yaşanan zulme duyarsız kalmamak ve yardıma muhtaç kardeşlerimize elimizi uzatmak, her kesimi ortak noktada buluşturmak adına Kızılay’a müracaat ettik. Yani bu kampanyayı Kızılay Çerkezköy şubesi şemsiyesi altında yapmayı uygun gördük. Bu kampanya sizlerin katkısıyla gerçekleşecek. Ülke genelinde bir kampanya olması amacıyla Kızılay Genel merkezini aradım. Benim hayalim SMS kampanyasıydı. Ancak genel merkez bunun mümkün olamayacağını ama kendilerinin vereceği bir iban numarası ile kampanya yapılabileceğini söyledi.  Genel merkezin bu önerisini Kızılay Çerkezköy şubesi Başkanı Hasan Karaca’ya ilettim. Başkan Karaca yarın bir toplantı yapacaklarını ve neticeyi bize bildireceklerini söyledi.” diye konuştu. 

“DİNLE, IRKLA ALAKASI YOK”

Ersoy, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Bunu Kızılay aracılığı ile yaparsak hiçbir sorun yaşamayız. Kızılay’ın diğer bir avantajı da kampanyaya her sivil toplum örgütünün şüphe duymaksızın katılabileceğidir. Çünkü bağışlar Kızılay’ın hesabına yatacak sonra yine yardım Kızılay eli ile yapılmış olacak. Kızılay bize hesap numarası verdikten sonra bir gece düzenleyebiliriz. O gecede Türkistan’a dair türküler seslendirilip sempozyumlar düzenleyebiliriz. Bu organizasyonları resmi kanallar üstlenmiyorlar. Bu devlet politikası nedeniyle yapılamıyor. Biliyorsunuz ki Çin büyük bir ekonomik güce sahip. Bu nedenle resmi kurumlar pek bir şey yapmak istemiyor. Orada bulunan ve Çin zulmü altında inleyen kardeşlerimize bir faydamız olmasa da buraya gelenler için çok şeyler yapabiliriz. Bunu başarmak adına gayret gösteriyoruz. Sizden istediğim, düzenleyeceğimiz gecede elinizi taşın altına koymanızdır. Herkesin küçük katkıları ile büyük bağışlar elde edebiliriz. Şu videoyu izledikten sonra yapılanların dinle, ırkla alakalı olmadığını göreceksiniz.” Konuşmalar sonrasında sivil toplum örgütü temsilcileri kampanya konusunda görüşlerini belirtti. Projenin uygulanma aşamasında ileri bir tarihte toplanma kararı alındı.

KATILIM YOĞUN OLDU

Düzenlenen toplantıya, MHP İlçe Başkanı Çağlar Bütün, Kapaklı Muharip Gaziler Derneği başkanı İbrahim Çetintaş, Trakya Küçükyaylalılar Derneği Başkanı Selami Tetik, Uzunköprü Meriçliler Derneği Başkanı Mehmet Teksöz, Kars Arpaçay Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Kömürköylüler Derneği başkanı Hüseyin Ermiş, Kapaklı Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Arıcı, Büyük Birlik Partisi Kapaklı İlçe başkanı Fatih Diler, Kapaklı Ülkü Ocakları Başkanı Mert Bulut, Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, Satives Derneği başkanı Erol Buz, MHP İlçe Muhasibi Sercan Ceylan, MHP İlçe Yönetim kurulu üyeleri Ferhat Doğan ve Burak Ceyhun katıldı.