Kapaklı Gazetesi - Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’nin açıklanmasının ardından yüz binlerce ortaokul öğrencisi, tercih yapmak üzere okul araştırmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkçe Öğretmeni Erkin Saçar, öğrencilerin tercih yaparken yüzdelik dilime ve hayalindeki mesleğe odaklanması gerektiğini vurguladı.

Tercih sürecinin başlamasıyla birlikte öğrencilere tavsiyelerde bulunan Saçar, ‘’16 Temmuz 2020 Perşembe günü LGS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından da tercih süreci başladı. Öncelikle açıklanan sonuçlara ve paylaşılan istatistiklere baktığımızda şunları söyleyebiliriz. Sınavın ilk oturumuna 1 milyon 472 bin 088 öğrenci, ikinci oturumuna ise 1 milyon 472 bin 303 öğrenci katılmıştır. Bu öğrencilerimizin arasında 42 farklı ilden 181 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci olmuştur. Bu öğrencilerimizi ayrıca tebrik ediyorum. Bu öğrencilerimizin röportajlarını incelediğimizde tıp okumak doktor olmak isteyen de var futbol takımı teknik direktörü olmak isteyen de… Hayalleri var, birbirinden farklı. Bu öğrencilerimizin lise tercihlerine baktığımızda da çoğunun tercihi neredeyse belli yani önceden hedefledikleri veya sonuç açıklanınca netleşen lise isimleri kafalarında oturmuş durumda. Hepsi için tekrar hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

‘’OKULLARIMIZDA HER KONUDA BİLGİLENDİRME YAPILACAK’’

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin tercih büroları oluşturduğunu belirten Erkin Saçar, ‘’Pekiyi sınava giren 1 milyon 400 bin öğrenci tercih yaparken nelere dikkat etmeli? Tercihlerini nasıl yapmalı? Bu hususta öncelikle şunu net olarak ifade etmemiz gerekir. Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatıyla il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizin koordinesinde okullarımızda okul idareleri ve rehberlik servislerimiz öğrencilerimize tercih noktasında her konuda bilgilendirme ve aydınlatma açısından tercih danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Burada velilerimize ve öğrencilerimize düşen ilk ve en önemli husus okullarıyla iletişime geçmeleridir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’TERCİH YAPARKEN YÜZDELİK DİLİM VE HEDEF ÖNEMLİ’’

Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Saçar, ‘’Tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor noktasına bakacak olursak burada karşımıza iki nokta çıkmaktadır. Birincisi puanıma (yüzdelik dilim de diyebiliriz) göre hangi liseye gidebilirim? İkincisi ise gerçek manada hedeflerim için hangi liseye gidebilirim? Öncelikle birinci hususu açıklayalım. Tercih yaparken her zaman şu söylenir. Puanınıza değil yüzdelik diliminize bakarak tercih yapınız. Puanlar yıldan yıla dalgalanmalar gösterirken yüzdelik dilimler genelde daha net sonuçlar vermektedir. Bu yılki sınav sonuçlarında da yine tercih yaparken öğrencilerimiz ve velilerimiz yüzdelik dilimlerini dikkate alarak tercihlerini yapmalılar. İkinci hususa bakacak olursak gerçek manada hedeflerim için hangi liseye gidebilirim? Ne demek bu? Bu şu demek. Hukuk okumak isteyen birinin öncelikle Sosyal Bilimler Lisesini tercih etmesi, sağlık alanında çalışmak isteyen ama puanı Fen Lisesine yetmeyen birinin Anadolu Lisesi yerine Sağlık Meslek Lisesini tercih etmesi gibi.’’ Şeklinde konuştu.

‘’OKULUN İÇİNE BİR BAKMALI, HAVASINI SOLUMALI’’

Okulların niteliklerine dikkat edilmesi gerektiğini savunan Öğretmen Erkin Saçar, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Buraya kadar genel manada her öğretmenin veya tercih konusunda bilgi veren her kişinin söylediği genel geçer bilgileri vermeye çalıştım. Bunun dışında bir öğrenci lise tercihlerini yaparken “Ne yapmalı, ne yapmamalı?” biraz da bunun üzerinde duralım. Bence öğrenci tercih yapacağı okulları gezmeli? Evet, okulun içine bir bakmalı, havasını solumalı. Okul müdürünü, müdür yardımcısını bir görmeli. Oturacağı kantini, dolaşacağı bahçeyi, ders işleyeceği sınıfları, kitap okuyacağı kütüphaneyi, deney yapacağı laboratuvarı, spor salonunu vs. vs. okulun imkânlarını gözleriyle görmeli. Her zaman demez miyiz okul bizim ikinci evimiz diye. Dört yılı geçireceğim okulumu görmem gerek, sahiplenmem gerek. Yalnız şu noktada hemen uyarayım. Bu anlatımımdan sakın ola sadece okulun fiziki özelliklerine bakarak tercih yapın gibi bir sonuç çıkarmayın. Burada anlatmak istediğim imkânınız ölçüsünde gezebileceğiniz okulları gezin, görün. Özellikle de bir Türkçe öğretmeni olarak tavsiyem ve ciddi anlamda isteğim muhakkak kütüphanesi var mı bir araştırın, sorun. Sorun, sorun ki ülkemizde lise tercih yapılırken kütüphanesi var mı diye muhakkak soruluyor, dikkat ediliyor diye bir kültür oluşturalım. Okulların üniversite yerleştirme başarılarını araştırın. Öğretmen kadroları hakkında da bilgi edinebiliyorsanız çok güzel olur. Size bir yaşam alanı da sunuyor mu bunu sorun istiyorum yoksa dört duvar ve bir çatıdan mı ibaret? Şu arkadaşım şu liseye gidecekmiş, biz ortaokuldan dört ayrılmaz kafadar yine aynı lisede buluşalım. Birimizin puanı biraz yüksek ama olsun, o da bizimle olmak için katlanıversin canım (!) bunu da yapmayın mesela.’’

‘’BAŞARILI BİR LİSE DÖNEMİ DİLİYORUM’’

Son olarak tüm öğrencilere yeni eğitim öğretim yılında başarılar dileyen Saçar, ‘’Sonuç olarak lise dönemiyle birlikte her öğrenci kardeşim yeni bir başlangıca merhaba diyor. Lütfen bunun farkında olun. Sonucunuz ne olursa olsun, liseniz ne olursa olsun yepyeni bir başlangıca gerçek anlamda merhaba deyin. Yeniden başlayın. Sizler bu ülkenin geleceği, sizler bu ülkenin evlatları, sizler bu ülkenin umutları, sizler bu ülkenin sahibisiniz. Hangi puanı almış olursanız hangi liseye yerleşirseniz yerleşin hayata daima olumlu bakın. Umudunuzu, ümidinizi, hayallerinizi sakın ola bırakmayın. Geçen haftaki yazımda söylediğim “balıktan uçmasını, kuştan yüzmesini” beklemek ifadesini tekrarlayarak şunu ifade etmek istiyorum. Kendinizi keşfetmeyi, hayallerinizin peşinden gitmeyi asla ihmal etmeyerek ilgi ve yeteneklerinizi gözden geçirerek kuş iseniz uçacağınız, balık iseniz yüzeceğiniz okulları tercih ediniz. Her ne şartta olursa olsun siz değerlisiniz… Tüm öğrencilerimizin hayallerine ve hedeflerine uygun liselere yerleşmesini temenni ediyor, başarılı bir lise dönemi geçirmelerini diliyorum.’’ dedi.