Eğitim ve öğretimin temel taşı olan öğretmenlerimiz için; her yıl yurdumuzun dört bir yanında coşkuyla kutlanan 24 Kasım Öğretmenler günü, ilçemizde düzenlenen türlü etkinliklerle kutlandı. Kutlama etkinliklerinde konuşan Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, ‘’Toplumda saygın meslek edinmiş olan kişiler kendini insan yetiştirmeye adamış öğretmenin eseridir. Öğretmenlik bütün mesleklerin temelidir.’’ dedi.

Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tertip edilen kutlama programı, 24 Kasım Cumartesi günü Atatürk Anıtı Önü’nde başladı. 1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, anıta çelenk sundu. 

KATILIM YOĞUN OLDU

Kutlama programı Cumhuriyet İlkokulu’nda türlü etkinliklerle devam etti. Yoğun katılım sağlanan programa Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz ve İlçe Şube Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kapaklı’nın ilk öğretmenlerinden Sabret Arıcı ve eşi Kadir Arıcı, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve veliler katılım gösterdi.

‘’KARANLIKLARI AYDINLIĞA ÇIKARAN ÖĞRETMENDİR!’’

Buradaki program Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunması ile başladı. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı öğretmen Hare Baysal gerçekleştirdi. Öğretmenlik mesleğinin önemine vurgu yapan Baysal, “Bugün fedakar öğretmenleri hatırlama ve onları yad etme günüdür. Bir gün de olsa anılarımızı tazelemek, geçmişte kalan öğretmenlerimizi anmak, geleceğe öğretmenliği anlatmak, hiçbir zaman unutmadığımız ve unutamayacağımız öğretmen olmanın heyecanını yaşamak için bugün burada toplandık. Yüreklerimiz öğretmenliğe başladığımız ilk gün gibi ateşli. Bu ateşi söndürmeden devam ettirme kararı var hepimizin yüreğinde. Bir sevdadır öğretmen olmak. Bir güneş gibidir. Nasıl bir güneş can verirse havaya, suya, toprağa, öğretmen de öyle can verir bir bireye, topluma. Öğretmendir karanlıkları aydınlığa çıkaran, öğretmendir İstiklal Marşını coşkuyla öğreten, bayrak deyince titreyen, Atatürk deyince coşan. Mustafa Kemal’in Kocatepe’den bakışıdır öğretmen olmak. Dalga dalga sürüklemektir gençleri, Samsun’dan karanlığın üstüne doğmaktır öğretmen olmak. Önüne katıp cehaleti Ege’de sulara gömmektir. Öğretmen bir mum gibidir, denmiştir ya hep. Yani aydınlatan, aydınlattıkça da yok olan. Yanılgıdır bu. Evet, aydınlatmaktır öğretmen olmak ama aydınlattıkça yok olmak değildir. Aydınlattığınız her beyinde çoğalmak, her karanlıkta bahar toprağı olmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenler gününü kutlarken, başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyorum, ruhları şad olsun.” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Baysal’ın konuşmalarının ardından Cumhuriyet İlkokulu Okul Müdürü Havran Kaya Sökmen de topluluğa hitap etti. Protokol mensuplarını selamlayarak sözlerine başlayan Sökmen, “İlhamını vicdanından alan, sevgiyle yoğrulmuş bir toplum hayalimizin başoyuncusu olan öğretmenlerimize hak ettikleri saygıyı bir nebze olsun hissettirmek amacıyla hazırladığımız programa hepiniz hoş geldiniz. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler yolculuğunda yol öğreticimiz ve karanlıklara inat geleceğe baktığımız gözlerimizdeki ışık olan öğretmenlerin gününü kutluyor, yaşamlarında huzur ve mutluluklar diliyorum.” dedi.

‘’ÖĞRETMENLERİN MEYVELERİ ÖĞRENCİLERİDİR’’

Programın bir diğer konuşmacısı Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz oldu. Tarihimizdeki önemli liderlerden örnek veren Danışmaz, öğretmenlik mesleğinin ne denli önemli bir meslek olduğunu vurguladı. Danışmaz “Öğretmenlerin en büyük gücü, kalbinde taşıdığı o büyük çocuk sevgisidir. Bu sevgi o kadar güçlüdür ki, doktor yapar bir çocuğu, öğretmen yapar bir çocuğu. İnsan yapar her küçük bedeni, hayata hazırlar. Öğretmenlerin meyveleri öğrencileridir. Küçük Mehmet’i Fatih Sultan Mehmet yapan hocası Akşemseddin’dir.  Küçük Selim’i, Yavuz Sultan Selim yapan hocası İbni Cemal’di. Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk de “Öğretmenler yeni nesil cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” cümlesiyle bu meyvenin önemi konusunda günümüz öğretmenlerine yıllar öncesinden mesaj gönderiyor. Bir peygamber mesleği olan öğretmenlik büyük bir fedakârlık, hoşgörü, sabır, enerji ve gayret ister. Her şeyden önce büyük bir yürekle aşk ister. Bu ülkenin çocuklarına, gençlerine dair yüreğinde sevgisi olanlar daim olurlar ve eser bırakırlar. Sevgi dolu öğretmen ışık gibidir. Karanlıkta kaybolmakta olan veya olacak her çocuk onu arar, onu sorar. Onun bir cümlesi hayatı değiştirir. “ dedi.

“SİZİN ESERLERİNİZ İNSANDIR’’

Öğretmenin bir sanatçı olduğunu ve eserinin ise ‘insan’ olduğunu belirten Danışmaz, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı; ‘’Sizin eserleriniz ne taş, ne demir ne bina ne de yoldur, insandır, en kıymetli varlıktır. Yaratılanların en önemlisi, en güzelidir. Hiçbir maddi karşılık bu mesleği sevgi ve sorumlulukla yerine getiren siz değerli öğretmenlerimize layık olmayacaktır. Öğretmen insan yetiştirir. Bireyler öğretmenin elinde şekillenir olgunlaşır ve hayata hazırlanır. Bu kutlu sanatı en güzel bir şekilde icra etmek durumundayız. Bunun için heyecanımızı diri tutmalıyız, gönül eri gibi çalışmalıyız. Cesaretini ve özgüvenini hiçbir zaman yitirmeyen eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyip ülkemizi muasır medeniyet seviyesine çıkarma gayretinde olan öğretmenlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu mesleğin bir mensubu olduğum için çok mutluyum. Bu vesile ile başta başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi rahmet ve şükranlar anıyor, ülkemizin ve milletimizin geleceğini emanet ettiğimiz yürekleri sevgi, şefkat ve sabırla dolu bu kutsal mesleğe gönül vermiş tüm öğretmenlerimizin ve emekli öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.” 

“ÖĞRETMENLİK BÜTÜN MESLEKLERİN TEMELİDİR”

Programın son konuşmacısı ise Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy oldu. Tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Ünlüsoy, “Büyük Önder Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etmesinin 90. yılını kutladığımız bu günde tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutluyorum. Günümüz dünyasında eğitim ve öğretmen unsuru hayati bir öneme sahiptir. Eğitim bugün artık sadece kalkınmamızın ve gelişmemizin temel unsuru değil, aynı zamanda bir milletin dünya üzerindeki yerini de tayin eden stratejik bir değerdir. Sevgi, şevkat ve fedakarlık mesleği olan öğretmenlik ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması ve uluslararası camiada saygın bir hale gelmesi için önemli bir meslek grubudur. Çünkü toplumda önemli bir meslek edinmiş olan saygın kişiler, kendini insan yetiştirmeye adamış öğretmenlerin eseridir. Öğretmenlik bütün mesleklerin temelidir. Öğretmenlik mesleğinin hammaddesi insan olduğundan bu mesleğin icrası için ayrı bir dikkat gerekmektedir. Sınırsız bir fedakarlık ve sabır ile çalışan öğretmenlerimizi memnun edecek tek şey, başarılı ve ülkesine faydalı öğrencilerini görmektir. Milletlerin varlığını devam ettirmesi, gelişip kalkınması, iyi yetişmiş ve nitelikli insan gücüne bağlıdır. Nitelikli insan yetiştirmek, ülkemizin gelişim, dönüşüm ve kalkınmayı gerçekleştirme görevi sizlere düşmektedir. Kuşkusuz ekonomik kalkınmışlıkta, ulaştırmada, sağlıkta, adalette ulaşılan son noktaları ileriye taşımak için; bizlere en önemli ivmeyi kazandıracak olan unsur eğitimdir. Eğitimin kalitesini belirleyenler de öğretmenlerdir. Dünyadaki dönüşümü takip eden, demokrasi bilinci gelişmiş, sadece okuma değil her mecrada öğrenen ve öğrenme isteği olan bireyleri yetiştirme çabamızı sizlerin gayret ve fedakarlıkları olmadan başarabilmemiz mümkün değildir. Ülkemizin dünyada yaşanan dönüşümlerin gerisinde kalmamak, yeniliklere yön veren bir ülke durumuna gelmesi için eğitim sistemini sürekli dinamik tutmalıyız. Onurlu meslekleri ile, her zaman sevgi ile andığımız siz değerli öğretmenlerimizin öğretmenler günün kutlarım. Sağlık, esenlik ve başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

‘’ÖLENE KADAR ÖĞRETMENİM’’

Konuşmalarının ardından Kapaklı’nın ilk öğretmenlerinden Sabret Arıcı’yı kürsüye davet eden Kaymakam Ünlüsoy, kendisinden de günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirmesini rica etti. Ricasından dolayı Kaymakam Ünlüsoy’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Sabret Öğretmen, ‘’60 yıllık meslek yaşamım bu sene tamamlandı. Ama kalben, ölene kadar öğretmenim. Sizlerden farklı olarak bir şey taşıyorum ben. Başöğretmen olarak tayin oldum. 1 sene süreyle başöğretmen olarak görev yaptım. Bir sene sonra müdürlük konularak başöğretmenlik kaldırıldı. Sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

ŞİİRLER OKUNDU

Konuşmaların ardından katılımcılara Şehit öğretmenler adına hazırlanan bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Mesleği için canını vermiş öğretmenlerin yer aldığı video gösterisi, katılımcılara öğretmenlik mesleğinin ne kadar kutsal olduğunu bir kez daha hatırlattı. Duygu yüklü anların ardından Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden oluşan koro performansını sergiledi. Şiir yarışmasında birinci olan Yıldızkent Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Erkin Saçar’ın şiirini seslendirmesi ile devam eden programda öğretmen Hamide Eren de “Dünya’nın Bütün Çiçekleri” adlı eseri seslendirdi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

Dinleyicileri mest eden gösterilerin ardından Kapaklı’da öğretmenler arasında düzenlenen masa tenisi turnuvasının ödülleri, sahiplerine takdim edildi. Gerçekleştirilen turnuvada kadınlar kategorisinde Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Funda Tüfekçi birinci, İbni Sina İlkokulu öğretmenlerinden Havva Hamzalı ikinci, İbni Sina İlkokulu’ndan Duygu Özhan isimli öğretmen ise üçüncü oldu. Erkekler kategorisinde ise Şehit Demet Sezen Anaokulu öğretmenlerinden Tolga Şenşahin birinci, Kapaklı Belediyesi Ortaokulu öğretmenlerinden İsmail Sağlam ikinci ve Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Mehmet Hakan Yılmaz isimli öğretmen üçüncü oldu. Turnuvada dereceye giren öğretmenlere sırasıyla Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danoşmaz ve Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu ödüllerini takdim etti.

ÖDÜLLERİNİ KAYMAKAM’DAN ALDILAR

Masa tenisinin ardından diğer turnuva ve yarışmaların ödülleri de sahiplerini buldu. Öğretmenler arası düzenlenen voleybol turnuvasında birinci olan okul Yıldızkent Ortaokulu oldu. İlçe genelinde düzenlenen resim yarışması biricisi Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden Emir Büyükbaş, şiir yarışması biricisi Yıldızkent Ortaokulu öğrencisi Beren Karagöz, kompozisyon yarışması birincisi Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Hayriye Işık oldu. Turnuvalarda birinci olanlara ödüllerini Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy verdi. Kaymakam Ünlüsoy’un elinden ödül alan öğretmen ve öğrenciler büyük sevinç yaşadı.