Kapaklı Gazetesi - Mevlana’nın 746. Vuslat yıl dönümü dolayısıyla Kapaklı İbn-i Sinan İlkokulu’nda bir anma töreni gerçekleştirildi. 

Ünlü düşünür ve Sufi mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, ölümünün 746. yıl dönümüne özel gerçekleştirilen programla anıldı. Kapaklı İbn-i Sina İlkokulu’nda gerçekleştirilen Şems-i Arus törenine Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda veli katıldı. 

‘’MEVLANA’YA GÖRE İNSAN KAİNATIN ÖZETİDİR’’

1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törenlerde günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı İbn-i Sina İlkokulu Müdürü Orhan Saygılı gerçekleştirdi. Mevlana’nın ölümü bir düğün gecesine benzettiğini vurgulayan Saygılı, ‘’Aşkın ve sevginin çığlığını anlatan bir bilge. Yüzyılları aşan şiirleriyle hümanizmin temellerini atan bir kalp. “Gel” çağrısıyla zamanı ve insanlığı sürükleyen bir şair. Doğunun ve batının sevgi önderi, ilahi aşka adanmış bir ömür: Mevlana Celaleddin Rumi. 1207’de parlayan bu ışık, on binlerce beyitte aşkı ve sevgiyi anlattı. İlahi aşkın derinliklerinde hiçliği ve koşulsuz sevgiyi buldu. Yaşamını “hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Mevlana için ölüm aşka ve sevgiliye kavuşmaktı. Bu yüzden öldüğü gün “düğün gecesi” anlamına gelen “Şeb-i Arus” adıyla anılmaktadır. Hz. Mevlana’nın anlayışında insan kainatın özetidir, küçük bir alemdir. Ona göre tüm insanlık birdir ve asıl gaye birliğe ulaşmaktır. Çünkü insan eşref-i mahluk yani yaratılmış en değerli varlıktır. 7 asır önce Anadolu topraklarına gelerek gönülleri buluşturan; kalpleri sevgi, şefkat hamuru ile yoğuran, ilmi ve öğütleri ile birliği, beraberliği, kardeşliği yeşerten Mevlana Celaleddin Rumi’yi ölümünün 746’ıncı yılında rahmet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

ÖĞRENCİLER MEVLANA’YI ŞİİR VE GÖSTERİLERLE ANLATTI

Okul Müdürü Saygılı’nın konuşmalarının ardından program, öğrencilerin hazırladıkları gösteriler ile devam etti. İlk olarak 4-F sınıfı öğrencisi Fatma Gül Dinç günün anlam ve önemini belirten konuşmasında Mevlana’yı anlattı. İbn-i Sina İlkokulu 4-F sınıfı öğrencisi Esiyla Aslanboğa tarafından okunan “Beri Gel Beri” adlı şiiri ile devam eden programda, Hz. Mevlana’nın hayatını anlatan ksıa bir sinevizyon gösterisi katılımcılara sunuldu. Ardından 4-F sınıfı öğrencileri Ece Esen ve Sahra Kılıç tarafından “Dinle Neyden” adlı şiir okundu. Sınıf öğretmeni Rabia Erdem önderliğinde 4-F sınıfı öğrencilerinin Mevlana’nın 7 öğüdünün drama edilmesinden sonra anma programı 4-F sınıfı öğrencisi Tuğba Kocaoğlu’nun “Demedim mi?” adlı şiiri okumasıyla devam etti. Anma programı Sınıf Öğretmeni Keziban Ateş önderliğinde 1-C sınıfı öğrencilerinin semazen gösterisi ile son buldu.

ETKİNLİK YURT DIŞINA AÇILACAK

Anma programı İspanya, Portekiz, Romanya, Ukrayna, Polonya’dan ortakların olduğu, kuruculuğunu İbni Sina İlkokulu öğretmenlerinin üstlendiği “Culturel Tradition Costumes” eTwinning projesinin bir alt etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlik fotoğraf ve videolar ile yurtdışındaki ortaklarla paylaşılarak Avrupa ülkelerine tanıtılacak.