Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi Psikologu Ceren Sayın, tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili "Koronavirüsü Çocuklarımıza Nasıl Anlatabiliriz?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Kapaklı Belediyesi Psikologu Ceren Sayın, yazısında şu ifadelere yer verdi: "Koronavirüsü hayatımıza girdiğinden beri bizi endişelendiriyor ve bizim bu endişeli halimiz çocuklarımıza çok kolay bir şekilde yansıyabiliyor. Çocuklarımıza bu virüs ile ilgili doğru bilgi vermemiz çocuğumuzun aklındaki soru işaretlerini yok ederek endişelerini azaltıyor. Öncelikle çocuklarımıza virüsün mikrop gibi minicik bir şey olduğunu ve vücudumuza girdiğinde bizi hasta ettiğini söylemeliyiz. Elimize bir toz tanesi alıp; 'bak bundan bile küçük olduğu için onu göremiyoruz ancak mikroskop ile görebiliriz' diyerek somutlaştırabilirsiniz. 'Bu virüs hasta ettiği kişilerin dokunduğu yerlere yapışıyor ve biz de oraya dokunduğumuzda bizi hasta edebiliyor. Virüs bizi hasta ettiğinde öksürürüz, ateşimiz çıkabilir, nefes almakta zorlanabiliriz. Kendimizi korumamız için ellerimizi bol bol 1'den 20'ye kadar sayarak yıkamalıyız. Elimizi; yüzümüze, ağzımıza değdirmememiz gerekiyor. Sağlıklı yiyecekler de beslenmemiz gerekli' gibi kısa ve net bir şekilde çocuklarımıza açıklayabiliriz.

"EVDE SÜREKLİ HABER KANALLARININ AÇIK OLMAMASINA DİKKAT EDİN"

Biz yetişkinlerin bu süreçte sağduyulu olması çok önemli. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım etmemiz mümkün değil. Yetişkinler olarak kendimize bilgi açısından da steril bir alan yaratmalıyız. Bilgi kirliliği endişe ve korkudan başka bir şey yaratmıyor. Güvendiğiniz bir veya iki haber kanalını belirli saatlerde takip ederek endişenizi kontrol edebilirsiniz. Evde sürekli haber kanallarının açık olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzun yanında endişeli ve felaket senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya dikkat edin. Çocuklarımıza ellerimizi önce kendimiz yıkayarak rol model olmalı, onlar içinde el yıkamayı şarkı söyleyerek keyifli hale getirebilirsiniz."