Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ’da faaliyet gösteren odalar tarafından oluşturulan Tekirdağ Kapaklı Odaları Esnaf Sanatkarlar İrtibat Bürosu, Vatan Caddesi’nde düzenlenen törenle Kapaklı’daki esnafların hizmetine açıldı.

Düzenlenen açılış törenine CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Siyasi Parti Temsilcileri, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve esnaflar katılım sağladı.

‘’9 ODANIN HİZMET BÜROSUNU AÇIYORUZ’’

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mustafa Kahraman, “Kapaklı yatırımıyla, gelişmesiyle Tekirdağ ilimize ve ülkemize büyük katma değer sağlıyor. Esnafın Kapaklı’dan Tekirdağ’a gelmesi 80-90 kilometreye mal oluyor. Onlar geleceğine biz onların ayağına gidelim dedik. Bugün burada 9 oda başkanı arkadaşım ile beraber Kapaklı’ya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’nın hizmet bürosunu açıyoruz.” dedi.

“ESNAFLARIMIZ ZOR DURUMDA’’

Esnaf sanatkarların ticarette önemli bir değere sahip olduğunu kaydeden Kahraman, “Tekirdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hak ettiğini aldı. COvid-19 nedeniyle yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde bizim de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden isteklerimiz var. Bize kredi yardımı yapıyorsunuz, sonra geri alıyorsunuz. Bağkur primlerini erteliyorsunuz, sonra az faizle yine geri alıyorsunuz. Almayın. 1 ay bile olsa silin. Esnaflarımız zor durumda. Birçok arkadaşımızın dükkanları uzun süre kapandı. Hiç çalışamadık. Bu zor günlerimizde TBMM’den çıkacak bir kanunla esnaf ve sanatkarlarımız bu zor süreçte en azından bağkur primlerinin affedilmesini istiyoruz. Vergi affı da istiyoruz. Katma değer vergisini de düşürün” dedi.

FAALİYETLERLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Kapaklı’da bine yakın üyelerinin olduğunu kaydeden Kahraman, hizmet bürosunda yapılacak faaliyetlerle ilgili de bilgi vererek “Kapaklı’da esnaf sanatkarlarımızın çırakları, kalfaları var. Çıraklık Eğitimi Kanunu’nda buradaki çıraklarımız çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa geçişleri, usta eğitici belgesi almaları konusunda maalesef bazı arkadaşlarımız ya eğitimlerini yarım bırakmışlar ya da belgeleri alma konusunda ihmaller veya eksikler olmuş. Bütün bu eksikler ve ihmallerin giderilmesi konusunda 9 arkadaşımızla beraber bu sorunları çözmek için hizmet bürosu açtık.” diye konuştu.

“KAPAKLI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Tekirdağ Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Sami Kayın da açılışta konuşma gerçekleştirdi. Kayın, “Kapaklı bizim için de çok önemli. Bu büromuzun Kapaklı’daki esnaf ve sanatkarlarımıza en iyi şekilde hizmet edeceğine inanıyoruz. Bine yakın esnafımız var. 3-5 yıl içinde bu sayının 3-4 binlere çıkacağına inanıyorum. Kapaklı esnafına ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olsun” dedi.

EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy ve Kapaklı aslında bir elmanın iki yarısı. Tekirdağ’da en hızlı büyüyen, gelişen, nüfusu en hızlı artan, Türkiye ortalamasının çok üzerinden nüfus artışı yaşayan Kapaklı ve Çerkezköy’ün Tekirdağ’ın büyükşehir olmasında çok ciddi katkısı var. Bugün büro açılan Kapaklı’da belki yarın odalar açılacaktır. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Mustafa Başkanım da bu konuda ciddi emekler sarf ediyor. Emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“HER TÜRLÜ HİZMETİ VERMEYE HAZIRIZ”

Açılışta konuşan bir diğer isim İŞKUR Tekirdağ İl Müdürü Yaşar Esen oldu. Esen, “Bizler kamu kurumları olarak ‘insana yapılan yatırım en büyük yatırım’ mantığıyla çalışıyoruz. İŞKUR Çerkezköy Hizmet Merkezi vasıtasıyla esnafımıza her türlü hizmeti vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

“31 TEMMUZ 2021’E KADAR ERTELEDİK”

Program Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mehmet Fırtına’nın konuşması ile devam etti. Fırtına, “Her zaman odalarla çalışmalarımızda oda başkanlarımızın yönetimlerinin ve halkımızın hizmetindeyiz. Biz hizmet olarak sizin yanınızdayız. Siyasi partiler ve kurumlar hep birlikte ilimizi, ilçemizi daha iyi hizmet alabilir konuma getirmek için elimizden gelen bütün mücadeleyi gösteriyoruz. Emlakçılarla ilgili yeni yönetmelik bugün itibariyle Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Bir hafta içerisinde çıkacağını düşünüyoruz. İkinci el araçlarla ilgili de ruhsat şartı getirilmişti. Bunu da 31 Temmuz 2021’e kadar erteledik. Bu müjdeyi de vermiş olayım. Bu hizmet binasının tüm esnafımıza, odalarımıza ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ”

Açılışta konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ise; “Kapaklı büyüyen, gelişen bir yer. İnşallah daha fazla büyüyecek. Hem sanayisiyle, hem doğal güzellikleriyle Kapaklı farklı bir bölge, 81 ilden vatandaşın yaşadığı bir yer. Esnaf kültürü bizim örf ve adetimizden gelen bir kültür. Esnaf aynı zamanda halkla komşu, onun düğününde, cenazesinde her zaman yanında olan bir kültür. Biz de esnaf kardeşlerimize her türlü desteği, yardımı yapmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

“KANUNLARI AŞAMADIK’’

Kapaklı’da oda kurulması için verdikleri mücadeleyi anlatan Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı, “Kapaklı’ya oda kurulması için mücadele ettik. Büyükşehir Belediye Kanunu’nda bir madde var. Bunu aşamadık. ‘Biz kuramazsak odaları buraya getirelim’ dedim. Oda başkanlarımız bizi kırmadılar, onlar buraya geldi. Bunun da sözünü aldık, bir gün Kapaklı’da oda kurulacaksa bu odayı bize anahtarı ile birlikte teslim edecekler” dedi.

“SİZLER ASİLSİNİZ, BİZLER VEKİLİZ”

Açılışta son konuşmayı CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun yaptı. Hizmetin Kapaklı esnafının ayağına getirilmesinde katkısı olanları kutlayan Aygun, “Bizler orada temsilciyiz. Sizler asilsiniz, bizler sizin vekiliniziz. Pandeminin patlaması ile birlikte kepenkleri aşağıya indirdik. Ama o günden bu tarafa kepenk indirenler, kontak kapatanlar, usturasını sehpanın üzerine bırakanları kimse sordu mu acaba. Tüm esnaflarımız sıkıntıdaydı, dar boğazdaydı. Onlarla zaman zaman bir araya geldik, bizleri bilgilendirdiler. Bizler de birçok şeyi dillendirdik. Bir oda başkanımız ‘kısa çalışma ödeneği’ ile ilgili bir bilgiyi paylaştı. Kısa çalışma ödeneği alan arkadaşımız 3 yıl içerisinde işten çıkartılırsa bunlar onun işsizlik maaşından kesilecek. Oda başkanım bizi uyardı, biz de dile getirdik ve şu anda o sorun ortadan kalkmış gözüküyor” dedi.

“HER ORTAMDA DİLE GETİRECEĞİZ”

Avrupa ülkelerinden örnek veren Aygun, “İşyerini kapatan esnafların gelirinin yüzde 80’ini karşılayan ülkeler var. Biz ise IBAN gönderdik. Bir esnafımız diyor ki ‘ben devlete 40 yıl vergi verdim, ama devletim bana 40 gün bakamadı’. Tablo bu. Devletin gerekeni yapması gerekiyordu. Maalesef bunları yapamadık. Bunu parlamentoda, her ortamda dile getireceğiz. Sizler bu ülkenin dinamiklerisiniz. Sizler sayesinde bu ülke refah seviyesine ulaştı. Birçok bürokrat arkadaşımız ve bizler sizlerden alınan vergi ile maaş alıyoruz. O zaman bizim yapmamız gereken o maaşı hak etmek. Toplum olarak devlete yıllardan beri baktınız. Devletin yapması gereken de devlet olarak şimdi topluma bakması” diye konuştu. 

“İÇLER ACISI BİR DURUM”

Eğitimle ilgili de konuşan Aygun, evinde televizyon, bilgisayar olmayan öğrencilerin olduğunu kaydederek “Bu çocuklar eğitimlerini nasıl alacaklar? Tedbirler alınabilir” dedi. Pandemi sürecinde okulların kapalı olduğu sürede okullarda güçlendirme çalışması yapılmadığını, okulların açılması ile birlikte güçlendirilme çalışmalarının yapılmaya başlandığını söyleyen Aygun, “Ağustos böceği gibi yattık, uyuduk. Bu içler acısı bir durum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol mensupları tarafından kurdele kesilerek büronun açılışı yapıldı.