İlçede temiz enerji üretebilmek ve ülke genelinde temiz enerji üretimini desteklemek amacıyla Karlı Mahallesi'ne Rüzgar Enerji Santrali kuran Kapaklı Belediyesi, düzenlediği törenle santrali hizmete açtı. Törene CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri ve bölgede yaşayan çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

''KAPAKLI RÜZGAR ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETEN TEK BELEDİYEDİR''

Açılış töreninde açılış konuşmasını Rüzgar Enerji Santrali'nin üretici firmalar müdürü Can Güven gerçekleştirdi. Santral projesinde emeği geçen başta Belediye Başkanı olmak üzere tüm ekibe teşekkür ederek sözlerine başlayan Güven, ''Kapaklı Belediyesi'nin en büyük yatırımları arasında yer alan Rüzgar Enerji Santrali projesi aslında kendisini altı yılda amorte edecek güce sahiptir. Büyük bir yatırım yapıldı. 25 yıl boyunca Kapaklı ve Kapaklılılara hizmet etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda ülkemizde elektrik enejisinin üretiminde rüzgar enerjisinin payı fazla olmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu proje ile Kapaklı Belediyesi gelecek için çok ciddi yatırım yapmış, önemli bir vizyon elde etmiştir. Hatta Trakya Bölgesi'nde rüzgar enerjisinden elektrik üreten tek belediyedir. Bu konuda bir ilke imza atmıştır. '' dedi.

''ARTAN ENERJİYİ DEVLETE SATACAĞIZ''

Santral hakkında teknik bilgilendirmelerde bulunan Güven, ''Kurmuş olduğumuz santral ile ilk önce ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Belediyemizin yatırımı ile ülkemizde üretilen yenilebilir enerji miktarı bir şekilde artışa geçiyor. Bu amaçla kurduğumuz ve kendi temiz enerjimizi ürettiğimiz santral, aylık yaklaşık iki bin hanenin kullandığı enerjiyi üretecektir. Belediyenin elektrik giderlerinin büyük bir kısmını rüzgar enerjisi santralinden karşılayacağız. Artan enerjiyi de devlete satarak belediyeye ilçemize ek gelir sağlamayı planlıyoruz. Ülke olarak tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini yurt dışından almaya devam ediyoruz. Savaştığımız cari açığın en önemli faktörünün de enerji harcamaları olduğunu hepimiz biliyoruz.'' diyerek konuşmasını noktaladı.

''TRAKYA'DA TERMİK SANTRALE GEÇİT YOK''

Sözlerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Hiçbir şeye ihtiyacımız yok sadece çok çalışmaya ihtiyacımız var' sözleri ile başlayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Aygun, ''Trakya'da bir ilk, Türkiye'de nadir belediyenin yaptığı yenilenebilir enerjilerden bir tanesi olan rüzgar gülünü ilçemize kazandıran Belediye Başkanımızı kutluyorum.'' dedi. Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e de eleştirilerde bulunan Milletvekili Aygun, ''Geçtiğimiz hafta aday tanıtımında ilçemizde Enerji Bakanımız ‘Trakya’da artık Termik Santral yapmayacağız’ dedi. Bakanımızın Trakya’da Termik Santral yapmamasının nedeni kendileri değil, Danıştay’da önünü iliklemeyen birkaç hakim sayesinde yapamıyor. Danıştay’ın vermiş olduğu karar neticesinde Trakyamızda Termik Santral’e geçit yok.'' şeklinde konuştu.

''GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN BİR BELEDİYEYİZ''

Programın son konuşmacısı ise Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı oldu. Kapaklı Belediyesi'nin önemli bir yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Mandalı, ''Küçücük bir beldeyken devraldığımız Kapaklı Belediyesi, bugün teknolojiye ayak uyduran, kendi enerjisini üreten, marka kent olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir belediye oldu. Belediyecilikte vizyon çok önemli. Birileri 'Termik Santral yapılsın' diye uğraşırken, bizler bir yandan Termik Santralin zararlarını halkımıza anlattık, diğer yandan da Rüzgar Enerji Santralimizi inşa ettik. Çünkü biz hem üreten, hem çevreyi, hem vatandaşımızın sağlığını düşünen, hem de Kapaklı’nın geleceğini düşünen bir belediyeyiz.'' dedi.

''TRAKYA'NIN PARLAYAN YILDIZI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Diğer temiz enerji kaynaklarına da yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Başkan Mandalı, ''Aslında bu güzel eserin mimarı da, mühendisi de 15 yıldır bizlere güvenen, destek veren, bizi bağrına basan Kapaklı halkıdır. İnşa ettiğimiz bu santral sayesinde, hem belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılayacak, hem de belediyemize gelir kazandıracağız. Tabi ki bununla da yetinmeyeceğiz yeni dönemde Kapaklı Belediyesi olarak şu an açılışını yaptığımız santralimizin hem sayısını artıracağız, hem de diğer enerji kaynaklarına yöneleceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Güneş Enerji Santralimizi de hizmete alarak Trakya’nın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.

''15 YILDIR KAPAKLI'YA HİZMET EDİYORUZ'

Son olarak Kapaklı'nın yoğun göç alan bir ilçe olduğunu belirten Mandalı, ''Kapaklımız yılda ortalama 10 bine yakın göç alan ve nüfusu sürekli artan bir ilçe. Bu nedenle sürekli hizmet ihtiyacı olan bir kent konumunda. Biz bir yandan 15 yıldır sürekli artan nüfusun hizmet ihtiyacını gidermeye diğer yandan da yatırımlarımızı sürdürmeye gayret ediyoruz. Bu hizmetleri yaparken, Belediyemizin ekonomik durumunu da, kontrol altında tutuyoruz. Yani borçlanmadan, faiz ödemeden 15 yıldır kapaklımıza hizmet ediyoruz. Bugün birçok belediye borç içinde yüzerken biz bir kuruş faiz ödemeden, bir kuruş borcumuz olmadan yatırımlarımızın devamını sağlıyoruz. Kapaklı Belediyesi böyle dev projelere imza atabiliyorsa bunun en büyük nedeni, borçsuz olmasıdır.'' diyerek konuşmasını tamamladı.

SANTRALİ GEZDİLER

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışı gerçekleştirildi. Kurban kesilerek duaların edilmesinin ardından Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Belediye Başkanı İrfan Mandalı santralin kumanda merkezini gezerek santral ekibinden teknik bilgiler aldı.

TOPLAM MALİYETİ 8 MİLYON 250 BİN TL

Yapımı yaklaşık 3 ay süren Rüzgar Enerji Santrali, toplam 8 milyon 250 bin TL'ye mal edildi. 770 parselde inşa edilen santral, 1000 KW gücünde enerji üretecek. Kapaklı Belediyesi yetkililerinin yapmış olduğu açıklamada, santralin enerjisi ile belediye ve kamu kurumlarının enerji ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.