Kapaklı Gazetesi - 7 Ocak 2020 Salı günü toplanan Denetim Komisyonu, Kapaklı Belediyesinin 2019 yılı Ocak ayı ile Aralık ayında yaptığı harcamaları gözden geçirdi. 3 ay boyunca çalışan komisyon, 19 Mart 2020 Perşembe günü raporunu teslim etti.

Denetim komisyonunda İbrahim Aktürk, Şakir Demirel, Özgür Cengiz, Ender Dubaz ve Mustafa Önder yer aldı. Komisyon raporunu CHP’li belediye meclis üyeleri Ender Dubaz ve Mustafa Önder reddederken, AK Partili meclis üyeleri ise komisyon raporunu onayladı.

%10’LUK DOĞRUDAN TEMİN LİMİTİ AŞILMIŞ

6 sayfalık komisyon raporunda Kapaklı Belediyesinin müdürlükleri tarafından yapılan harcamalar, gelir ve gider tablosu yazıldı. Ayrıca raporda yayımlanan bilgiye göre; Kapaklı Belediyesinin 2019 yılında %10’luk doğrudan temin limitini aştığı belirtildi.

‘’KANUN HÜKMÜNE UYULMUYOR’’

Denetim Komisyonu raporunda bu durum şu ifadelerle belirtildi; ‘’4734 Sayılı Kanunun 62’inci Maddesinin (ı) Bendinde ‘Bu Kanunun 21 ve 22’inci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu tür amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz’ hükmüne uyulmadığı doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarda %10’un aşıldığı görülmüş olup, alımların açık ihale usulü ile yapılmasının sağlanması gerektiği,’’

‘’ÖNCE KAPAKLI ESNAFINDAN TEKLİF ALINMALI’’

Ayrıca komisyon, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 22/d maddesi ile yapılan alımlarda, öncelikle Kapaklı ilçesi esnafından teklif alınması ve rekabetin oluşması açısından da en az üç teklifin alınmasının uygun olacağına karar verdi.

‘’450 BİN TL BELEDİYE KASASINA GİRMEDİ’’

Komisyonda göze çarpan bir diğer konu da CHP’li meclis üyeleri Ender Dubaz ve Mustafa Önder’in komisyon raporunu reddetmesi oldu. Ret kararı ile ilgili rapora not düşen meclis üyeleri, gerekçe olarak Kapaklı Belediyesine yapılan 450 bin TL’lik bağışın makbuzunun ibraz edilmemesini gösterdi. Kararla ilgili düşülen notta ise şu ifadeler yer aldı; ‘’Kapaklı Belediyesinin 2019 Kasım ayı meclis toplantısında belediye başkanı tarafından belediyeye 450.000 TL tutarında bağış yapıldığı beyan edilmiş bunun üzerine denetim komisyonunda bağış makbuzlarının ibrazı istenmiştir. Söz konusu bağış makbuzları komisyona ibraz edilemediğinden bahsi geçen miktardaki paranın belediye kasasına girmediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle komisyon raporuna şerh düşülmesi gerekmiştir. Bu nedenlerden dolayı komisyon raporuna katılmıyoruz.’’