Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kapaklı Gençlik Kolları Yönetimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi.

11 Mart 2018 Pazar günü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen etkinlikte, CHP Kapaklı Gençlik Kolları Yönetimi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Düzenlenen etkinliğe Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda partili katılım gösterdi.

‘’HİÇBİR ÜLKE KADIN EMEĞİ OLMADAN GELİŞEMEZ’’

Düzenlenen programın ilk konuşmacısı CHP Kapaklı Gençlik Kolları Başkanı Yasin Eski oldu. Toplumda kadının önemli bir role sahip olduğunu belirten Eski, ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin sona erdirilmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tarih boyunca defalarca tanık olduk. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.’’ Dedi.

‘’KADINA DEĞER VERMEK EN BÜYÜK YATIRIMDIR’’

Kadınların karşılaştığı sorunlardan da bahseden Eski, ‘’Kadınların sorunları diğer toplumsal ve insani sorunlardan ayrı tutulamaz. Toplumda var olan ve yaşanan her türlü ekonomik, sosyal ve siyasal problem birbiriyle, dolayısıyla kadınların sorunlarıyla ilgili ve bağlantılıdır. Ancak kadınların yaşamış olduğu sosyo-kültürel sorunları çözmekle diğer sorunların çözülmesi kolaylaşabilir. Kadınlarımız ekonomik ve sosyal hayatta var, iş yaşamında da var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var, kronik dertleriyle var. Tüm söylem ve teşviklere rağmen kadının toplumsal hayatta ve siyasette var olmayışının nedenlerini kendi tarihi tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında yeniden gerçekçi bir şekilde irdelemek gerekiyor. Kadınımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Unutulmaması gerekir ki; kadın ‘haklarıyla’ kadındır. Hakları hiç sayılan kadın, kadınlık bilinci ve erdemi çürümüş bir toplumsal yozlaşmayı beraberinde getirir. Bizler kadının renginin yansımadığı bir çalışma yaşamını, eksik ve anlamsız buluyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ERKEKLERİ BU MÜCADELEYİ DESTEKLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ’’

Eski, konuşmasına şu ifadeleri kullanarak son verdi; ‘’Bizler, güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak; kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güçlendirmek, haklı taleplerini biran önce gerçekleştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz. İnanıyor ve biliyoruz ki kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegane koşuludur. 161 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile bugünümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri şükranla anıyor, kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, erkek emekçileri de bu mücadeleyi desteklemeye çağırıyoruz. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeği gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreklerine kocaman sevgiler sığdıran, güçsüz bedenlerin güçlü kahramanları kadınlar, gününüz kutlu olsun.’’

‘’BİZ BU COĞRAFYAYI KANLA ÇİZDİK’’

Eski’nin ardından Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandal söz aldı. Kadınların önemini belirtmek için İstiklal mücadelesindeki rollerinden örnek veren Başkan Mandalı, şunları söyledi; ‘’Bu konuda konuşacak çok şey var fakat ben şunu söylemek istiyorum; Cumhuriyet tarihine baktığımızda İstiklal mücadelesinde analarımızın kağnı arabalarıyla o mermileri nasıl taşıdıklarını, ağabeylerinin, kardeşlerinin, eşlerinin, mücadelelerine nasıl destek olduklarını biliyoruz. Bu yüzden ben onların önünde saygıyla ve minnetle eğiliyorum. Nüfus mücadelemizin ardından nüfusumuz 13 milyon ve bu nüfusun 8.5 milyonu kadın, kalanı erkek. Yani cephelerde o kadar çok şehit verdik ki, kadın nüfusumuz daha yüksekti. Biz bu coğrafyayı kanla çizdik, Ortadoğu ülkeleri gibi cetveli koyup sınır belirlemedik. O yüzden analarımızla, bacılarımızla, atalarımızla beraber bu toprağı yoğurduk. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın, bizi bu çatı altından ayırmasın. Az önce saydığımız gibi Tokatlı, Samsunlu, Trabzonlu, Vanlı, Sarıkamışlı ve 81 vilayetten vatandaşa sahibiz. Bu yüzden Türkiye’yi gezmeye gerek yok, gelsinler Kapaklı’ya görsünler Türkiye’yi ‘’

KARANFİL DAĞITTILAR

Konuşmaların ardından CHP Kapaklı Gençlik Kolları Başkanı Yasin Eski ve yönetimi, Kapaklı’daki hanımlara karanfil dağıtarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.