Kapaklı Gazetesi - Pazartesi günü gerçekleştirilen Kapaklı Kent Konseyi olağan genel kurulunda, 28 oy alan Sevgi Aksoy başkan seçildi. Seçimin ardından açıklama yapan CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, kongrenin iptali için itirazda bulunacaklarını söyledi.

“GAZETELERDE DUYURULMUŞ OLMALIYDI”

Kongreyle ilgili gerekli bilgilendirmelerin yapılmadığını savunan Yılmaz, “Kent Konseyi seçim takvimi seçimden 15 gün önce yerel gazetelerde, resmî internet sayfalarında duyurulmuş olmalıydı. Kent Konseyi delegeleri seçime davet edilmeliydi. (Davet kartI, telefon veya interaktif uygulamalar ile davet edilmeliydi) seçime katılmayan 2 delegenin seçim olduğunu bilmemesi kafalarda soru işaretine neden olmuştur. Mecliste koltuğu olmayan oy hakkı olan kuruluşu tamamlanmış siyasi partiler aranmalı, dilekçeleri ile birlikte seçime davet edilmeliydi. Seçimin yapılacağı salonda delegelerin oturacağı koltuklar protokol sırasına göre sıralanmalı, seyirciler ile delegeler ayrı oturtulmalıydı. Yapılan oylamalarda delege olmayan seyircilerin de el kaldırdığı gözlenmiş sağlıklı bir oylama yapılmamıştır.” dedi.

“TÜKENMEZ KALEMLE İSİMLER İLAVE EDİLMİŞ”

Delege listesinin yanlış hazırlandığını söyleyen Yılmaz, “Divan seçimi için isimler verildi ve alelacele kabul edildi, divan oluşturuldu. Halbuki divanda yer alması gerekenler kent konseyinde yıllarca hizmet etmiş kurucu kent konseyi başkanları, eski başkanlar, eski belediye başkanları oy sayısı çok olan muhtar temsilcisi ya da daha önce kent konseyi divan üyeliği yapmış tecrübeli üyelerden oluşmalıdır. Bugün bir izleyicinin bir nefeste zikrettiği üç isim divanı yönetti. Başka divan adayı var mı? sorusu sorulmadı. Divan Başkanlığı görevi teslim aldığı andan itibaren mevcut Kent Konseyi Başkanı seyirciler arasına geçer ve seçimi izler. Ama bugün divan seçildiği halde eski kent konseyi başkanının sürece devam etmesini heyecanına veriyorum. Delege listelerine baktığımızda önceden belli olması gereken delegeler bilgisayar çıktısı olarak hazırlanmış lakin üst kısımda 10 delege ismi boş bırakılmıştır. Bu boşluklar kaymakamlık tarafından görevlendirilecek 10 memur için ayrılmıştır. Ne gariptir ki bu memurların isimleri rastgele gelen oyunu kullanmış ve karmaşaya neden olmuştur. Diğer taraftan listenin sonuna tükenmez kalemle isimler ilave edilmiş o isimleri neye göre kime göre eklendiği muamma.” ifadelerini kullandı.

“BİR KİŞİ İKİ OY KULLANMIŞ OLDU”

Seçimlerde bazı delegelerin 2 kez oy kullandığına dikkat çeken Yılmaz, “Oy kullanan delegeler her seçimde olduğu gibi kimlik ibraz etmesi gerekmektedir. Maalesef kimlik sorulmamıştır. Oy kullanımına geçildiğinde üyelere bloknot verilerek yazması istenmesi ise çok garipti. 47 delege için oy pusulası hazırlanmamıştı. Bu el yazısı ile isim yazarak oy kullanma, geçmişte encümen seçiminde el yazısından kimin kime oy verdiği tespit aşamasını hatırlattı. Umarım yanılıyoruzdur. Tüm seçimlerde olduğu gibi her bir vatandaşın tek oyu vardır, başkası adına ya da kendi adına 2 oy kullanması kabul edilemez. Bugünkü seçime katılamayan Kapaklı Kaymakamı görevlendirdiği 10 memurdan birine kendisi için de oy kullanmasını rica etmiştir dolayısı ile bir kişi iki oy kullanmış oldu. Bunu kasıtlı yapmadığını biliyorum. Aynı şekilde Avcılar Kulübü Başkanı diğer taraftan Kapaklı Yardımlaşma Derneği’nin de başkanı olması nedeniyle 2 oy kullanmıştır. Bu durum şunu akıllara getiriyor 10 dernek başkanlığı yapan bir başkan 10 oy kullanırsa ne olur? Tekirdağ Barosunun temsilci atadığı bir avukatımız baronun kendisine verdiği belgeyle divana başvurdu. Divan başkanı 'ben bu konuyu bilmiyorum' diyerek baronun temsilcisine oy kullandırmamış olması çok ilginçti.” açıklamasında bulundu.

“İTİRAZ DİLEKÇEMİZİ SUNMAYA HAZIRLANIYORUZ”

İtiraz için başvuru yapacaklarını söyleyen Yılmaz, “Burası çok önemli oy sayımı yapıldı bir aday 26, diğer aday 18 oy aldı ardından AK Partili meclis üyelerinin alkışlarının ardından yeni kent konseyi başkanını tebrik yarışına girdiler. Giderken tabiri caizse izdiham ederek üstümüze basa basa adaylarını tebrik yarışına girdiler. Ama unuttukları bir şey vardı. Kent Konseyi mevzuatının 11-A maddesinin 2 bendinde ilk tur üye tam sayısının 3/2 olmalı der. Bu da 34 eder. Alınan oy 26 bundan sonra ikinci tura gidilmesi gerekirdi ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile gerçekleşmeliydi. İkinci oturumda da sonuç alınamazsa üçüncü tura taşınır. Ve en çok oy alan aday seçilir. Ayrıca seçime katılamayan delegeler mazeret bildirerek yerine gönderdiği temsilcinin seçilen divanın oylaması gerekmektedir. Yukarda belirttiğim 12 maddelik tespitlerimin biri ihlal edilirse seçim tekrarına sebep olur. Tekirdağ baro temsilcisi, mecliste koltuğu olmayan siyasi parti ilçe başkanları ve davet edilmeyen delegeler ile birlikte bu seçimin iptal edilmesi ile ilgili çevre ve şehircilik bakanlığa itiraz dilekçemizi en yakın zamanda sunmaya hazırlanıyoruz. Adalet varsa herkes için var.” dedi.