Kapaklı Gazetesi - 31 Mart yerel seçimlerinde Kapaklı Belediye Başkanlığı görevine getirilen Mustafa Çetin, Bahçelievler Mahallesi Gaziosmanpaşa Camii Konferans Salonu’nda halk günü toplası gerçekleştirdi.

Kapaklı Belediye Başkan Yardımcıları ve birim müdürlerinin de iştirak ettiği toplantıda Başkan Çetin, Kapaklı’nın önümüzdeki 4 yılı için fikirlerini ve projelerini vatandaşlarla paylaştı. Halk Günü Toplantılarını sıklaştırmak istediğini dile getiren Çetin, ‘’31 Mart seçimlerinden bu yana 11 ayı tamamladık. 12’nci ayın içindeyiz. Neredeyse 1 yıl oldu. Kapaklımız için Kapaklımızın sorunlarını çözmek için yönetimimizle birlikte başkan yardımcılarımız, birim müdürlerimiz, meclis üyelerimiz hep birlikte halkımızla buluşma günlerine başladık. Göreve geldikten sonraki süreçte çok yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kaldık. 7-8 ay bizim makam hiç boşalmadı. Çok yoğun bir ilgi trafiği oluştu. Çok ciddi bir efor sarf etmek zorunda kaldık. Bu arada yönetim kadrolarımızla da arda kalan zamanda bir araya gelip hayallerimizi, Kapaklı’ya yapmak istediklerimizi birlikte istişare etmeye çalıştık” dedi.

“EKONOMİK KRİZLE KARŞI KARŞIYA KALDIK’’

2019 yılı itibariyle etkisini hissettiren ekonomik krizin, yatırım planlarını da etkilediğini belirten Çetin, “31 Mart akşamı Trakya’da rekor sayılabilecek bir oyla, yüzde 54’lük bir oyla cumhur ittifakı adayı olarak vatandaşlarımızın helal oylarıyla göreve geldik ve onların bize verdiği oyların hakkını ödemek için, onlara başını eğdirtmemek için gece gündüz çalışma sözü verdik. Göreve geldiğimiz günden bu güne gecem gündüzüm birbirine karışmış vaziyette. Hem vatandaşımızı dinlemeye hem belediyeyi tanımaya, anlamaya, belediyenin sorunlarını, içindeki yapıyı çözmeye gayret ettim. Türkiye’de genel bir alışkanlık var. Seçim zamanı hizmet yapma kültürü vardır. Belediyeler seçim çalışmaları derler bunlara. Bizde de bunlar sıkça uygulanıyordu geçmiş dönemlerde. Seçime son bir yıl kala 2018’in haziran ayı itibariyle bütçenin üzerinde bir yatırım planlamasıyla belediyemizin ciddi bir borçlanmaya girdiğini ve bu borçlanma tablosuyla hayal ettiğimiz hizmetleri gerçekleştirmenin zor olduğunu gördük. 2018 yılında başlayıp 2019 yılında da kendini çok ciddi bir şekilde hissettiren ekonomik krizle karşı karşıya kalındı. Hükümetimizin de aldığı kararla ödenekler çıkartılmadı. Hatta ilçemizde bazı okullarımızın inşaatı yarım kaldı. Birçok proje hayata geçirilemedi. Tasarruf tedbirleri uygulandı. Bu uygulamanın ne kadar haklı olduğunu da Suriye’deki yaşananlarla da görmüş olduk. Olası böyle bir durum için hükümetimiz donanma yönelik ciddi bir kaynağı oraya aktardığını gördük” ifadelerini kullandı.

‘’EN BÜYÜK GELİR KAYNAĞIMIZ İNŞAAT ELİMİZDEN YOK OLUP GİTTİ”

Kapaklı Belediyesi olarak tasarruf tedbirleri aldıklarını dile getiren Başkan Çetin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından bir olan inşaat sektörü durunca en büyük gelir kaynağımız olan inşaat kalemi de bizim elimizden yok olup gitti. Hal böyle olunca yapabileceklerimiz nelerdir diye durum değerlendirmesi yaptık. Elimizde çok nakite dönüştürebileceğimiz imkanımızın da olmadığını, elimizde birkaç arsanın olduğunu tespit ettik. Bunların daha gelir getirecek projelerle kaynağımızın artmasının sağlayıp vatandaşa hizmet etmeyi hedefledik. Elimizde özel bankalara olan borçlarımızla bir ödeme tablosu vardı. Kredilerden dolayı sıkıntı yaşıyorduk. Bunun uzun vadeye yayılması için bir girişimde bulunalım istedik. Özel kredileri kapatarak İller Bankası’ndan uzun vadeli kredi talebini ilettik. Ancak banka bize böyle bir kredinin verilemeyeceğini, mevcut taksitlerin 2019 yılının sonuna kadar düzenli bir şekilde ödersek 2020 yılı bütçemizin artması ile beraber yeni bir kredi limitinin açılabileceğini ve 2020 yılında yine İller Bankası’ndan alacağımız borçlanmayla bazı projelerimizi hayata geçirebileceğimizi öğrendik. Bütün birim müdürlerimiz ile birlikte tasarruf tedbirlerini uygulamaya yönelik tedbirler almaya başladık.”

“EN ÖNEMLİ SORUN ALTYAPI SORUNU”

Kapaklı’nın en önemli sorununun altyapı sorunu olduğunu söyleyen Çetin, “İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarımızda ciddi sıkıntılarımız var. Bunların yenilenerek yollarımızın da kaliteli bir hale gelmesi için biz TESKİ ve Büyükşehir ile yoğun bir görüşme trafiği yaptık. Görüşmeler neticesinde Pınar Bulvarı’nda altyapı çalışmaları başladı. Ancak TESKİ’nin alt yüklenicisi TESKİ’den ödeme alamadığı gerekçesiyle işi bıraktı. Yine umduğumuz gibi bir sonuç alamadık. Bugün yine Kadir Başkanla bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisinin Kapaklı’nın altyapısı ile ilgili acil sıkıntılarımız ifade ettik. İlçe olarak en önemli sorunlarımızın Büyükşehir ve TESKİ kaynaklı olan altyapılar olduğunu kendisine defalardır söylüyoruz” diye konuştu.

“PARAMIZ BOŞA GİDECEK”

Altyapı sorununu aşmadan asfaltlama çalışmalarının yürütülemeyeceğini belirten Başkan Mustafa Çetin, “Kısıtlı imkanlarla yaptığımız yollarda dahi kısa bir zaman sonra TESKİ’nin bazı arızalardan kaynaklanan müdahalelerle yaptığımız yolların yamaya dönüştüğünü gördük. Kapaklı’nın tüm yollarını ciddi paralar harcayarak yapsak dahi eğer altyapısı tamamlanmadığı müddetçe heba olacak, paramız boşa gidecek. O nedenle 10 ay boyunca sürekli büyükşehire bu konuyu işaret etmeye çalıştım. Bunun ivedilikle planlanıp yapılmasını istedim” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR KAPAKLI’YI GÖRMEZDEN GELMİŞ”

Derelerin ıslah edilmesi ve buraların sivrisinekten pis kokudan kurtulması için de hem Devlet Su İşleri hem de büyükşehirle gerekli girişimleri yaptıklarını söyleyen Çetin “Bir önceki 5 yılda da bu sorunlar büyükşehire defalarca yazılmış. Ancak ne hikmetse büyükşehir Kapaklı’yı görmezden gelmiş. Kadir Başkanla diyalogumuz abi kardeş içerisinde. Kapaklı’ya bu dönemde mutlaka pozitif ayrımcılık yapmasını ifade ettik. Bunu yaparken de saygı sevgi çerçevesinde yaptık. Sesimizi yükseltmedik, eleştirimizi yapmadık. Bir planlama çerçevesinde Kapaklı’nın bu sefer gerçekten altyapısıyla ilgileneceklerini ifade ettiler. Biz de sabırla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HASTANEMİZİN TEMELİNİ BU SENE ATACAĞIZ’’

Kapaklı Devlet Hastanesi hakkında da açıklamada bulunan Çetin, “Özellikle Kapaklı Devlet Hastanesi ile ilgili sıkıntılarımız vardı. Bu süreç 10 ay boyunca bizi yordu ama biz bıkmadan usanmadan bürokrasiyi aşarak her kapıyı çalarak 10-15 gün önce külliyede bekleyen evrakı imzalattırdık. Dosya şu anda valilikte. İnşallah valilik çok kısa bir sürede Çerkezköy OSB ile protokolü yapacak ve devlet hastanemizin de bu sene temelini inşallah atacağız, seneye de faaliyete geçireceğimizi umuyorum.” şeklinde konuştu.

“ÖDENEK AYRILMASI DURUMUNDA İLK YAPILACAK PROJE”

Yıldızkent Kavşağı’ndaki trafik sorunu ile ilgili de konuşan Başkan Mustafa Çetin “Bu konuda da Ulaştırma Bakanlığı’na çok ciddi baskı yapıyoruz, talepte bulunuyoruz. Verilerimizle, görsellerimizle bu sorunların çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Şu anda Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde Trakya’ya yapılacak yatırımların arasında Kapaklı Yıldızkent Kavşağı projesi birinci sırada. Ödenek ayrılması durumunda ilk yapılacak ihale olacak ve hızlıca bu proje de hayata geçecek. Sürekli göç alan bir yeriz. Nüfusu genç olan bir ilçeyiz. Her yıl yeni derslikler kazandırmamız gerekiyor. Bu anlamda Kapaklı’da bir ilki gerçekleştirdik. Sanayicilerimizi ziyaret edip ‘varsa hayırsever okul yaptırsın’ dedik ve Koçak Farma’nın sahibi Ender Koçak 21 derslikli okulun tamamını kendisi yapmayı kabul etti ve Salı günü protokol imzaladık. Devletimizin yetersiz kaldığı ya da şu anda yapamadığını biz boş durmuyoruz, hayırseverler buluyoruz, hayırseverler kanalıyla ilçemize hizmetlerin gelmesi için gayret ediyoruz. Kendi imkanlarımızı daha iyi noktaya nasıl getiririz, kaynaklarımızı nasıl yükseltiriz, tasarrufu nasıl sağlarız, israfı nasıl önleriz, sınırlı imkanlarımızla sınırsız olan beklentileri nasıl çözeriz diye dertlenmeye çalışıyoruz” dedi.

“EN AZINDAN BİRKAÇ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Çetin, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Bunları bir mazeret olarak söylemiyorum. Sizi bilgilendirmek istiyorum. Ülkenin içinden geçtiği şartlar, devraldığımız şartlar bunlar hepsi görmezden gelinip bir anda bir şeylerin değişmesi mümkün değil. Tabloya baktık, tablo iç açıcı değil. Belediye olarak elimizde 1-2 tane yerimiz var. Bir tanesi Defacto’nun yanında. Bunu seçimlere çok yakın biz zamanda 8 milyon TL değerle satışa çıkarttılar. Allah’tan satamadılar. Şu anda o yerimizi küçük sanayi sitesi yapıp en az 15-20 milyon TL kaynağı belediyeye kazandırmış olacağız. Bu kaynakla da en azından birkaç tane projemizi hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“75 KİLOMETRELİK YOL İHALESİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

İller Bankası kanalıyla yaklaşık 75 kilometrelik bir yol ihalesini gerçekleştireceklerini dile getiren Çetin, “Kapaklı’da en azından sıkıntılı olan yolların hızlı bir şekilde asfaltla kaplayıp daha kaliteli bir hale getirmeye çalışacağız. Ara sokaklarımızda kaldırımlarımız yok. Bu yaz kaldırım seferberliği yapacağız. Bu konuda da ciddi bir çalışma planladık” dedi.

“MİLLET BAHÇESİNİ KAPAKLI’YA KAZANDIRACAĞIZ”

Millet Bahçesi Projesi ile ilgili de konuşan Başkan Çetin, “Dere yatağı ile ilgili de bugün büyükşehirde nihayet uzun uğraşlar neticesinde plan değişikliğini yaptırttık. Millet Bahçesi projemiz vardı. Kasım ayından beri komisyonlarda gitti geldi. Bugün komisyonun aldığı karar mecliste onaylandı. Plan elimize geldiğinde dosyayı alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidip millet bahçesinin hızlıca yapılmasını talep edeceğiz. Bu yıla dahil ettirebilirsek bu yıl, yoksa gelecek yıl Millet Bahçesi’ni mutlaka Kapaklımıza kazandıracağız.” dedi.

Çetin, konuşmalarının ardından vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi. Özellikle yollar ve altyapı hakkında şikayetler alan Başkan Çetin, yakın zamanda çözüme kavuşturulacağını yineleyerek toplantıyı noktaladı.