Kapaklı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Çanakkale Şehitleri’ni anma programı, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

19 Mart 2018 Pazartesi günü saat 10:00’da Kapaklı Anadolu Lisesi’nde 18 Mart Çanakkale Zaferi anma programı düzenlendi. Düzenlenen programa katılım oldukça yoğun olurken, programı izleyenler göz yaşlarına hakim olamadı. Anma programına Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Fevzi Bayram, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Gazilerimiz, STK Başkanları, Öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda veli katılım gösterdi. 

‘’BUNU ANLATMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR’’

Düzenlenen anma programı, 1 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulunulmasının ardından okulun müzik öğretmeni Ahmet Artuğ Demirel yönetiminde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde Kapaklı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mustafa Türk, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı. Müdür Türk, konuşmasına şu ifadelerle başladı; ‘’Biz bugün bir daha dönmemek üzere gidenler, tarihin yazdığı en şerefli kahramanlar olan Çanakkale Şehitleri’ni anmak üzere huzurlarınızdayız. 103 yıl önce yüz binlerce vatan evladı, bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağırılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferi ile mutlu olmak değil, eğer amaç vatan savunmasıysa, eğer amaç hürriyet davasıysa, bir ölüm kalım mücadelesiyse buna savaş diyemezsiniz. Bunu anlatmak bizim boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır.’’

‘’GELDİLER, GÖRDÜLER, DÖNDÜLER’’

Çanakkale Zaferi’ndeki en büyük etkenin inanç olduğunu vurgulayan Türk, ‘’ Bana deseler ki ‘Çanakkale’yi 3 kelime ile anlatın’, derdim ki; geldiler, gördüler ve döndüler. Evet geldiler. Yıl 1915, I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti dünyanın en büyük devletleri ile mücadele ediyor. İngiltere, Fransa, Avustralya ve Rusya ile birlikte getirdikleri binlerce sömürü askeri Osmanlı’nın kalbine giden boğaz yoluna pençelerini sarkıttı. Çünkü hedefleri İstanbul’du. Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul alınırsa, Osmanlı tarihe karışacak ve Türk Devleti bu topraklardan atılacaktı. Evet geldiler, ama ben diyorum ki gördüler. Çünkü Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil, onlar 1071’den beri geliyorlar. Bin yıldır bu devleti topraklardan atmak için geliyorlar. Gemileriyle, toplarıyla, tüfekleriyle geldiler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O, öyle bir ruhtur ki çelik ve barut; imanın, inancın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki ‘Ben esir yaşamaktansa ölmeyi yeğlerim’ diyen insanların ruhudur. Davaları büyüktü, vatan davasıydı.’’ Dedi.

‘’BİZDEN ÖNCE GİDENLER O KARA PARÇASINI VATAN YAPTI’’

Türk, ‘’Şimdi soruyorum sizlere, vatan demek ne demek? Üzerine bastığınız kara toprak mı? Yoksa haritalara çizilmiş her gün gördüğünüz coğrafya parçası mı? Ben diyorum ki değil. Birileri, bizden önce giden birileri o kara parçasını vatan yaptılar. Coğrafya parçası başka bir şeydir. Ama toprak kanla yoğrulmuşsa, canla ödenmişse bedeli artık adı vatandır. Ben diyorum ki vatan özgürlüktür, vatan hürriyettir. Ben özgürlük istiyorum. Bu bayrağın altında konuşuyorsam ve şuan hepiniz ciğerlerinize bu nefesi çekiyorsanız bir bir, unutmayın ki birileri nefesini kaybettiği içindir. O yüzden nereden geldiğimizi ve ne yapmamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Ve döndüler diyorum; Çanakkale öyle bir yerdir ki, yokluk varlığı yenmiştir. Maneviyat maddiyatı yenmiştir. Özgürlük sömürgeyi yenmiştir, esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, o yüz binler canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah diyor ki; ‘Onlara ölüler demeyiniz, onlar diridirler.’ Ben diyorum ki şuan bizi izliyorlar ve buradalar. Onların taşıdığı asil ruh, biliyorum ki bizim damarlarımızda. Damarlarımızdaki asil ruhtan aldığımız tüm güçle, tüm dünyaya şöyle haykıracağız; Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ne mutlu Türküm diyene!’’ diyerek konuşmasını noktaladı.

YARIŞMADA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Müdür Türk’ün konuşmalarının ardından okulda düzenlenen Çanakkale Savaşı konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kompozisyon yarışmasında Çanakkale Geçilmez isimli kompozisyonuyla 3. Olan Aslı Nur Erdem, Vazgeçenler adlı kompozisyonu ile 2. Olan Haluk Yılmaz, Yarışmada Vatan Uğruna adlı kompozisyonla 1. Olan Ahmet Can Koç isimli öğrenciler sırasıyla ödüllerini aldı. 

ÇANAKKALE TÜRKÜLERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Anma programı ödül töreninin ardından Çanakkale Zaferi’ne dair türkü ve şiirlerin okunması ile devam etti. Öğrenciler tarafından okunan şiirler izleyicilerden büyük beğeni toplarken; Yemen Türküsü, Çanakkale Türküsü ve Hey Onbeşli Onbeşli’yi seslendiren öğrenciler de alkış yağmuruna tutuldu. Türkü ve şiirlerin okunmasından sonra, 1934 yılı Anzak anma törenlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün gönderdiği mesaj seslendirildi.

İZLEYENLER GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADILAR

Anma programının en ilgi çeken kısmı ise ‘’Çanakkale Geçilmez’’ adlı piyesin sunumu oldu. Kısa süren tiyatral gösteri, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Gözyaşlarına hakim olamayan seyirciler, gösteriyi ayakta alkışladı. Gösterinin ardından öğrenciler ellerinde ‘’Şehitler Ölmez’’ yazan bir pankartla sahneye çıktı. Piyesin ardından anma programı noktalandı.