Kapaklı Gazetesi - Kapaklı TV’de canlı olarak yayınlanan 'Adem Çil ile Sorulmayanlar' programının bu haftaki canlı yayın konuğu Gelecek Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Ferdi Bosnalı oldu. Genç ilçe başkanı, partisinin faaliyetlerinden ve kuruluş sürecinden bahsederken, gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“HER ŞEY ERCAN DİLSİZ VASITASIYLA GERÇEKLEŞTİ”

Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Gelecek Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Ferdi Bosnalı, akabinde siyasete başlama hikayesini şu sözlerle özetledi;”Çok değerli arkadaşım, can dostum Ercan Dilsiz vasıtasıyla gerçekleşti her şey. Hani normalde bir esnaf olarak tek düze bir dükkanda idare ettiğiniz bir sistem var. Bu sistemin neticesinde gidip gelmeler doğdu. Daha sonra 25 Ağustos 2020'de Tekirdağ il kongresinde, kurucular olarak seçildik. Ardından teşkilat başkan yardımcılığı ve Kapaklı ilçe koordinatörü olarak görev aldım. Ondan sonra ilerleyen süreçte Kapaklımızda, Kapaklı ilçe başkanı olarak göreve seçildim.”

“AK PARTİ’YE GÖNÜL VERMİŞTİM, ALLAH DA BENİ AFFETSİN”

Bosnalı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Herkesin olduğu gibi gönül verdiğimiz bir parti muhakkak vardı. Gönül verdiğim parti AK Parti’ydi, Allah da beni affetsin. Neden Gelecek Partisini seçtim… Yolsuzlukla uğraşıyorsunuz, yolsuzluklar var. Liyakat diyorsunuz, hiçbir mevki, makamda liyakat göremiyorum. Hani bu devleti eleştirmek değil, liyakat bir işi bilmek demek. Bilmeyen insanın bir şeyi yönetmesi imkansız ve çok zor. Bu süreçte bütün sistemlerin hepsi farklı yöne yöneldiği için ben bu partiyi seçtim. Şeffaflık yasası; bu bizde var. İnsan onurunu koruyan, kollayan, gözeten... Bütün partilerin tüzüklerine bakarsanız, kimseyi eleştirmek söz konusu değil ama insan onurunu düşünen tek parti Gelecek Partisi olduğu için böyle bir yol izledim.”

“İNSANLAR ‘İŞİMDEN OLUR MUYUM?’ DİYE KORKUYOR”

Teşkilatlanma çalışmalarından bahseden Bosnalı, “Şimdi pandemi süreci olduğu için biraz yavaşlattık. İl olarak da ilçe olarak da bir şeyler yapmak istesek de bir engelimiz çıkıyor. İl yönetimindeyken bile aşure dağıtacağız, bu basına bile konu olmuştu. Biz dağıtamadık ama ne hikmetse pandemide herkes bir şeyler yapabiliyor. Diğer partili arkadaşlarım, ilçe başkanlarımın konuşmalarını dinlediğim zaman sizin yayınlarınızdan, bakıyorum ki siyasi kanadı bulmak kolay onlara göre. Oysa bana göre çok zor. İnsanlar siyasetten zaten soğudu. Bugün genci korkuyor, yaşlısı, orta hallisi korkuyor. Neden korkuyor; herhangi bir eleştiri alır mıyım, herhangi bir yaptırım uygulanır mı, işimden mi olurum gücümden mi olurum? Bu süreçte siyasetçi bulmanın kolay olduğu zaten asla söylenemez. Biz de, pek yakında genç bir oluşum ve genç bir kadromuzla hazır olacağız.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE VE FİKİRLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Siyasetin gençleşmesi gerektiğini söyleyen Başkan Bosnalı, “Gelecek Partisinin Kapaklı olarak üye sayısını aktif etmem için normal sistemlerimizin aktif olması gerekiyor. Amma velakin, Tekirdağ olarak bakarsak 2 bin 500 - 3 bin civarında hala kayda giren üye sayımız mevcut. Siyasete gençler lazım zaten. Genç bilgi, genç beyin, genç düşünce bu ülkenin bunlara ihtiyacı var. Parti olarak gençlere ve o fikirlere ihtiyacı olan bir partiyiz. Bizim partimizde bunlara yer var. En güzel örneği de; Muratlı ilçe başkanımız 25 yaşında bir arkadaşımız ve ekibi de tamamen gençlerden oluşan bir ekiptir.” dedi.

“GARİP BİR MEKANİZMA VAR”

Üye yapma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Bosnalı, “Halkın bir özverisi var. Genel Başkanımız Profesör Hocamız Ahmet Davutoğlu’na bir bağları var. Bu ülkede başbakanlık yapmış, dışişleri başkanlığı yapmış, bir birey olarak onun seveni var. Biz üye yapıyoruz ama yaptığımız üyenin hiçbir siyasi faaliyeti olmamasına rağmen farklı bir partiye üye olduğunu görüyoruz. Garip bir mekanizma var. Bizi etkileyecek mi? Muhtemelen etkilemeyecek. Her şeyi zaten o sandıkta göreceğiz öyle ya da böyle.” ifadelerini kullandı.

“KAFATASÇILIK ZİHNİYETİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Kapaklı’daki yerel siyaseti değerlendiren Bosnalı, “Yerel olarak bakarsam, yerel konjektörden biz burada kafatasçılık fikrini, bu zihniyeti değiştireceğimize eminim. Yıllardır buradayım, yıllardır buradaki işlemleri takip ediyorum. Gelmiş geçmiş belediye başkanlarımız olmak üzere kutuplaştırma politikası izliyorlar. Şimdi bu kutuplaştırma ne? Efendime söyleyeyim Kapaklı’da Samsunlu, Erzurumlu, Karslı, Vanlı yani kitlesel bir olaya dönüştürdüler. Hani bu olmaması gereken bir kavram. Bu kavram neticesinde ne olur ne biter bunları toparlamak lazım. Aynı mıntıkada yaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz. Birbirimizle düşman olmamıza gerek yok diye düşünüyorum. Dost olarak bir yerlere daha kolay varılır.” dedi.

“BABACAN VE DAVUTOĞLU GEÇMİŞTE BİRLİKTE HAREKET EDEN İNSANLAR”

Gelecek Partisi  ve DEVA Partisinin birleşeceğine dair söylentileri cevaplayan Başkan Bosnalı, “Sayın Babacan ve Sayın Davutoğlu, geçmişleri birlikte olan insanlar. Beraber yürüyen, ailelerle bile birlikte hareket eden insanlar. Bize gelen bir birleşim söylentisi zaten yok. Birleşirlerse de zaten sıkı bir dostlukları var bu da pekiştirir. Bizim ilkelerimiz belli, bizim rengimiz belli. Bize gelmek isteyen varsa kapımız zaten açık. Ama üst düzey yöneticilerimiz bunu daha nete indirgerler. Bana gelen bu kadar.” dedi.

“İTTİFAKA GEREK YOK”

İttifak sorularını da yanıtlayan Bosnalı, “Bu genel merkezleri ilgilendiren bir konu aslına bakarsanız. Cumhur İttifakı ve Millet ittifakı olmak üzere ikili bir ittifak söz konusu yukarıda. Bu ittifaklar bir oluşum. Hangisi derseniz kendi partimi tercih ederim. Mevcut ittifaklar hariç ekstra bir ittifak, ya da tek başına. Bugün yerel basın veya yerel anket çalışmalarıyla her ne kadar düşük gösterilsek de, malum medyada sıkıntılarımız var, uluslararası anketlerde 8.2’ye varan son gündemle bizim bir potansiyelimiz var. Bu potansiyel ilk yılda var ise seçim sürecine kadar da artabilir. Bahsi geçen seçim 2023’te olacak muhtemelen, erken seçim olması için iktidarın kendini hazır hissetmesi lazım. Yenilmeyecek güce ihtiyaçları var, bu süreç tamamlandığında belki olur ama o üç yıllık süreçte de %8’lik bir oy dilimimiz muhtemelen 30-35'e ulaşır diye umuyorum. Böyle bir pozisyonda zaten herhangi bir ittifakın içerisinde yer almaya gerek olmayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ”

Partisine gelen eleştirileri yanıtlayan Başkan Bosnalı, “Öncelikle demin ittifaklardan bahsettik. Cumhur ittifakı ve millet ittifakı dedik. Zillet ittifakı diye bir ittifak kuruldu mu onu da bilmiyorum. Birilerinin deyimine göre varsa vardır. Ama zillet değil millet ittifakı. Millet ittifakı denen ittifak da %49 oyla bu ülkede yerini belli etmiş bir ittifak. Bu ittifak neler yaptı dersek büyükşehirlerden zaten belli. Öte yandan biz, terörün her türlüsüne karşıyız. Bunlarla birilerini bağdaştırmak diğer partilerin uyguladığı siyasi bir politika diye düşünüyorum. Bizim partimiz dediğim gibi, diğerlerinin sunduğu her görüşe ilkemiz doğrultusunda açık bir parti. Tek kırmızı çizgimiz terör. İnsanlar zaten bazı şeyleri biliyorlar. Bizim rengimiz belli, ne o taraftayız ne bu taraftayız demeyeceğim. O tarafa tamamen karşıyız. Halk oylamasında, esnaflarla konuşurken, bize soru yönelten insanlarla konuşurken zaten beyan ediyoruz.” diye konuştu.

“PANDEMİYİ HİÇBİR ŞEKİLDE YÖNETEMEDİLER”

Pandemi sürecindeki çalışmaları değerlendiren Bosnalı, “Diğer ilçe başkanlarıma da aynı sorular yöneltildi. Başarılı olduk mu asla. Gelmeyen bir maske, efendime söyleyeyim olası kısıtlamalar, esnafın kapatılması, kamu kuruluşlarında oluşan kuyruklar, mesafe yetersizliği... Bunlar mücadele ettiğimiz anlamına gelmiyor. Pandemiyle nasıl mücadele etmiş oluyoruz ki? Devlet bir taraftan borçlandırıyor, esnaf borçlanıyor, dükkan açamıyor, kapatamıyor. Esnaflar para kazanamıyor, kazancı da düşük. Maske deseniz, iki çay bir simit örneği vardı 95 yılından kalan, bu güzel bir örnek. Bunu bugüne uyarlarsak 5 kişilik bir ailede 1800 liralık bir gider, o insanın maske alması dert, hijyen uygulaması dert, işi yok gücü yok. Hükümetin bu süreçte pandemiyi hiçbir şekilde yönetemediğine inanıyorum.” dedi.

“YASTAYKEN KONGRELERE DEVAM EDİYORLAR”

AK Partinin son günlerde eleştiri toplayan kongreleri hakkında da konuşan Bosnalı, “Kongreler, siyasi partilerin düğünleridir. Şimdi bir düğün yapıyorsunuz, düğüne ekip lazım. Siz yaparken sıkıntı yok, pandemi yok, Sayın cumhurbaşkanımızın tabiriyle ‘lebalep dolu’, bizim yerelde evlenecek insanımızın, düğün yapacak insanımızın en mutlu gününde 30-40 kişilik sınırlama. Yani bunun neresi doğru diyorsanız takdir sizin. Artı bu düğünler hala devam ediyor. Gara’da şehitlerimiz var malum. Yastayken bizde adettir düğün yapılmaz. Onlar düğünlere devam ediyor.” dedi.

“PERSONEL GİDERLERİNİ ÖDEYEMİYORSUNUZ"

Pandemi döneminde esnafın zorlandığını söyleyen Bosnalı, “Esnaf olmak bir tık iyidir bir tık kötüdür. Günde yaklaşık 40-50 kişiyi ağırlayan bir işletmem vardı. Şu an 10-15 kişiye düşüşü söz konusu. Tabii ki mutlu ettiğiniz insanlar var mutsuz ettiğiniz insanlar var. Herkese aynı çerçevede görünemiyorsunuz. Bu süreçte müşterilerimizin azalması, dükkanlarımızın en yoğun günlerimizde kapalı kalışı, esnafın harcını borcunu ödeyemeyip personel çıkarma isteğine gitse bile devletin buna müsaade etmeyişi... Personel giderlerini ödeyemiyorsunuz. Dükkanınızı idare edeceksiniz, bir kira kaosu var. Benim kiram 5 bin TL bana gelen yardım bin TL. O yardımı almak için harcadığım para bin TL. Bir mantalite görünmüyor. Bakkalda virüs var markette virüs yok. Bakkala giren nüfus 3 kişi, markete giren nüfus 33 kişi. Kahvede var çay ocağında yok. Teşbihte hata olmasın çay ocağını dışlamıyorum ama açık olması gereken yerler var. Bugün insanlar parasız kalınca, 1 yıllık süreç bu, bugün esnafı parasız bıraktığınız zaman geçim sıkıntısı, aile problemleri... İlk 3 ay siz de babasınız evinize ekmek götüremediğiniz zaman evin içindeki gerginlikler başlıyor. Çocuk bir taraftan eşiniz bir taraftan, ev giderleri bir taraftan. Dükkanı geçtim artık eve dönüyorum, esnaf olarak bakarsam problemler teşkil ediyor. Eski bir tabir var hatun tuz deyince cız muhabbeti var. Şimdi bu muhabbet çerçevesinde problemler teşekkül ediyor. Bu problemlerin sonucunda bakıyorsunuz ki gencecik insanlar, yakında yaşanan bir olay, çocuğunu yan komşuya, kiracıya bırakıyor ve intihar ediyor. Böyle saçmalıklara ulaştığımız için bu pandemi durumunda esnafın hali bu kadar kötü.” ifadelerini kullandı.

“41 PROJE İLE GELDİ AMA BİR PROJE GÖRMÜŞ DEĞİLİZ”

İzleyicilerden gelen ‘Kapaklı’ya neler katabileceğinizi düşünüyorsunuz?” sorusuna Bosnalı; “Biz güvenip seçiyoruz, başkan yapıyoruz veya yapılmasına vesile oluyoruz. Belediye başkanlığı veya üst düzey bürokrasi liyakat ve tecrübe gerektirir. Bugün hükümet binamız biliyorsunuz 1,5 yıl rötarlı teslim edildi. Devlet hastanemizin bir şekilde yapımına başlandı. Ne zaman biteceği hakkında bir paylaşım yok. Kısacası söz verip vaadetmek bir şeyler yapmak değil. Mustafa Çetin de 41 tane proje ile geldi ama hala bir proje görmüş değiliz.” cevabını verdi. 

“FUTBOLCULARI MUTLU EDEN ŞEY TARAFTARLARDIR”

Kapaklıspor taraftar grubu ‘Çapkınlar’dan gelen “Bizler için neler yapabilirsiniz?” sorusunu yanıtlayan Bosnalı; “Malum Kapaklılıyız. Kapaklımızın bir spor kulübü var ve BAL ligine çıktı. Ben BAL ligine çıkmasında eski başkan Hasan Dükkanlı’nın büyük emeği olduğunu düşünüyorum. Yeni başkanın ve belediye başkanının bir bütçesinin olmadığına inanmıyorum. Taraftar grubu derken bir takım taraftarsız olmaz sizleri mutlu eden şey nasıl izleyicileriniz ise, futbolcuları da mutlu eden şey taraftardır. Oynayan sporcuları da taraftarsız bırakamazsınız. Deplasmana giden bir grup var, gönderecek bir otobüs yok. Bu sıkıntıları değerlendirirsek Çapkınlar gerçekten takımın BAL’a çıkmasında etkili bir taraftar grubu. Diğer türlü bakarsak kulüp başkanın veya belediye başkanının sunduğu bütçeyi bir vatandaş olarak merak ediyorum. Neden olmuyor? Futbolcular birisi gidiyor diğeri geliyor. Giden niye gidiyor, maaşı ödeniyor mu? Bunlar çok çetrefilli sorular. Madem bir Kapaklımız var, madem Kapaklısporumuz yukarı çıkmaya çalışıyor, elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum. “ ifadelerini kullandı. 

"HAKARET İÇEREN SÖZLERİ VAR"
Bosnalı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Şimdi biz Kapaklı olarak ne umuyorduk ya da ben ne umuyordum derseniz; bugüne kadar Kapaklı hiçbir zaman iktidar destekli belediye görmedi. Dedik ki; “iktidarın, iktidar partisinin gölgesinde bir yerel yönetim oluşacak.” Ancak Mustafa Çetin Demokrat Partinin adayı iken İsmetpaşa Mahallesi’nde söylediği hakaret içeren sözler var Cumhurbaşkanına. Bunu açmak istemiyorum ama hala hafızalarımızda var. Neticesinde bakarsak biz dedik ki iktidar partisi, kaynak gelir Kapaklımız daha güzel olur. Böyle düşündük fakat bu durum söz konusu bile değil. Her yer tıkanmış durumda.” ifadelerini kullandı. 

“KAR KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

Son olarak Kapaklı Belediyesinin karla mücadelesi hakkında konuşan Bosnalı, “Adem Bey 500 metrelik bir yerden buraya gelemediniz sizleri sosyal medyadan takip ettik, haberlerde de yer aldı. Böyle bir pozisyonda siz gelemiyorsanız, işine evine gidemeyen halk ne yapsın? Ana caddede yapılan bir kar küreme çalışması var ama ara caddeler kapalı. Ona keza bir tuzlama çalışması yapılmalıydı. Hayat şovmenlik değil. Ele bir kürek alıp ben de bir reklam yapabilirim. Zaten 2 günün var 2 gün sonra bu kar eriyor ama insanlarında bu 2 günde iletişime ihtiyacı var. Bu konuda sınıfta kaldığı bariz bir şekilde söylenebilir. Bunu herkes söylüyor bunu onlarda biliyor.” Sözlerine yer verdi.” dedi.