Kapaklı Belediyesi Avukatı Gülden Ağırman ve Kapaklı Zabıta Müdürü Ferhat Kaanoğlu'nun esnaflara bilgilendirmeler yaptığı program, 6 Mart Çarşamba günü saat 10.00'da Hawthorn Suites By Wyndham Otel'de gerçekleşti. Programa Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Belediye Kurum Amirleri, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Kapaklı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı, Sanayi Ticaret ve Esnaf Derneği Başkanı Erol Buz ve bölgede esnaflık yapan yüzlerce vatandaş katılım gösterdi.

''GÜMRÜK BAKANLIĞI TALEBİMİZİ REDDETTİ''

1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı İslam Özçiftçi tarafından yemek duası okundu. Toplantıda ilk söz alan isim ise Kapaklı Belediyesi Avukatı Gülden Ağırman oldu. Belediye olarak Kapaklı'ya Esnaf ve Sanatkârlar Odası kurmak için yürüttükleri çalışmalardan bahseden Ağırman, oda kurulması ile ilgili yasal mevzuatlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kapaklı Belediyesi olarak ilçedeki esnafların rahatça işlerini halletmesi için girişimlerinin olduğunu söyleyen Avukat Ağırman, taleplerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından reddedildiğine değindi. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Kapaklı Belediyesi Avukatı Gülden Ağırman, ''Kapaklı Belediyesi olarak 16 Ekim 2017'de ilçemizde oda kurulması talebinde bulunarak ilgili bakanlığa dilekçe yazdık. Ziraat Odası, Şoförler Odası, Esnaf ve Sanaatkarlar Odası'nın bir bütün halinde kurulup kurulamayacağını sorduk. Fakat bir süre sonra 'Aynı çalışma bölgesinde, faaliyet konusu aynı olan birden fazla oda kurulamaz' yanıtını veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı talebimizi reddeden bir yazı gönderdi.'' ifadelerini kullandı. 

İŞYERİ İZİNLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU

Avukat Ağırman'ın bilgilendirmelerinin ardından kürsüdeki yerini alan Kapaklı Belediyesi Zabıta Müdürü Ferhat Kaanoğlu ise, Kapaklı'da işyeri açmak isteyen esnafların hangi gerekli belgelere sahip olması gerektiğini anlatan bir slayt gösterisini sundu. Ayrıca canlı müzik izinleri, işyeri nakil belgeleri ve daha birçok konuda esnafları aydınlatan Kaanoğlu; Zabıta Müdürlüğü olarak konu hakkında soru sormak isteyen esnaflara kapısının açık olduğunu dile getirdi. 

''MESLEK ODASI KURMAK İÇİN 501 KİŞİYE İHTİYACIMIZ VAR''

Programın bir diğer konuşmacısı ise Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bozdağ oldu. Kapaklı'da Esnaf ve Sanatkârlar Odası kurmaları konusunda kanunların engelleyici olduğunu dile getiren Bozdağ, ''Belediyemiz bizlere sürekli 'Kapaklı'da Esnaf ve Sanatkârlar Odası açmıyorsunuz' diye serzenişte bulunuyordu. Şimdi avukat kardeşim yasalarla sizlere bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye'de artık Esnaf ve Sanatkârlar Odası kurulmuyor, bu bir yasayla kapatıldı. Bundan sonra sadece ve sadece meslek odası kurulabilir. Örneğin Kahveciler Odası, Fırıncılar Odası, Bakkallar Odası, Kuaförler Odası gibi. Fakat bir meslek odası kurmak için 501 kişiye ihtiyacımız var. Örnek olarak Kuaförler Odası kuralım desek Çerkezköy ve Kapaklı'yı bir araya getirsek Kuaförler Odası kuramayız.'' dedi.

''KAPAKLI'YA BİR ŞUBE AÇACAĞIM''

İleriki aylarda Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın bir şubesini Kapaklı'ya açmayı düşündüklerini müjdeleyen Bozdağ, ''Büyükşehir olduktan sonra Kapaklı'daki esnaf arkadaşlarımızı yasal olarak kendi odamıza kaydedemez hale geldik. Fakat bu konuda çok emek sarfettik ve sizleri tekrar Tekirdağ'a göndermeden Çerkezköy'de kayıt etme şansına sahip olduk. Başkanımın bu konudaki emeğini biliyorum. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi'nin açılmasında büyük emeği vardır. Bütün esnaf arkadaşlarım adına kendisine emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Tekirdağ'da kaydı bulunan arkadaşlarım Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na kayıtlarını getirirse, ben Kapaklı'ya Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın bir şubesini açacağımı taahhüt ederim. Odamızın şubesini açacağım, başına bir personel koyacağım ve bütün işleriniz Kapaklı'dan hallolacak. Yani Çerkezköy'e dahi gelmeyeceksiniz. Çerkezköy'ün şubesi olacak fakat görev alanı Kapaklı olacak. Başka türlü bu yasayı aşmamız mümkün değil. Başkanımız bu konuda çalışmalar yapıyor.'' ifadelerini kullandı.

''4 AYDIR EKONOMİK BUHRAN YAŞIYORUZ''

Bozdağ'ın ardından kürsüdeki yerini alan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise, ''Bugün aramızda çeşitli kuruluşlardan esnaf arkadaşlarımız var. Kendim de esnaflıktan geldiğim için esnafın derdinden en iyi anlayanlardan biri olduğumu özellikle vurgulamak istiyorum. Buradaki dostlarımız son 4 aydır ekonomik anlamda bir buhran yaşıyor. İnşallah bir an önce bu buhranı atlatarak refah seviyesine yükselebiliriz. Bugün Türkiye'de yaşayan 82 milyona ağır bir yük bindiğini görüyoruz.'' diye konuştu.

''KAPAKLI'DA SORUN YAŞADIK''

Kapaklı'da Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın hukuki prosedürlere takıldığını belirten Başkan Mandalı, ''Sabah değerli vaktinizi almamızın sebebi; ilçemizde faaliyet gösteren esnaf arkadaşlarımızın hatrını sormak ve teknik konular hakkında bilgilendirmede bulunmaktır. Avukat ve Zabıta Müdürü arkadaşlarımız sizleri yasal prosedürler hakkında bilgilendirdi. Benim Kapaklı Belediye Başkanı olarak en çok üzüldüğüm konulardan birisi; Büyükşehir yasasından sonra Kapaklı'nın ilçe olması fakat Esnaf ve Sanaatkarlar Odası gibi odalarımızın kurulmaması. Türkiye'de 81 vilayet var, 30 tanesi büyükşehir oldu. Bugün Tekirdağ'ın içerisinde Süleymanpaşa isimli yeni bir ilçe kuruldu fakat oranın Esnaf ve Sanatkârlar Odası var, Kefalet Odası var, diğer odaları var. Ona yasal bir süreç engel sayılmadı fakat Kapaklı ve Ergene ilçelerinde bu sorunu yaşadık.'' dedi.

''BAKANLAR KURURU YENİ BİR KARAR ALMALI''

İlgili yasanın düzeltilmesi gerektiğini savunan Başkan Mandalı, ''Çerkezköy'deki tüm odaların bugün Kapaklı'da da olması lazım. 600 milletvekilimizin biraraya gelerek bu yasayı düzeltmesi gerekiyor. Fakat tüm taleplerimiz sonuçsuz kaldı. Erol Buz kardeşimize de bu mücadelesinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi de birçok kez Ankara'ya giderek bu odaların kurulması için mücadele verdi. Şu anda yasalarla ilgili önümüzde bir engel var. İnşallah önümüzdeki aylarda Bakanlar Kurulu yeni bir karar alarak Kapaklımıza Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Şoförler Odası gibi odalar kurmamıza imkan tanınır.'' şeklinde konuştu.

''YASAL HAKKIMIZI İSTİYORUZ''

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin isimlerine Kapaklı'nın da eklenmesi gerektiğini söyleyen Mandalı, konuşmasını şu sözlerle noktaladı; ''Bugün hizmet veren birçok odamız, ilçemizin çok sayıda üyesini barındırıyor. Örneğin Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'na ismini Çerkezköy - Kapaklı Ticaret ve Sanayi Odası yapması konusunda girişimlerde bulunduk. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin ismine de Kapaklı eklenmesi için çabaladık. Çünkü ÇOSB'nin 3'te ikisi Kapaklı sınırlarında. Orada bizim de üyelerimiz var, isim olarak değiştirmeliyiz. Biz yasal olarak hakkımızı istiyoruz. Yerel yönetim olarak elimizden geldiği kadar bu işin üzerine gitmeye çalışıyoruz. İnşallah bunu başaracağız.''