Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ'ın 11 ilçesinde gazetecilerle buluşma programları başlatan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, dördüncü toplantısını Kapaklı’da yaptı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile birlikte kameraların karşısına geçen Başkan Albayrak, yapılan yatırımlar ve projelerle ilgili soruları yanıtladı.

12 Şubat Cuma günü saat 14.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi kurum müdürleri katılım sağladı. Toplantıda Millet Bahçesi konusu ve Erbay Caddesi’ndeki altyapı meselesi ile ilgili merak edilen tüm konular yanıtlandı.

“KAPAKLI HALKI ADINA KENDİSİNE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM”

Toplantının açılış konuşmasını Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin gerçekleştirdi. Başkan Albayrak’a ‘hoş geldiniz’ diyerek sözlerine başlayan Başkan Çetin, “Yaklaşık 1 ay önce Başkanımız Kadir Albayrak böyle bir çalışmayı başlatmak istediğini, her hafta bir ilçe belediyesinde basının önünde toplantı yapmak istediğini, ortalıkta dolaşan dedikoduları bir tarafa bırakıp doğru bilgilendirme yapmak istediğini bana söyledi. Her ne kadar farklı siyasi partilerden göreve getirilmiş olsak da halkımız böyle uygun gördüğü için hizmet odaklı bir anlayışı ortaya koyduğu için kendisine Kapaklı halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum. Böyle bir toplantının diğer iller için örnek teşkil etmesini umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“HİZMETİ HALKIMIZLA BULUŞTURMALIYIZ”

Siyasi farklılıkların bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Başkan Çetin, “Hepiniz biliyorsunuz ki 2013 yılında Tekirdağ büyükşehir, Kapaklı ve Ergene de ilçe statüsünü kazandı. Bunu siyaseten söylemiyorum, şahsi olarak Tekirdağ’a cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük hizmet budur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapılan bu hizmet, benim için çok önemlidir. Haliyle yeni kurulmuş bir büyükşehir ve ilçe belediyesi olarak hizmetin gelmesi zaman aldı. Kapaklı yeni ilçe olduğundan kurumsal hafızanın ve kurumsal yapılan oluşması belli bir süreçten geçti. Geçmişte yapılan çalışmalar elbette var ancak biz daha iyisini nasıl yapacağımızı düşünmeliyiz. Bunun için ortak paydalarda birleşerek, hizmeti halkımızla buluşturmalıyız.” dedi.

“TAVANIN DİBİNİ SIYIRIP VERSENİZ KAPAKLI’YI DOYURUR”

Çetin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; ”Kadir Başkanımızı ne zaman ziyaret etsek bizi nezaketle karşılamış ve taleplerimizi dinlemiştir. İmkanlar ölçüsünde elbette çözümler üretmiştir. Kapaklı aldığı göçle birlikte sadece Tekirdağ’ın değil, Trakya’nın en zor ilçesi. Problemleri çok birikmiş ve haliyle hızlı çözüm bekliyor. Her ay muntazam bir şekilde bakanlıklara gidiyorum, orada ifade ettiğimi burada da Kadir Başkanıma söylemek istiyorum; kepçeyle istemiyoruz, tavanın dibini sıyırıp verseniz bu Kapaklı’yı doyurur.”

"TEKİRDAĞ OLARAK ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ"

Toplantının bir diğer konuşmacısı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. İlçelerde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine karşı yaratılan spekülasyonların önüne geçmek için toplantıyı tertip ettiğini söyleyen Başkan Albayrak, “Tekirdağ süratle büyüyen bir şehir, büyükşehir olması ile beraber Tekirdağ’ın kaderi değişiyor. Bu değişimi yaşayan ilçelerden bir tanesi de Kapaklı ilçesi. Biz nerede ne konuşursak konuşalım, herkes farklı yorumlar katıyor. Bu nedenle 11 ilçe belediye başkanımla beraber kendi ilçelerinde basın toplantısı düzenlemek istedim. Bu tür etkinliklerle, siyasi partilerimiz ayrı olsa da Türkiye’ye örnek bir model oluyoruz. Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Bu birlik içerisinde hangi siyasi partiden olursak olalım güzel mesajlar vermemiz gerekiyor. Tekirdağ olarak bunun öncüsü olacağız.” dedi.

“ÖNÜMÜZDE TAM 3 SENE 1.5 AY VAR”

Başkan Albayrak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, “Kapaklı köy statüsünden beldeye, beldeden ilçeye yaklaşık 50 senede geçen ve her geçişte de nüfusu süratle artan bir ilçe olmuş. Çerkezköy’den ayrılıp ilçe olmasıyla buraya özel hizmetler başladı. 2014 ve 2019 dönemlerinde büyükşehirden faydalandı. Önümüzde tam 3 sene 1.5 ay hizmet süresi var. Vatandaşın bana ve Mustafa Bey’e verdiği hizmet süresi bu. Kimse bizi zorla bu koltuğa oturtmadı, onun için yoruldum demek hakkımız yok, yüzümüzün asık olmasına hakkımız yok. Biz iki başkanlar hep güler yüzlü olmalıyız. Hasta olsak bile hastalığımızı hissettirmeyeceğiz. Vatandaş daima haklıdır, haksız olsa bile haklıdır.”

“HERKES KAPAKLI’YA BİR MÜJDE İLE GELSİN”

Tüm siyasi partilerin ve yöneticilerinin hizmet için mücadele etmesi gerektiğini savunan Başkan Albayrak, seçimlere 3 yıldan fazla bir sürenin olduğunu hatırlattı. Albayrak, “O partiden bu partiden demeyi bir tarafa bırakıp hizmet yapacağız. Şimdiden 2023’ü konuşmanın anlamı yok. Şimdi milletvekillerimiz, yerel yönetimlerimiz, siyasi partilerimiz neler yapacaklarını konuşmalılar. Herkes Kapaklı’ya müjde ile gelsin, bu hizmetleri konuşalım. Siyasi partilerimizin ‘yok orada çamur var, burada çamur var’ dememesi lazım. Bunları konuşmanın zamanı değil. Göreceksiniz bu hizmetin sonunda her şeyin çok güzel olduğunu göreceksiniz. 50 senede Kapaklı almış yürümüş ama bu 50 sene boyunca da Kapaklı’nın aldığı hizmet nüfusa paralel olmamış. 30 sene önceki içme suyu hatları veya 1.200 tonluk depo ile, 30 sene sonraki Kapaklı’ya aynı hatlarla su yetişmesi mümkün mü? Kapaklı’nın artan nüfusa karşı her türlü işini yapacağız, yapmak zorundayız. Yeni ilçe olan Kapaklı önceden Çerkezköy’ün beldesiydi. 2014’de ilçe olmasına rağmen arada 5 kilometre mesafe var. Çerkezköy’ün neye ihtiyacı varsa Kapaklı’nın ona ihtiyacı var. Bu nedenle günlerimizi iyi çalışarak kullanmalıyız.” dedi.

"GEÇTİĞİMİZ YIL VERİMLİ OLMADI"

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden dolayı birçok yatırımın geciktiğini söyleyen Başkan Albayrak, “Geçtiğimiz yıl maalesef pandemi nedeniyle verimli olmadı. Başkanımız da ilk 4 ay kendini pandemiye verdi. Ben sadece 10 trilyon lira para harcadım. 10 tane şoförüm ve kamyonum sağlık bakanlığının emrinde çalışıyor. Umarız iyi gelişmeler bizi sevindirir ve yazın sonuna kadar şu maskeleri kaldırırız. Birbirimizi kucaklamalıyız, buna ihtiyacımız var. Onun için tüm bu İslam alemine, ülkemize Allah bu sıkıntıları bir daha göstermesin. 2020’de noksan bıraktığımız işleri, 2021’de de üstüne koyarak tamamlayacağız.” sözlerini kaydetti.

“KENDİME DERS ÇIKARIYORUM”

Bu dönem Kapaklı’ya pozitif ayrımcılık yapacağını söyleyen Başkan Albayrak, “Ben ikinci dönem seçildiğimden kendime bir ders çıkarıyorum. Bütün 10 ilçede her ilçede rakibime fark atarken, Kapaklı’da 6 bin 500 fark yiyorsam burada bir kabahatim var demektir. Bu kabahatleri, noksan hizmetleri kabul ederek bu dönem Kapaklı’ya hizmet açısından pozitif ayrımcılık yapacağız. Ben çalışayım da oy alayım meselesi değil, vatandaş bunun takdirini yapacaktır. Bundan sonraki hizmetlerimizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Başkanımızın sıkıştığı yerde arkasında olacağım. Böyle bir organizasyonu yaptığı için Başkanımız Mustafa Çetin’e teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

91 MİLYON 850 BİN TL’LİK YATIRIM YAPILDI

Toplantı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu’nun sunumu ile devam etti. 1 Nisan 2014’ten bu yana Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kapaklı’ya 91 milyon 850 bin 994,50 TL’lik yatırım yapıldığını kaydeden Gaytancıoğlu, ikinci hizmet döneminde yapılacak projelerle ilgili de bilgi verdi. Kapaklı’ya yapılacak olan Engelli Yaşam Merkezi’nin bodrum, zemin ve 1 normal kattan oluştuğunu kaydeden Gaytancıoğlu, merkezin içinde çok amaçlı salon, kulis odaları, 6 adet misafirhane, oturma salonu, mutfak, çamaşır odası, idari oda, eğitim odası, 4 adet atölye, fizik tedavi odası, spor salonu, soyunma odaları, çocuk oyun alanı, kafeterya ve mescidin yer alacağını dile getirdi.

ZEMİN VE 3 KATTAN OLUŞACAK

Bu dönemde Yer Altı Otoparkı projesinin de hayata geçirileceğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Atatürk Mahallesi 191 ada 1 parsel batısında park alanında yapılması düşünülüyor. Arsa alanı 4 bin 730 metrekare olup, toplam inşaat alanı yaklaşık 12 bin 40 metrekaredir. Zemin ve üç kattan oluşacak otopark, 314 araç ve 17 engelli aracı kapasitesine sahip olacak. Proje içinde kafeterya, araç yıkama alanı ve diğer yapılar olmakla birlikte peyzajında süs havuzu, çocuk oyun alanları, oturma, dinlenme ve kondisyon alanları da yer alacak” dedi. Gaytancıoğlu, bu dönemde hayata geçirilmesi planlanan trafik eğitim parkuru ile ilgili de bilgi verdi.

96 MİLYON 902 BİN TL YATIRIM YAPILDI

TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz de TESKİ tarafından 7 yılda Kapaklı’ya yapılan yatırımlarla ilgili bilgi vererek, TESKİ tarafından Kapaklı’ya birinci dönem 56 milyon 375 bin 105 TL, ikinci dönem de 30 milyon 778 bin 389 TL olmak üzere 7 yılda toplam 96 milyon 902 bin 793 TL yatırım yapıldığını belirtti. Toplantıda sunum yapan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de göreve geldikleri günden bu yana yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verirken, hayata geçirilecek olan projeler hakkında da bilgi aktardı.

“HİZMETİ ENGELLEMEK KİMSENİN AKLINDAN BİLE GEÇMEZ”

Sunumların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İlk olarak Millet Bahçesi konusuyla ilgili “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından engelleniyor” iddialarına cevap veren Başkan Albayrak, “Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir, ancak kendi meclis üyelerini belirleyemez. Bu konuda başkanımız benden daha çok avantajlı. Büyükşehir Belediye Başkanı elini kaldırınca kaldıran hiçbir meclis üyesi yok. Kapaklı’nın menfaatine yatırımları engellemek kimsenin aklından bile geçmez. Bir sorun varsa, elimizden geleni çözeriz. Kasti bir şey yok.” dedi.

“KÖPRÜNÜN YAPILMASINI EN ÇOK İSTEYEN BENİM”

“Bahçeağıl’da köprü yapacak mısınız?” sorusuna ise Başkan Albayrak’ın yanıtı şu şekilde oldu; “Orada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ölüm kötü. Ünsan üzülüyor. Orada 2 tane köprü var. Birisi Bahçeağıl-Karlı arası öbürü de Bahçeağıl-Büyükyoncalı arası. Oraya köprü yapılmasını isteyen benim. Önce orada köprü yapılmasını ben istedim. Meclisten yetki aldık. Burada tüm yazışmalar duruyor. 2020’den itibaren yapılan yazışmalar burada. Biz Devlet Su İşleri’nden yapım izni istedik. Bize günümüzün şartlarında şu kadar uzunlukta, genişlikte bir köprü yapmamızı istedi. Yaklaşık bedeli 6 milyon lira. Biz menfez yapalım dedik. Sonra, buraya asfalt yapamazsın çünkü tarla yolu. Biz orayı yapmak istiyoruz. Tarla yolu kalsın ama en azından geçişli bir köprü yapalım istedik. Öbür köprü daha kolay bir köprü. Bu köprü pek kullanılmıyor. Ama yapmayı da istiyoruz.” 

“BİR AN ÖNCE BİTİRECEĞİZ”

Erbay Caddesi’ndeki altyapı tartışmalarına da cevap veren Başkan Albayrak; “Hazır orayı açmışken TREDAŞ’a dedik ki ‘Burayı açacaksan aç, elektrik direklerini yerin altına alacaksan al, tam zamanı’ dedik. Bir an evvel yapılsın istedik. Baştan programımızda yok denildi, bastırdık. Bize gelen net cevap şu; 15 Mart’ta başlıyoruz, 15 Nisan’da bitiriyoruz. TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Beyle görüştük, bunun öne alınmasını istedik, bi 10 gün daha öne alıp bir an önce bitirelim istiyoruz. İnşallah onlar başlayacak, ardından biz de bir an önce bitireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“BASTIRACAĞIZ”

Toplantıda Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e Yıldızkent Kavşağı ve Dal-Çık projesi ile ilgili soru yöneltildi. “Kabine değişikliği olması durumunda Yıldızkent Kavşağı’nın yaptırılması için nasıl bir yol izleyeceksiniz?” sorusunu yanıtlayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin; “Yıldızkent Kavşağı benim için en önemli problem olması hasebiyle olası bir kabine değişikliği nedeniyle bütçenin başka yerlere kaydırılmasının önüne geçilmesi için daha fazla bastırıyoruz. Sorunun çözülmesi için her yerden bastırıyoruz. Dolayısıyla topyekün bir baskının bakanlık üzerinde olduğunu biliyorum. Karayollarının Trakya’da birinci sırada yatırım programı arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“CEZALARIN CAYDIRICI OLMASI LAZIM”

İsmetpaşa Mahallesi’nde, fabrikalardan dolayı yaşanan koku ve hava kirliliği sorununa da değinen Başkan Çetin; “Ben de emlak konutlarında oturan birisi olarak çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Akşam belli saatlerden sonra camı, pencereyi açamaz duruma geliyoruz. Ben böyle durumlarda Çevre ve Şehircilim Müdürümüz Kaan beyi arıyorum. Cezalar yazılıyor ama daha yüksek ve caydırıcı olması gerekiyor. Bazern sanayiciler cezai indirim için bize geliyorlar, tabiki de ben kabul etmiyorum. Sanayinin şehre bu kadar yakın planlanması çok kötü. Ben Almanya’da okul okudum. Almanya’nın şehir merkezinde termik santral vardı, çöp yakma tesisi vardı. Kesinlikle ne duman ne de koku vardı. Teknoloji buna imkan tanıyor ama bizimkiler pek istemiyorlar. Bunları bakanlık üzerinden belki de daha caydırıcı cezalarla önleyebiliriz.” şeklinde konuştu

“CUMHURBAŞKANINA KADAR GİDERİZ”

Millet Bahçesi ile ilgili de konuşan Başkan Çetin; “Ankara’dan alabileceğimiz ne varsa gidip istiyoruz. Başkanımız az önce konuştu. Benim yaptığımdan daha fazlasını hükümet yapması gerekiyor’ dedi. Şunu Kapaklı’ya hükümet yapsın dediğiniz bir şey varsa Cumhurbaşkanımıza kadar gideriz, yapılması istenen ne varsa gidip isteriz. Her ay bir meclis toplantısı yapıyoruz. Tekirdağ’dan da istiyoruz. Daire başkanlarımızla görüşüyoruz. Sorunlarımızı her türlü iletip çözüm alıyoruz. Her ay meclis toplantısı oluyor, orada da sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Önerge veriyoruz. Kadir başkana şunu dedim yapmadı, bunu dedim yapmadı, diye bir şey söylemedim. Her çalışmaların devamı, konuya bir sonraki aya devrediyor. Bizim Millet Bahçesiyle ilgili isteğimiz 1 yıl sürdü. Sorunu çözemedik ve 15/16 yöntemiyle, il müdürlüğü kanadıyla sorunu çözmeye çalıştık. Bakanımıza durumu aktardım. 2021 yılına Kapaklı Millet Bahçesi projesi yoktu. Bakanımız size bir miktar kaynak aktaralım, siz yapın denildi. Tabiki bizim bunu ilçe belediyesi olarak yapmamız mümkün değil. Yaklaşık 84 milyon liralık bir bütçe gerekiyor. Sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz” dedi.

“YOL DAHA ÖNEMLİ”

Son olarak Erbay Caddesi'nin biran önce tamamlanmasını talep eden Başkan Çetin; “Erbay Caddesi’nin bir an önce başlatılıp kış ayına kadar bitirilmesini istedik. 2 ayda çıkarız buradan demişti. Ancak tabi sonra müteahhit sıkıntılarını dile getirdi, yapamadı. Biz aynı projeyi Pınar Bulvarı’nda yaptık. Araçların geçişini kolaylaştıracak beton yol yapılmasını sağladık, sonra da üstüne asfalt yaptık. Ben Erbay Caddesi’ne de aynısı yapılsa işimiz daha kolay olurdu düşüncesindeyim. Yol daha önemli. Araçlar oradan geçiyor, servisler oradan geçiyor. Kesinlikle önemli.” dedi.

Soruların ardından toplantı noktalandı.