Kapaklı Gazetesi - 33 dönümlük arsa satışı ile ilgili Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin'i eleştiren Adem Çil, "Ey Mustafa Çetin, 2 buçuk yıl oldu şimdi mi aklın başına geldi? İrfan Mandalı'nın eleştirilen kadrolarından hangilerini değiştirdin? Hepsiyle devam ediyorsun. İmarda, ihalelerde, doğrudan teminlerde değişen bir şey mi var? Çöp toplayan, araç kiralayan firmayı mı değiştirdin? 2 buçuk yılda darma duman oldun. 2024 geliyor. Kapaklı halkı bunları değerlendirecektir." dedi.

Pazartesi günü saat 20.00’da canlı yayınlanan Objektif Masa, tam kapanma sürecinin ardından seyircileriyle buluştu. Programda Kapaklı Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısında gündeme gelen 33 dönümlük bir arsanın satışı, ele alındı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in konuyla ilgili mecliste yaptığı açıklamayı değerlendiren Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Adem Çil, Başkan Çetin’e tepki gösterdi.

“200’E YAKIN PERSONEL ALINDI”

Kapaklı Belediyesinin yanlış bütçelendirme sonucu arsa satışına mecbur kaldığını söyleyen Çil, “Geçtiğimiz hafta meclis gündemi geldiğinde ‘Belediye satmaya doymuyor’ diye bir manşet attık. Kapaklı Gazetesi 8 yıldır Kapaklı’da faaliyette, önceki dönemleri de takip ettik. Önceki dönemlerde muhalefet olan AK Partili meclis üyeleri 50 metrekare, 100 metrekarelik belediye hisselerinin satışında bile ciddi muhalefetler yaptılar. Mevcut Belediye Başkanı Mustafa Çetin de bu muhalefetin başını çeken isimlerden birisiydi. Meydanlarda çok söz verdi, ‘Biz satmayacağız, hükümet yatırımlarını getireceğiz’ diye sözleri var. Biraz önce söylediğimiz gibi hükümet yatırımları gelmedi. Geldiği günden beri ağlama içerisinde. ‘Maaşları ödeyemiyoruz, kaynaklar yetmiyor’ diyor. Ancak bu süreçte Personel A.Ş. üzerinden ve diğer şirkete 200’e yakın personel alındı. Son zamanlarda bildiğim kadarıyla 30’a yakın zabıta yardımcısı aldılar. Sadece bunların maliyeti bile aylık 200 bin TL’dir. Ben bu süreçte bir işe yaradıklarını görmedim. Geçtiğimiz günlerde Samsun Vezirköprü Belediye Başkanı buraya geldi ve 3 ilçeyi ziyaret etti. Nüfus hemen hemen aynı ama buradaki kadronun yarısı kadar zabıtayla hizmet veriyorlar. Sonra para yok diye ağlıyorlar.” dedi.

“KİME SATACAKSIN O DAİRELERİ?”

Başkan Çetin’in duyurduğu konut projesinin, talep görmeyeceğini iddia eden Çil, “Daha önceden burada 50 milyon TL’lik bir asfalt ihalesi alındı, ihaleyi alan firmaya 20 milyon TL’lik bir arsa satışı yapıldı. Şimdi de 33 dönümlük bir alan satılıyor. Fabrikaların dibi, pis bir dere yatağı ve yerleşim yerine uzak bir yer. Mustafa Çetin burada lüks konutlar yapılacağını, beyaz yakalıları Kapaklı’ya çekeceğini, belediye çalışanlarının Çerkezköy ve Çorlu’da yaşadığını söylüyor. Çevre kirliliği malum, hangi beyaz yakalıyı oradaki projeden daire almaya ikna edeceksin? Kime satacaksın o daireleri? Söylediklerine göre 800 bin TL’ye daire satacaklarmış. Nüfus oranlarını takip edin, Kapaklı geçmişte göç alan durumdayken şimdi göç veriyor. Bunun en büyük nedeni Çerkezköy’deki konut projeleri. Kipa bölgesinde yapılan projeler ve Tepe Emlak Konutları özellikle Kapaklı’dan taşınmalara neden oldu. Hava kirliliği insanları oraya yöneltti. Şimdi siz geliyorsunuz fabrikaların dibine akıllı evler yapacağız, site projeleri yapacağız insanları buraya çekeceğiz diyorsunuz. Bu düşüncesi hayalden öteye gitmez, gerçekleşmez, gerçek niyetlerinin bu olmadığı ve farklı niyetlerinin olduğu söyleniyor. Önümüzdeki günlerde bunlar ortaya çıkacaktır.”

“GÜN GEÇTİKÇE YALNIZLAŞIYOR”

Çil, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Muhalefet çok da bir şey söylemedi, ‘Biz satılmasına karşıyız’ dedi. Başkan bir anda sinirlendi, esti, gürledi. Bugüne kadar muhalefet karşısındaki en büyük argümanı ‘Çocuklarınız burada çalışıyor’ idi. Bugün de ‘Geçmişteki dosyalarınızı savcılığa taşıyacağız’ dedi. Ey Mustafa Çetin, 2 buçuk yıl oldu şimdi mi aklın başına geldi? İrfan Mandalı'nın eleştirilen kadrolarından hangilerini değiştirdin? Hepsiyle devam ediyorsun. İmarda, ihalelerde, doğrudan teminlerde değişen bir şey mi var? Çöp toplayan, araç kiralayan firmayı mı değiştirdin? 2 buçuk yılda darma duman oldun. 2024 geliyor. Kapaklı halkı bunları değerlendirecektir. Bakmayın bugüne kadar çok ses çıkarmadık ama evrakları topluyoruz. Etrafındaki arkadaşlar da doğruyu yanlışı görmeye başladı ve gün geçtikçe yalnızlaşıyor. Kapaklı Gazetesi olarak vatandaşın gerçeği görmesi için elimizden geleni yapacağız. Sen farklı şeyler söyleyeceksin, ‘geçmişte yazmadılar’ diyeceksin ama arşiv ortada. Geçmişte doğrudan teminler ve imar konuları ile ilgili neler yazmışız getirebilirim. Geçmişte de gerekeni yaptık, bugün de yapacağız.”

“550 BİN DOLAR HALA AÇIKLIĞA KAVUŞMADI”

Geçtiğimiz günlerde canlı yayına katılan Kapaklı eski Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Güven’in sözlerini hatırlatan Çil, “Vatandaşlar biraz gözünü açsın. Burada Belediye Başkan Yardımcısı geldi ‘Ödediğiniz vergilerin hesabını sorun’ dedi. O belediye başkanını sorguluyorsunuz ama içeride neler olup bittiğini sorgulamıyorlar. Bu adam 2 yılda orada neler çekti, neler gördü bunları düşünmeliler. İçeride yaptığı mücadeleyi nereden biliyorsunuz? Yanlışa ses yükseltmediğini nereden biliyorsunuz? Bazı şeylere göz yummadığı için mi görevinden alındı? Bu adam hırlı mı hırsız mı? 550 bin dolar hala açıklığa kavuşmadı. O kadar ağır iddialar var, kimse alınmıyor da bu arkadaşlar neden değiştirildi? Futbol takımı gibi parti tutmaktan vazgeçmeliler. ‘Bendendir ne yaptıysa yeridir’ zihniyeti yanlış, ‘Eskisi de çalıyordu’ gibi bir şey söylenir mi hiç?” dedi.

“DOĞRUDAN TEMİN LİMİTİ CİDDİ ÖLÇÜDE AŞILDI”

Kapaklı Belediyesinin doğrudan temin limitini aştığını vurgulayan Çil, “Mustafa Başkan diyor ya, ‘Geçmişte de oluyordu neden yazmıyordunuz?’. Bu cümle resmen kabul etmektir. Kaldı ki biz geçmişte de yazdık, arşivlerini gösterebilirim. Geçmişte yaptığınız muhalefetin tam tersini yapıyorsunuz. Özel İmar konusunda neyi değiştirdiniz? Seçim öncesi bir dernekte ‘rüşveti keseceğiz, müteahhitleri bu sıkıntıdan kurtaracağız’ demişti, ne değişti? Verdiğiniz imarlar ortada, çalışan arkadaşlar ortada, getirilen imar müdürünün icraatları ortada. Tüm basın huzurunda ‘Ben şeffaf bir belediye istiyorum, Mandalı’nın kadroları izin vermiyor’ diyordu. Şu an şeffaf bir belediye görebiliyor musunuz? Hangi ihale, hangi doğrudan temin yayınlandı? KENTAŞ gibi bir bela çıkarttınız, en çok size zarar veriyor. Tüm esnafı kendinize düşman ettiniz, sonuçlarını seçimlerde görürsünüz. Esnaf, belediyeye teklif veremiyor. Doğrudan teminler, bütçenin %32,7’sini oluşturuyor. Yani doğrudan temin limiti ciddi ölçüde aşıldı. Bunun büyük bir bölümü KENTAŞ’ye gidiyor. Eğer bu şirket 5 liralık işi 3 liraya yaparsa amenna ama işi esnaf 3 liraya yapıp KENTAŞ faturayı 6 liraya kesiyorsa bu büyük sıkıntı. Orada size yakın birkaç kişi maaş alacak diye bunlara göz yumacaksanız, öyle bir dünya yok. Bu konuyla ilgili Kapaklı kamuoyu Perşembe gününü takip etsin, önemli gelişmeler olacak.” ifadelerini kullandı.

“KAÇ TANE VİZYON KATAN PROJE YAPMIŞ?”

Çil, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Mustafa Başkan’ın birden sinirlenmesi, bağırması suçluluk psikolojisi. Son dönemlerde kendisinin çok fazla sağlık problemi olmaya başladı. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşları biz de eleştirdik, partililer de eleştiriyor, kamuoyu da eleştiriyor. Kapaklı’da muhalefet yok. Bugüne kadar sert bir muhalefet olmadı. Sadece satılmasını istemediklerini söylediler, başkan birden gerildi. Sürekli ‘Kapaklı’da beyaz yakalıları getireceğimiz proje yok’ diye eleştiriyor. Bildiğim kadarıyla 15-20 yıldır müteahhitlik yapıyor, Kapaklı’ya vizyon katan kaç tane proje yapmış? Bugüne kadar Kapaklı’ya değer katan kaç konut projesi yaptın da belediye başkanı olarak proje yapacaksın. İnşallah beyaz yakalılar Kapaklı’ya gelirler. Kendisine tavsiyem Karaağaç’a yapmayı düşündüğü bazı projeleri gözden geçirmeli. Oraya futbol sahası ve park yapmayı düşünüyorsun ama insanları zehirlemekten vazgeçin. Pınarça tarafı, İkizgöller tarafı ve Atatürk Mahallesi gibi bu projeler için daha uygun yerler var. Bu önerimizi dikkate alırsa Kapaklı adına çok iyi olur.”