Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi Ekim Ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, bir önceki oturumda komisyonlara havale edilen konular görüşülerek karara bağlandı.

Oturuma Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri Ali Aras, Turan Çakan ve Levent Kur mazeret göstererek katılmadı. Açılış ve yoklamanın ardından komisyon raporlarının okunmasına geçilen toplantıda ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu raporları okundu. Komisyonun 2021 yılı performans raporu incelendi ve meclis onayına sunuldu. İlgili komisyon raporu, CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyelerince reddedildi.

GİDER 200 MİLYON, GELİR 160 MİLYON TL

Akabinde Plan ve Bütçe Komisyonunun 2021 yılı Mali Gelir ve Gider Bütçe tasarısı ile ilgili raporu meclis onayına sunuldu. Komisyon tarafından bütçe tasarısı ile ilgili yapılan bilgilendirmede 2021 yılı gideri 200 milyon TL, gelir bütçesi 160 milyon TL olarak hesaplanırken 40 milyon TL de finansman kaynağı alınması ön görüldü.

‘’40 MİLYON BORÇALANMAYA HAYIR DİYORUZ’’

Konuyla ilgili oylamaya geçilmeden önce söz hakkı alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, ‘’Belediyenin gelirlerine baktığımızda 160 milyon TL’lik bir gelir kalemi görünüyor. Bütçe ise 200 milyon TL olarak tahmin ediliyor. Bu ekonomik şartlarda, gelirlerin tüm Türkiye’de düştüğü bir ortamda 40 milyonluk bir borçlanma talep ediliyor. Biz borçlanmaya karşıyız. Zaten pandemi sürecinde bütün kurumların ve belediyemizin de geliri düştü. Eskilerin dediği gibi ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. 160 milyonun üzerine 40 milyon TL’lik borçlanma belediyemize külfet getirecektir. Bu harcamaları ihtiyaç duyulan kalemlere, diğer kalemlerden aktarma yaparak dengeleyebilirsek, yatırımlarımızı ona göre değerlendirelim. Biz Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak bu 40 milyonluk borçlanmaya hayır diyoruz.’’ dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Yıldıran’a cevaben konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ise, ‘’Burada bir borçlanma talebi yok, biz bir bütçe planlıyoruz. Bütçe bir öngörüdür. Aslında borçlanmayı düşünmüyoruz. Proje üretiriz, kaynak sağlarız, bakanlıklardan bir şekilde hibe alıp bu işleri halledebiliriz. Biz yapacağımız faaliyetlerle ilgili bir bütçe yaptık. Yüzde yüz bunun tutturulacağı kesin değildir. Önümüzdeki süreçte pandeminin durumu ne olur kestiremiyoruz ama buna rağmen stratejik planda öngördüğümüz projeleri hayata geçirebilmek için birim müdürlerimizin öngörüleri doğrultusunda bir planlama yapmışlar. ‘’ ifadelerini kullandı. Ardından ilgili gündem maddesi oylandı ve oy çoğunluğu ile kabul edildi.

2 EKONOMİST VE 1 MÜHENDİS ALINACAK

Plan ve Bütçe komisyonunun bir sonraki raporunda Kapaklı Belediyesinde çalıştırılmak üzere tam zamanlı sözleşmeli 2 adet ekonomist ve 1 adet mühendis alınması ile ilgili karar meclise okundu. Meclis ilgili gündem maddesini oy birliği ile onayladı.

TERMAL SU PROJESİ İÇİN BAŞKAN ÇETİN’E YETKİ VERİLDİ

Meclisin bir sonraki gündem maddesinde MTA’nın yürüteceği termal su sondaj çalışmaları ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonunun raporu okundu. Ortak proje yürütmek için Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e imza yetkisi verilmesi, meclis üyelerince oy birliği ile kabul edildi. Çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Çetin, ‘’Önce belediyemize arama yapabilmek için ruhsat aldık. Akabinde MTA ile görüşmeler yaptık. Önce kendi imkanlarımızla araştırmalar yaptık ve bu araştırmaların neticesinde sıcak su olabileceği bizlere aktarıldı. MTA ile bir anlaşma yaptık ve kendileri burada sismik arama yaptı. Arama neticesinde 3-4 noktada termal suya rastlandığı raporlandı. Bu suyun çıkarılması için 1 milyon Euroluk bir maliyet ön görüldü. Sonuçta burada yapılan kazılar neticesinde suya rastlamama, istenen sıcaklıkta ya da basınçta olmaması gibi durumlar da var. Yani suyu bulursunuz ama istediğiniz debide olmazsa yatırımımız boşa gidecek. Şu anda böyle bir yatırımı yapacak imkanımız olmadığından kendilerine %20 ortaklık teklif ederek bu girişimi başlattık. Dolayısıyla bizim hiçbir masrafımız olmayacak. Belki kendilerine personel ve malzeme desteği yapabiliriz. Eğer istenen kaliteye ulaşılmazsa herhangi bir bedel ödemeyeceğiz ancak iyi bir kaynak bulursak maliyetin geri tahsisi için protokol imzalayacağız.’’ dedi.

‘’PINARCA’YA TERMAL KAPLICALAR YAPABİLİRİZ’’

Termal su kaynağının çıkarılması halinde Pınarca taraflarına bir termal su tesisi yapmak istediklerini belirten Çetin, ‘’Özellikle doğal güzelliği olan Pınarca bölgemize yakın bu kaynaklar. 3-4 nokta var hangisinde suya ulaşılacağı henüz belli değil. Ancak bulunursa doğanın güzelliği içerisinde hem seracılık yapmaya uygun bir arazi var, hem de termal kaplıcaların yapılabileceği bir mekanın oluşması için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu projenin bölgemize değer katacağına inanıyorum. İş adamları ile buralarda bazı projeleri gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum. Orada belediyemize ait birkaç nokta var. Eğer termal su da çıkarsa Turizm Bakanlığı ile görüşerek sağlık turizmini buraya getirmek istiyoruz. Belediyemiz kazanacak ama daha çok Kapaklı kazanacak.’’ ifadelerini kullandı.

3 MÜDÜRLÜĞE ÖDENEK AKTARILACAK

Meclisin sonraki gündem maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonunun Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü ve Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne ödenek aktarılmasına dair raporu okundu ve meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.

‘’GÜZEL BİR İLÇE EMNİYET BİNASINI KAPAKLI’YA KAZANDIRACAĞIZ’’

8. gündem maddesinde ise Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne 3 ay süre ile 1 adet Sedan marka araç tahsisi yapılmasına dair ilgili komisyonun raporu okundu. Komisyon raporu meclis üyelerince oy birliği ile kabul edildi. Ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile ilgili de açıklama yapan Çetin: ‘’İlçe Emniyet Müdürlüğü binası ile alakalı bakanlığımızla yaptığımız temaslar neticesinde Hükümet Konağı ile hastane arasında yapılan bir arsaya binanın yapılması için girişimimiz oldu. İlçe Emniyet Müdürümüzün uyarıları ile beraber yapılacak binanın ilçe kapasitesini kaldırmayacağı kanaatine vardım. Ardından bakanımızla gidip görüştük ve A tipi bir ilçe emniyet binasına dönüştürdük. Bu sebeple ihale süreci uzadı ve tam ihaleye çıkılacakken yerin emniyete olan tahsis süresinin tamamlandığı anlaşıldı. Kaymakamlık tarafından Milli Emlak’tan yeniden tahsisi talep edildi. Yazışmalar tamamlandı inşallah kısa süre içerisinde güzel bir ilçe emniyet binamızı Kapaklımıza kazandıracağız.’’ dedi.

‘’BU DÖNEMİ ESNAFA RAHATSIZLIK VERMEDEN GEÇİRMEK MANTIKLI’’

9. maddede Kapaklı Halk Eğitim Merkezi’ne, Atatürk Kültür Merkezi’nden yer tahsis edilmesi konusuyla ilgili komisyon raporu oylanarak oy birliği ile onaylandı. 10. Gündem maddesinde 2021 yılı ücrete tabi işler tarifesi ile ilgili komisyon raporu oylandı. Raporla ilgili de açıklama yapan Başkan Çetin, ‘’Arkadaşlarımız sağ olsunlar iyi çalışmışlar ve hiçbir şeye zam yapmamışlar. Yalnızca fabrikalarla ilgili bir kaleme ufak bir miktar artış yapılmış. Bu dönemi esnafımıza, vatandaşımıza çok rahatsızlık vermeden geçirmek mantıklı. Tarife komisyonumuzun aldığı kararı oylarınıza sunuyorum.’’ Dedi.

Komisyon raporlarının okunup karara bağlanmasının ardından meclisin ikinci oturumu noktalandı.