Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Ziya Arslan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda meclis gündemindeki ek bütçe talebi konusu, CHP ve AK Parti grupları arasında gerginliğe neden oldu.

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde Kapaklı Belediye Başkanvekili Ziya Arslan başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısı, 1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Gündemin ilk maddesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 04.10.2021 tarih 14781 sayılı “Çetinkaya” isminin Pınarça Mahallesi 213 ada 5 parselin cephesi olan isimsiz yola verilmesi konulu yazısı görüşüldü. İlgili gündem maddesi oy birliğiyle İmar Komisyonuna havale edildi.

Ardından sırasıyla Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 04.10.2021 tarih 14800 sayılı Pınarça Mahallesi 236 ada 4 parselde bulunan 69,00 m² belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazısını içeren ikinci gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi. Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 04.10.2021 tarih 14801 sayılı Pınarça Mahallesi 236 ada 4 parselde bulunan 23,00 m² belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazısını içeren gündemin üçüncü maddesi oy birliğiyle kabul edildi.

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 25.10.2021 tarih 16028 sayılı Bahçelievler Mahallesi 1083 ada 2 parselde bulunan 1,00 m² belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazısını içeren gündemin dördüncü maddesi oy birliğiyle kabul edildi. Mali Hizmetler Müdürlüğünün 26.10.2021 tarih 16193 sayılı Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. Maddesine göre Ödenek Aktarımı konulu yazısının görüşülmesine geçildi. Gündemin beşinci maddesi oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

24 MİLYON EK BÜTÇE İSTENDİ

Daha sonra Mali Hizmetler Müdürlüğünün 26.10.2021 tarih 16197 sayılı Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37. Maddesine göre Ek Bütçe yapılması konulu yazısı görüşüldü. CHP’li belediye meclis üyelerinin ek bütçe miktarını öğrenmek istemesi üzerine bilgi veren Kapaklı Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Nurcan Sönmez, ek bütçe talebinin 24 milyon olduğunu ifade ederek, “Normal bütçe 200 milyon TL idi. 48 milyon TL bir ek bütçe yaptık. Daha sonra 3 milyon TL’lik bir ek bütçe yaptık. Şimdi de 24 milyonluk bir ek bütçe talep ediyoruz. Toplam bütçemiz 275 milyon olacak.” Dedi.

“NE HİKMETSE 3-4 AYDA BİR EK BÜTÇE YAPIYORUZ”

Konuyla ilgili söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, “2021 yılına hazırlanan 200 milyonluk bir bütçemiz var. Neredeyse her 3-4 ayda bir ne hikmetse bir ek bütçe yapıyoruz. Bir 48 milyon TL yaptık. Bir 3 milyon TL, şimdi de 24 milyon TL ek bütçe yapıyoruz. Bununla beraber 275 milyon TL çıkan bir bütçe. İnşallah hayırlı olur bu. Ama ben bu kadar 275 milyonluk bir bütçenin hemen yanımızda olan Çerkezköy ilçesinin nüfusu bizden fazlayken bütçesi 190 milyon TL olup bizim 275 milyon TL hesaplamamız artık komisyondaki arkadaşlarımız bu konuda biraz daha dikkatli, memur arkadaşlarımızın da öngörülerini daha önceden ne yapılacaksa onun için çok fazla ek bütçe yapıyoruz. Kaldı ki şunu hatırlatmamda yarar var. Biz bundan 3-4 ay önce bütçesi katrilyonu geçen Büyükşehir’de 40 milyon TL’lik bir ek bütçe için AK Partili arkadaşlarımız büyük bir savaş verdiler. Tabii ret oyu verdiler.” ifadelerini kullandı.

“ÇERKEZKÖY İLE KIYASLAMASI DOĞRU DEĞİL”

Erkan’ın bu sözleri mecliste gerginlik yarattı. CHP’li Erkan’a cevap veren AK Partili Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Şakir Sezgin, “Kendileri 2014-2019 arası Kapaklı’ya gerçekten hizmet etmiş olsalardı bizler bu ek bütçelere zaten ihtiyaç duymayacaktık. Çerkezköy ile kıyasladığı için söylüyorum. Büyükşehir’de ikimiz de bulunuyoruz. Ayrıca ben Büyükşehir Plan Bütçe Komisyonundayım. Orada da 2-3 ayda bir ek bütçeler geliyor. Ve hiçbir ek bütçeye biz bu konuda itiraz etmiyoruz. Mali Hizmetler Müdürümüz zaten gerekli açıklamayı yaptı. Hala imalı bir şekilde Çerkezköy ile kıyaslaması doğru değil. Çerkezköy’de 2014-2019 arası güzel çalışmalar oldu. Ama bizim 2014-2019 arası Kapaklı ile bir kıyaslayalım hangi çalışmalar yapılmış. Bir başka konu da Büyükşehir gerçekten Kapaklı’ya ciddi anlamda bütçe ayırıp bir takım şeyleri yapmış olsaydı bizler de bir takım çalışmalarda geride dururduk. Örneğin emlak konutlarında Büyükşehir’e ait olan yolların asfaltlanmasını şu anda Kapaklı Belediyesi yapıyor vatandaşlar mağdur olması diye.” şeklinde konuştu.

“PINAR BULVARI’NA MAKYAJ YAPMAK BÜYÜKŞEHİR’E HAKSIZLIKTIR”

Bunun üzerine konuşan CHP’li Erkan ise, “Arkadaşımız cevap veriyor da keşke daha önceki döneme ait hizmet yapılıyor mu yapılmıyor mu ifadesini kullanmasaydı. Büyükşehir Belediyesi de bu dönemde ki önceki dönemde de veya ondan önceki dönemde de bütün belediye başkanları veya meclis üyeleri Kapaklı’ya ne gerekiyorsa o günün şartlarında hizmet etmişlerdir. Bunun en güzel örneği de Kapaklımızın ilçe olmasını birinci sebebi nüfusunun 50 binin üzerinde olması olarak burada Büyükşehir’den hizmetler geliyor mu evet geliyor. Büyük yatırımlar geliyor. Alt yapı denen tabii gözle görülmeyen, gözle görülmediği için sanki Büyükşehir Belediyesi buraya hizmet yapmıyormuş gibi. Hizmetin esasını Büyükşehir yapıyor burada. Bir inşaatın temeli çamurda bodrumu oradan çıkana kadar bir oh dersiniz. Burada bu işi yapan arkadaşlarımızda var. Ama üzerine yapılan bir makyajdır. Yani bugün Pınar Bulvarında o derinlikte o alt yapıyı yapıp üzerine bir makyaj yapmak Büyükşehir’e de bu kadar haksızlık etmemek lazım.” dedi.

“YARDIMLAŞARAK YAPMAK LAZIM”

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Nizamettin Çoban, “Pınar Bulvarı’nın alt yapısını Büyükşehir yaptı. 1,5-2 kilometrelik bir yol. Şu anda Hürriyet ve Canbazlar Caddesi’ni TESKİ mi yapıyor, Kapaklı Belediyesi mi yapıyor? Kapaklı Belediyesi yapıyor.” ifadelerini kullanmasının ardından CHP’li ve AK Partili belediye meclis üyeleri arasında Büyükşehir Belediyesi’nin Kapaklı’ya yaptığı yatırımlarla ilgili sözlü tartışma yaşandı. Tartışma esnasında bazı belediye meclis üyelerinin, meclisi terk etmesi dikkatlerden kaçmadı. Sözlü tartışmanın ardından gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

İMAR KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ

6. gündem maddesinin ardından gündeme ek olarak sunulan maddelerin görüşülmesine geçildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sunulan trafo alanları 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı hakkındaki madde İmar Komisyonuna havale edildi. Karaağaç eski muhtarı Kerim Demir’in oğlu, ilçemiz sakinlerinden ve iş insanlarından Ufuk Demir’in isminin Karaağaç Mahallesi’nde isimsiz bir sokağa verilmesi talebi İmar Komisyonuna havale edildi. 1 Kasım 2021 tarihinde hayatını kaybeden Kıbrıs Gazisi Mehmet Er’in isminin Pınarça Mahallesi’nde isimsiz bir sokağa verilmesi talebi İmar Komisyonuna havale edildi. Edirne’de boğularak hayatını kaybeden Kapaklıspor’un altyapı futbolcusu Kerem Enginar’ın adının Kapaklı’da isimsiz park, spor alanı veya stada verilmesi talebi İmar Komisyonuna havale edildi.

İKİNCİ OTURUM CUMA GÜNÜ YAPILACAK

Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından ikinci oturumun 5 Kasım Cuma günü saat 14.30’da yapılmasına karar verildi.