Kapaklı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle bir etkinlik düzenledi.

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte, lise öğrencilerine beslenme alışkanlıkları hakkında bilgiler verildi. Gerçekleşen etkinlik programına Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Burhan Alim, Kapaklı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferya Aslan Çolak, Kurum Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

‘’HEPİMİZİN BU ADIMI ATMASI ŞART’’

Etkinliğinin ana teması, dünya üzerindeki beslenme alışkanlıkları ve açlık oranı oldu. Konu üzerine bir sunum gerçekleştiren Kapaklı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferya Aslan Çolak; gıda bakımından sürdürebilir bir gelecek ve bu geleceğin temelleri için neler yapılabileceğini anlattı. Sunumunda Çolak, ‘’Dünyada açlıkla mücadele edilmesine duyulan ihtiyaç yeniden arttı. Küresel olarak bir süredir düşüşte olan kronik açlık ve dengesiz beslenme oranları, tekrar tırmanışa geçti. Bu durum, açlıkla mücadele sürecinde uzun yıllar boyunca elde edilen kazanımları tehdit ediyor. Çatışmalar, iklim değişikliği, ekonomik sorunlar, eşitsizlik. Bunlar; dünyada açlıkla mücadeleyi zorlaştıran nedenlerden sadece birkaçı ve bu yüzden, dünyada Açlığa Son hedefine ulaşmak artık eskisinden de güç görünüyor. Aşırı kilo ve obezite sorunuyla; dengesiz beslenmenin tüm biçimlerini ortadan kaldırmak giderek daha da zorlaşıyor. Bununla birlikte, mevcut deneyimler şunu gösteriyor: Ülkeler, kurumlar ve bireyler hep birlikte çalıştığında, gıda güvenliği ve beslenme alanında büyük bir gelişme kaydetmek mümkün. 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) kapsamında küresel olarak kabul edilen Açlığa Son hedefine ulaşmak için çabalarımızı iki katına çıkarmamızın vakti geldi. Artık bu konuda adım atmamak gibi bir seçeneğimiz yok. Gerçek anlamda sürdürülebilir bir gelecek hedefine ulaşmak için hepimizin bu adımı atması şart.’’ İfadelerini kullandı.

‘’TARIM KONUSUNDA MESLEKİ EĞİTİMLER SAĞLANIYOR’’

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, küresel açlık ile mücadele edildiğini belirten Çolak, ‘’Zorunlu göçler ve diğer sıkıntılardan kaynaklanan göçler, gıda güvensizliğinde artışlara yol açmıştır. FAO, 2017’den bu yana hem Türkiye’deki Suriyeli mültecilere hem de ev sahibi yerel toplulukların dezavantajlı üyelerine tarım konusunda mesleki eğitimler sağlamaktadır. Beş ilden katılımcılar, elma, zeytin ve üzüm yetiştiriciliği; acı biber ve turunçgil meyvelerinin işlenmesi; serada sebze üretimi, besicilik, sulama yönetimi ve çeşitli konularda eğitim almaktadır. Birçok katılımcı; tarım işçisi bulma sıkıntısı yaşayan bölgede iş bulmuştur.’’ dedi. Ayrıca Çolak, konuşmasının devamında FAO tarafından yapılan yardımlar çerçevesinde Güney Sudan, Pakistan, Kırgızistan, Endonezya, Mısır ve Senegal gibi ülkelerin de gıda ihtiyacının kısmen karşılandığını belirtti.

‘’DÜNYA ÜZERİNDEKİ HER 9 KİŞİDEN BİRİ AÇLIK ÇEKİYOR’’

Yardım kuruluşu FAO’nun raporlarına değinen Çolak, ‘’Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen, her dokuz kişiden biri kronik açlık çekiyor. Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2018 raporuna göre 2017’de yaklaşık 821 milyon kişi kronik açlık çekmiştir. Dünyada açlık çeken insanların neredeyse %60’ı kadındır. Dünyada aşırı derecede yoksulluk çeken insanların yaklaşık %70’i kırsal bölgelerde yaşıyor. Bu insanların çoğu tarımla geçiniyor. Her yıl açlık nedeniyle ölen kişi sayısı; sıtma, verem ve AIDS nedeniyle ölen kişi sayısı toplamından daha fazladır. Her yıl dengesiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti 3,5 trilyon ABD doları düzeyindedir. Bebek ölümlerinin yaklaşık %45’i yetersiz beslenmeyle ilişkilidir. Yaşa göre boy kısalığını içeren gelişme geriliği, beş yaşından küçük 151 milyon çocuğu hâlen etkiliyor. 1,9 milyar kişi –dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası– aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Her yıl 3,4 milyon kişi aşırı kilodan dolayı hayatını kaybediyor. Birçok ülkede obezite nedeniyle ölen kişi sayısı, cinayet nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısından daha fazladır. Talepleri karşılamak için tarım 2050’de, 2012’ye göre %50 daha fazla gıda, yem ve biyogaz üretmeli.’’ Bilgilerini paylaştı.

‘’YOKSULLUKTAN KURTULMAK İÇİN SOSYAL KORUMA PROGRAMLARI GÜÇLENDİRİLMELİ’’

Ülkelerin açlık ve dengesiz beslenmeye karşı alabileceği önlemlerin neler olduğunu da belirten Çolak, ‘’Açlığın ve dengesiz beslenmeni ortadan kaldırılması, ülke ve hükümetler için ekonomik açıdan faydalıdır. Kamu kurumları; en dezavantajlı kişileri yoksulluktan kurtarmak için sosyal koruma programlarını güçlendirebilir. Bu bağlamda, kapsayıcı kalkınmaya ve eşitlikçi ekonomik büyümeye öncelik verilebilir. Bireylere, topluluklara ve işletmelere ihtiyaç duydukları araçları ve desteği sağlamak için kilit aktörlerle çalışabilir ve bu aktörlerin sürece katılması sağlanabilir. FAO ve BM paydaşlarının bilgilerinden ve uzmanlığından yararlanılabilir. FAO’nun tarım, beslenme, iklim değişikliği, istatistikî veriler ve izleme verileri, tarım ve gıda politikalarının oluşturulması ve uygulanması, ulusal stratejiler ve mevzuat alanlarında uzmanları vardır.’’ dedi.

AŞURE İKRAM EDİLDİ

Çolak’ın konuşmalarının ardından lise öğrencilerine organik malzemelerden yapılmış aşure ikram edildi. Gerçekleştirilen etkinlik, aşure ikramının ardından son buldu.