Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesinin 2000 yılından bu yana yaptığı yer satışlarını açıklayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “3 dönem boyunca görev yapan eski belediye başkanımızın döneminde yapılan satış 135 bin 677 metrekare, bizim dönemimizde 20 bin 285 metrekaredir.” dedi.

Kapaklı Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumuna, Kapaklı Belediyesinin 2000 yılından itibaren yaptığı arsa satışları konusu damgasını vurdu. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubunun verdiği önergeye cevap veren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, 2004 – 2019 dönemi Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı zamanında 135 dönüm, kendi döneminde ise 20 dönüm yer satıldığını açıkladı.

“2000 YILI İTİBARİYLE YAPILAN TÜM SATIŞLAR MEVCUT”

Meclis toplantısı öncesi konuyla ilgili konuşan Başkan Çetin, “Daha önceden bizlere Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubunun verdiği bir önerge vardı. Çok önceden başlayıp bugüne kadar yapılan satışlarla ilgili listeyi bugün kendilerine ulaştırdık. Belediyemizin kayıtlarında 2000 yılı itibariyle yapılan tüm satışlar bu listede mevcut. 2000 ile 2002 yılları arasında Şemsettin Dubaz döneminde 9 bin 230 metrekare yer satılmış. Sonrasında 3 dönem boyunca eski belediye başkanımızın döneminde yapılan satış 135 bin 677 metrekare. Bizim dönemimizde 20 bin 285 metrekaredir. Onu da ben arsa satışı olarak değil, bir proje olarak değer katmak için arz etmiştim. Şu 135 bin 677 metrekareye ise bir proje yok. Onlar sadece arsa satışı. Bir de 422 metrekare bizim adımıza bir satış görünüyor, o da Gazi Tarık Cür kardeşimiz için. Eski dönemde alış var mı diye sordum, alış tabii ki yok.” dedi.

“5 YIL İÇERİSİNDE SATILACAK YERİ HESAPLAYAMIYORUM”

Başkan Çetin’in bu söylemlerine cevaben söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, “2 buçuk yıl içerisinde 20 bin metrekare yer satmışsınız, 5 yıl içerisinde satılacak yeri ben hesaplayamıyorum.” dedi.

“PROJELERİ TEK TEK KARŞINIZA KOYACAĞIM”

Yıldıran’a Başkan Çetin’in cevabı ise şu sözlerle oldu: “Bir yer alıyoruz, bu yeri alırken de proje yapıp değerlendireceğiz diyoruz. Şurada 135 bin metrekarelik yer, imar uygulamalarından gelen yerler. İmar uygulamalarından satılan yerler başka bir şey, bizim proje için sattığımız yerler başka bir şey. Polemiğe gerek yok. Ben satışın karşılığını görmek isterim. Bugün Kapaklı’nın en arka yerini bin liradan satsanız 135 milyon yapar. Ben işin siyasetini yapmıyorum. Bakın tekrar söylüyorum benim 2024 ile ilgili hesabım yok. Herkesle ilgili de söyleyeceklerim var, günü geldiğinde bunu anlatacağım. Biz yanlış bir şey yapmıyoruz. Siz 2 buçuk yılda bu kadar yer sattınız, bakalım 15 yılda ne kadar yer sattınız diyorsanız ben görev süremin sonunda yaptığım projeleri tek tek karşınıza koyacağım. Fakat siz beton yoldan başka koyabilir misiniz bilmiyorum. Beton yoldan başka Kapaklı’da bir şey yaptıysanız bilmiyorum.”

“2 BUÇUK YILDA HÜKÜMETİN NE YATIRIMI OLDU?”

Başkan Çetin'e cevap veren Muzaffer Yıldıran ise, "Canbazlar Caddesi’nde zamanında su kanalı yapılmasaydı, bugün kimse o caddede yürüyemezdi. Bu Kapaklı’da yapılan hizmetler yadırganamaz. Kim yaptıysa, kim bir taş üstüne taş koyduysa Allah razı olsun. Eski hali de belli, yeni halini de göreceğiz. Her gelen bir taşın üstüne taş koymalı. Siz diyorsunuz ki ‘Eskiler hiçbir şey yapmadı’, öyle bir şey yok. 2024’te hesabım yok diyorsunuz ama geçen dönem sizler de vardınız. Bu betonları atmak da kolay değildi. Ben PTT’de hizmet yaparken çizmeyle dolaştığımı biliyorum. Bunları kimse görmezden gelmesin. Kapaklı ilk defa bir hükümet partisi ile yönetiliyor, buyrun 2 buçuk yılda hükümetin buraya ne yatırımları oldu? Hastane diyorsunuz ÇOSB yapıyor, okullar zaten asli görevidir. Siz yaparsanız biz seviniriz, alkışlarız. Arsalar, Enver Bey zamanında satılmıştır, Şemsettin Bey zamanında satılmıştır, İrfan Bey Kapaklı’da 15 yıl görev yaptı elbette satılmıştır.” dedi.

"33 DÖNÜMLÜK YER SATIŞINA DA EVET DEYİN"

Başkan Çetin ise, “Ben de diyorum ki keşke halı saha yapabileceğimiz yerler kalsaydı, okul bahçelerine halı saha yaptık. Kapalı spor salonu yapacak yerimiz yok, okul bahçesine yapıyoruz. Bunları bir zahmet kamuoyu ile paylaşalım. Ben meclis üyeliği yaptım, siz başkanvekilliği yaptınız. Birçok encümen kararında kararları beraber almışsınızdır. Enver Özel döneminde ben de yaptım ama sahaya çıkıp sorsanız herkes o dönemde altyapının yapıldığını söyler. O zaman fosseptikten geçemiyorduk, kanalizasyon yapıldı. Sizi rahatsız eden konu eski dönemlerde yapılan satışları ifşa etmemiz mi? O zaman 33 dönümlük yeri tekrar getirelim grup olarak evet deyin. Orası yatırım için aldığımız bir yer. Yer sattınız dediğiniz yer, sizin 6 milyona satamadığınız yeri 20 milyona sattık. Orada emsal arttırımı yüzde 20, ama biz değer artışını 6’dan 20’ye çıkardık. Yapamazsa 10 milyon ceza keseceğiz, şartname gayet açık.” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından komisyon raporları oylanarak karara bağlandı.