Bir çoğumuz güne bir fincan kahve veya gün ortasında arkadaşlarımızla buluştuğumuzda ilk aradığımız içecek kahve oluyor. Bu kahvenin de filtre kahve, Türk kahvesi veya espresso olması hiç bir fark yaratmaksızın içinde kafein bulundurması anlamına gelir.Peki bu kafeinin önemi nedir hayatımızda ve nasıl etkileri vardı uykumuza hadi hep birlikte inceleyelim.

Şimdi hepimiz biliyoruz kafein uykumuzu açan bir maddedir ve bir bardak kahve içtikten 5-6 saat sonra bile kafeinin yarısı hala vücudumuzda dolaşıyordur. Diğer yarısının da  sistemimizden çıkması toplamda 10-12 saati bulur. İşte günün ortasında içilen bir bardak kahve vücudunuzdan atılması 10-12 saat sürdüğü için akşamları uyuma problemi yaşarsınız. Diğer bir problemde kafeinle alakalı sizin uyku kalitenize olan etkisidir, çünkü kahve derin uykunuza dalmanıza engel olur ve siz yeterli uyku saatine ulaşsanız bile güne yorgun dinlenmemiş başlamanıza neden olur. Güne yorgun başladığınız da ise sabah tekrardan bir kahve içip gün içerisinde tekrardan uyanmayı umut eder ve gün içerisinde etkisinin azaldığını düşünerek içmeye devam edersiniz. Bu durumu hepimiz yaşamasak bile çoğumuzun yaşadığına eminim. 

Sabah uyanmak için içer, öğleden sonra etkisinin azaldığını düşünerek bir daha içer ve gece uyuyamazsınız veya uyusanız bile uyku kaliteniz yüksek olmadığı için güne yorgun başlar ve sabah uyanmak için tekrardan kahve içersiniz. İşte bu aynen bu şekilde hayatınızda bir döngü oluşturur gider. Kısacası kahve tabi ki tüketeceksiniz fakat sizin için önemli olanın saat kaçta tükettiğiniz ve ne ölçüde tükettiğiniz olmalıdır. Tabi uyku kalitenizi ve uyku düzeninizi oluşturmak istiyorsanız. Bu haftalıkta bu kadar, haftaya tekrardan görüşmek dileğiyle. Hoşçakalın