Bu sabah yazımın konusu ne olsun diye düşünürken; ofiste yan koltuktaki ve karşımdaki arkadaş, bu konuda sağolsunlar çok yardımcı oldu. Neden mi? Sağımdaki erkek ve karşımdaki bayan arkadaşın adeta çamurda yürüyüşü andıran sakız çiğnemesi ile; bir anda tavan yapan öfkem, bugünün konusunu yarattı. Evet arkadaşlar, sakız güzel bir icat. Hatta beyni geliştiren bir aktivite.İngiltere'de Northhumbria Üniversitesi ve bilme-kavrama araştırma biriminde yapılan araştırmaya göre düşünme ve anımsama gibi işlevlerde olumlu etkileri belirlenmiş. Bazen stresinizi alır, sigarayı bırakmanıza yardımcı olur, ağız kokusunun giderilmesi gibi benzeri birçok güzel şeylere neden olabilir amaaa kardeş sakız çiğnemenin de bir adabı vardır.

Nasıl çiğnemeyeceğiz, nasıl çiğneyeceğiz, neye benziyorlar anlattım... 

                                   * * *

NASIL ÇİĞNENİR 

1) Çiğnerken iki çenenin birbirinden ayrıldığı anlarda ağız kapatılmalı.

2) Ağızda biriken tükrük belli aralıklarla yutulmalı.

3) Ulu orta, zırt pırt balon yapılıp patlatılmamalı.

4) Cark curk seslerinin bazı insanlar için mide bulandırıcı olduğu unutulmamalı.

Dördüncü olan şıkkımızda, eğer karşındaki insan takıntılıysa cinayet sebebi olabilir.

İlk uyarı gelir : "Cakkudu cukkudu çigneme şunu..." İkinci uyarı: "Lan cakkudu cukkudu çigneme şunu..." Üçüncü uyarı ise olmaz. Bir anda iki el ile sakız çiğneyeyenin ağzı açılır ve sakız zorla alınır.Özellikle burunda et, kemik kayması yani deviasyonu olanlarda sağlanamayan adaptır.Zaten adam burnundan nefes alamaz, hem sakız çiğnemeye çalışır hem de nefes almaya... Şaaap şaaap sesleri ve uçuşan tükürükleri rahatlıkla duyup izleyebilirsiniz.

BİR DE ŞÖYLELERİ VAR 

Toplum içinde sakız baş ve işaret parmaklarıyla tutulup uzatılır. Genellikle kız arkadaşlarda görülür. Eğer erkek görürseniz artık o erkek değildir. Bir başkası ise halka açık yerlerde sakızı balon haline getirip çat çut diye patlatanlar...

Bu arada son uyarım ise kamusal. Arkadaşlar sakızınızı sokağa atmayın! Kuşlar yemek sanıp yemeye çalışıyor ve gagaları yapışıyor, ölüyorlar.