Kapaklı Gazetesi - Ticaret Bakanlığı İstanbul ve Ankara’da emlakçılarla çalıştay düzenledi. Çalıştayda Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına karar verildi. Bu değişikliğe göre ünlü sitelerde vatandaş emlak satışı yapamayacak, siteler sadece Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan kişileri satıcı olarak kabul edecek. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesi olmadan emlakçılık yapanlara ise 25 bin TL ceza kesilecek. 

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz yıl yayınladığı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde, emlak satışı için Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alınmasını şart koştu. Yönetmelikte bazı eksiklikler tespit eden emlakçı odaları ise konuyla ilgili bakanlığa başvurarak yönetmelikle ilgili çalıştay yapılmasını talep etti. Bunun üzerine geçtiğimiz haftalarda bakanlık tarafından yönetmelikle ilgili çalıştay düzenlenerek emlakçı odalarının talepleri değerlendirildi. 20 ilin esnaf odası yetkililerinin katıldığı çalıştaya İstanbul'da emlak piyasasının nabzını tutan ünlü sitelerin temsilcileri de katılım sağladı.

BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILARA CEZA YAĞACAK

Çalıştayda haksız rekabet ve işlerindeki prestij kaybının önüne geçmek için Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde bazı değişikliklerin yapılmasına karar verildi. Yönetmelikle ilgili alınan değişiklik kararlarına göre; mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan ve lise mezunu olmayan kişiler emlakçı olamayacak. Ayrıca mevcutta emlakçılık yapanların işyerleri ise, 5 Aralık 2019'a kadar bakanlıktan yetki belgelerini almazsa kapatılacak. Söz konusu belge olmadan emlakçılık yapanlar da 25 bin TL para cezasına çarptırılacak.