Kapaklı Gazetesi - Türkiye Sakatlar Derneği tarafından İstanbul Şile Engelliler Kampı’nda düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda engellilerin sorunları ve hayatını kolaylaştıracak çalışmalar konuşuldu.  1 hafta süren kampta, dernek başkanları ve yönetimlerine eğitici seminerler verilirken; engelli dostu belediyelere, iş insanlarına, sanatçılara ve milli sporculara plaket takdim edildi. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy ve Kapaklı şubelerinin de katıldığı gecede Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’a da ödülleri verildi. 

"SESİMİZİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ"

Gecede konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Son birkaç yıldır, yaşanan küresel salgının yarattığı kısıtlamalardan yeni çıkmaya başladık. Ciddi bir sağlık sorunu karşısında toplum olarak birçok sorun yaşadık. 2020 Martından bu yana süren salgın sırasında basit bir önlem olarak maskeye hatta dezenfektana erişemedik. Günlerce evlere kapalı kalmaya mecbur olduk. İşsiz, gelirsiz kaldık. Tüm süreç toplumun tümüne bizlerin yıllardır yaşadığı sorunların küçük bir kısmını gösterdi, yaşattı. Birkaç evlerinde hapis kalanlar, maske, aşı, ilaç, için endişe edenler umarız bizlerin ve engelli ailelerin yıllardır yaşadığını bir parça olsun anlamışlardır. Biliyoruz ki toplumsal hafızamız zayıf, kısa bir süre sonra bu yaşananları unutup geçeceğiz ama biz engelliler aynı dertlerle yaşamaya maalesef devam edeceğiz. Bu bizim kaderimiz değil, bize dayatılan, bize reva görülen bir politik tercih. Bizler engelliler olarak bu dayatmaya sessiz kalamayız, insanca bir yaşam hakkı için durmaksızın sesimizi yükseltmek zorundayız. Birçok engelli ailesi ciddi yoksulluk sorunu yaşıyor. Ailede gelir elde eden bir ve iki kişi varsa bile, engellilerin ihtiyaçları, sağlık giderleri nedeniyle bu gelir yalnızca açlık gidermeye yetebiliyor. Her şeyin fiyatı yükseliyor, âmâ engellinin ne geliri ne de sağlık desteği gerektiğince yükselmiyor. Keyfi biçimde değiştirilen yönetmeliklerle koşullarımız daha da kötüye gidiyor, engelli aylıklarını, emekli gelirlerini kaybeden engelliler açlığa terk ediliyor. Yıllarca aldığı raporlarla engelli olan bir kişi, birkaç bürokratın kararıyla değiştirilen kurallarla bir anda engelsiz sayılıyor. Kişi aynı, engeli aynı, sorunu aynı ama bir anda kağıt üzerinde bu durum yok sayılıyor. Engelli aylığı, zaten çok kısıtlı olan sağlık desteği, varsa emekli aylığı hemen kesiliyor. Hatta bir de geçmişe dönük borç çıkartılıyor” dedi. 

"ENGELLİLER YOK SAYILDI"

Konuşmasında engellilerin yaşadığı sorunlara değinen Boyraz, “ Yani tümüyle ortada bırakılıyor. Engelli olup çalışabilir olanlara ise Yasa ile konulmuş istihdam kotalarına rağmen iş sağlanmıyor. Bunlara bir gelir desteği de verilmiyor. Sonuç yine aynı, yoksulluğa mahkum ediliyor. Çalışamayacak durumda olanlara 2022 sayılı Yasa engelli aylığı, bakıma muhtaç olanların ailelerine de 2828 sayılı Yasa ile evde bakım desteği veriliyor. Bu hakkı elde edebilmek için konulan mali kural tümüyle yanlış bir anlayışa dayanıyor. Toplam aile gelirine göre yapılan değerlendirme sonucu sadece ailedeki engellinin açlığını yatıştırmayla sınırlı görüyor. Bir birey olarak başka hiçbir gereksinimi olmayacağı düşünülüyor. Öte yandan bağlanan engelli aylığı veya evde bakım desteği beslenmeye yetmeyecek düzeyde tutuluyor. Engellilerin tümü açısından ilaç, yaşamsal destek sağlayan her türlü sağlık araç ve gerecine verilen destekler sıklıkla geri çekiliyor ve erişimi imkansız hale geliyor. Birçok kullanımı zorunlu işitme cihazı, hasta altı bezi, kendinden jelli sonda, ortez –protez, tekerlekli sandalye gibi sağlık araç ve gereci için desteklerin değeri 2010 yılındaki düzeyinde tutuluyor. İşi, geliri olmayan engelliler aradaki inanılmaz farkı ödeyemiyor, alıp kullanamıyor. 5378 sayılı Yasa ile güya tüm kentlerde kamuya açık alanlar, binalar, toplu ulaşım sistemleri engellilerin erişimine uygun hale getirecekti. Engelliler hayata daha kolay katılabilecekti. Olmadı, yapılmadı, birileri küçük maliyet ödemesin diye engelliler yok sayıldı. Ne kaldırımlar buna göre düzenlendi ne de yollar. Toplu ulaşım içinde konulan dönüşüm süresi sürekli uzatıldı. Daha tam 17 yıldır, her süre bitimine yakın, birileri çıkıyor ve hemen süreyi ertelettiriyor. Çünkü engelli otomatik olarak bu toplumun yok sayılan bir parçası kabul ediliyor. Söylem farklı olsa da zihinlerde yerleşik ayrımcı düşünce doğru bir adım atılmasını engelliyor” diye konuştu. 

"VAR GÜCÜMÜZLE HAYKIRACAĞIZ"

Boyraz, “ Önümüzdeki yıl Türkiye bir seçime gidecek. Devletin sayısını bile tam bilemediği ancak tahminle söyleyebildiği milyonlarca engelli ve ailesi olarak bizler de erişime uygun hale getirilmeyen engelli kentlere rağmen inatla gidip oyumuzu kullanacağız. Biriken ertelenemez, yok sayılamaz haklarımız için acil ve kalıcı çözüm için var gücümüzle haykıracağız. Taleplerimize, haklarımıza ses verenlere, destek olanlara ise bizler de destek olacağız. Geçmiş dönemlerde bazı partiler programlarında, seçim bildirgelerinde taleplerimize yer verdiler. Artık bu kağıt üzerindeki desteklere bizim güvenimiz yok. Biz, gerçekten engellinin de yanında olacaklara, bunu yaptıklarıyla kanıtlayanlara güveneceğiz. Duymayanlara, görmeyenlere, farkında olmayanlara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Engellilere hayatı cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar ve sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir. BM engelli hakları sözleşmesi mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka dünya sağlık örgütünün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım aylığı miktarları insanca yaşayacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimle karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda ertelenme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmelidir. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler arttırılmalı, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyifiyete odaklı olmamalıdır. Özet olarak engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz. Bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi. 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ 

Başkan Erkan Zümbül: Kimse esnafımızın alın terine boykot yapmaz Başkan Erkan Zümbül: Kimse esnafımızın alın terine boykot yapmaz

Gecede Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ödülünü Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ödülünü İYİ Parti STK’lardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Timur Demirel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ödülünü Belediye Meclis üyesi Yılmaz Demirel, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek’in ödülünü Bora Bahçetepe, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un ödülünü Başkan Yardımcısı Hakan Öztürk aldı. Ayrıca gecede Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’a, Bolu Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut,Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Küçükçekmece Cumhuriyet Savcısı Alaettin Aşçı,  Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan,  El Ele Vakfı Gene Başkanı Cengiz Hocazade, 20.21 dönem milletvekili ve Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, CNN Muhabiri Gökçe Tümer,
Türkiye Futbol Vakfı Başkanı Engin Verel, Türk Halk Müziği sanatçıları Saray Nur ve Yaşar Buğdaycı, 
TSD Çanakkale Şube Başkanı ve milli sporcu Ümit Burunlular, Okçuluk Dünya şampiyonu Burcu Dağ’a plaket takdim edildi. 

TEŞEKKÜR ETTİ 

Gecede engelli dostu belediye ödülü alan Çerkezköy Belediyesi’nin plaketini ise Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz’ın elinden aldı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın iş yoğunluğundan dolayı geceye katılamadığını kaydeden Kocaçınar, “ Bu ödülü Çerkezköy’de gerçekten engelli dostu olan genç kıpır kıpır Belediye Başkanımız Vahap Akay ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesine kayıtlı 1800 üye adına alıyorum. Bize bu ödülü layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum” dedi.