Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ Barosu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak 2019/2020 Adli Yılı açılış törenine katılmayacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Baro Başkanlığı, ‘’ 15 Temmuz hain darbe girişiminden ders alınmamış olmalı ki Hakim ve Savcı adaylığı sınavlarında başarılı olmalarına rağmen 1 dakikalık mülakatlarla başarılı adaylar elenmiş ve hiçbir gerekçe sunulmadan başkaca adaylar hakim ve savcı yapılmıştır.’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı, 2019/2020 Adli Yıl için Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir açılış töreni düzenleyecek. 81 ilin Baro Başkanlığı’nın davet edildiği törene Tekirdağ Barosu Başkanlığı katılmayacağını duyurdu. Gerekçe olarak 15 Temmuz hain darbe girişimine zemin hazırlayan ‘mülakat’ sisteminin sürdüğünü dile getiren Baro Başkanlığı, Türkiye’de adalete güvenin azaldığına dikkat çekti.

Tekirdağ Barosu Başkanlığı tarafından yayımlanan duyuruda şu ifadelere yer verildi;

‘’Tekirdağ Barosu olarak 2 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan 2019/2020 Adli Yılı açılış törenine Yargıtay Başkanlığı tarafından davet edilmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere 12 Eylül 2010 yılında yapılan halkoylaması ile Anayasa Mahkemesi’nin ve hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısı değiştirilerek Cumhurbaşkanı’nın HSK üyelerini seçme yetkisi güçlendirilmiştir. Bu süreç yargının yapısının değiştirilmesine ve bizi 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar götürmüştür. Bu süreçten ders alınmamış olmalı ki Hakim ve Savcı adaylığı sınavlarında başarılı olmalarına rağmen 1 dakikalık mülakatlarla başarılı adaylar elenmiş ve hiçbir gerekçe sunulmadan başkaca adaylar hakim ve savcı yapılmıştır. 

Daha girişte başarı ve liyakatın aranmadığı sistemden bağımsızlık ve tarafsızlık beklemek ne kadar doğrudur. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın adalete güvenin %20 değil, %38 demesi dahi yargı sisteminin çöktüğünün itirafıdır. Olağanüstü hal koşulları içerisinde 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilerek, kuvvetler ayrılığı ilkesine, denge ve denetleme mekanizmasına, parlementer demokratik sisteme son verilmiştir. 

Toplumu bir arada tutan birçok değer vardır, bunların başında da ‘’Adalet Mülkün Temelidir’’ sözünde ifade edildiği gibi adalettir. Adalet duygusu ise bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, eşitlik, ehliyet, liyakat, ve uygulama ile olur. Sayılan bu hususlar gözetilmeden yargının adli yıl açılışının yürütmenin simgesi haline gelen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasına karşı olduğumuzu bu nedenle davete icabet etmeyeceğimizi bildiriyoruz. Cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine gönülden bağlı olan Tekirdağ Barosu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avukatlık kanunun verdiği yetki ve sorumlulukla hukukun üstünlüğü, demokrasi, bağımsız ve tarafsız yargı konusunda taviz vermeden duruşunu sürdürecektir.’’