Kapaklı Gazetesi - Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya, tüm işçilerin yaklaşan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlarken, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları hakkında konuştu.

“ALINAN TEDBİRLER TOPLUMSAL HAYATI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR”

Pandemi döneminde sadece işçilerin değil tüm emekçilerin zarar gördüğünü ve mağdur olduğunu belirten Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya, “Ülkemizde 2020 yılının Mart ayında başlayan COVID-19 pandemi tedbirlerinde esnaf kepenk kapatmak zorunda bırakıldı. Kapatılan iş yerlerinde emekçiler 1170 TL ile geçimini sağlamaya mahkum edilmişlerdir. Sonbahar ve kış ayları ile birlikte salgında yeniden artan vaka sayıları nedeni ile yeni önlemler gündeme gelmiştir. Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları lokanta, kafeteryaların kapatılması ve bazı hizmet sektörü faaliyetlerine yasak getirilmesi, sendikalar ve STK’ların etkinliklerine getirilen kısıtlamalar ve alınan diğer tüm tedbirler ekonomik, toplumsal hayatı etkilemeye devam etmektedir. Bu zor koşullarda tedbirlerden istisna tutulan üretim süreci devam ediyor. Emeğin haklarını korumak salgın fırsatçılığı yaparak hak gasplarına engel olmak karşı durmaktan geçiyor. Bu süreçte sağlık emekçilerimizin verdiği mücadeleyi canı gönülden kutluyoruz.” dedi.

“SALGIN DÖNEMİNİN KAHRAMANI EMEKÇİLERDİR”

İşverenlere verilen desteğin, işçilere verilmediğini söyleyen Kaya, “Ancak bu salgın döneminin bir diğer kahramanı emekçilerdir. Salgına rağmen durmadan çalışarak hem sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını hem hayatın devam etmesi için gereken ihtiyaçları ve ülke ekonomisinin ayakta durması adına üretmeye devam etmiştir. Ancak emekçiler bu pandemi döneminde dahi özveriyle çalışmalarına rağmen esnek çalışma koşulları ile karşı karşıya bırakılmıştır. 24 Ekim 2020 tarihinde plan ve bütçe komisyonunda kabul edilen torba kanun tasarısı ile esnek çalışma ve güvencesiz çalışma önü açılmış, emek sınıfının haklarının bir kısmının ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. İşverenlere teşvikler vergi ve prim ödeme kolaylıkları, şirketlerin ödediği kurumlar vergisinin düşürülmesi yönünde Cumhurbaşkanına yetki verilmesi gibi birçok maddeyi içermektedir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların 2 yıl süre ile belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalışmaların önünü açmaktı. Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren adeta ödüllendirilmektedir. 25 yaş altında olan ve ayda 10 günden az çalışan gençlerin emeklilik hakları ötelenecektir. Esnek bir çalışma biçimi olan kısmi süreli çalışmak teşvik edilmektedir. Gelir vergisindeki adaletsizlik sürüyor.” ifadelerini kullandı.

“KIDEM TAZMİNATIMIZ YAVAŞ YAVAŞ ERİTİLMİŞTİR”

Asgari ücret ile ilgili de konuşan Kaya, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı gelir vergisi tebliğine göre 2021 yılında geçerli olacak vergi dilimlerinin ilk basamağı 22 bin TL’den 24 bin TL’ye yükseltildi. İlk dilimdeki artış sadece %9,09 düzeyinde yapıldı. Bu artış 2020 yılı enflasyonu olan %14,6 ve 2021’de geçerli olacak asgari ücret artışı olan %21,56 düzeyinin çok altında gerçekleşti. Vergi dilimlerinin enflasyonun ve asgari ücret artışının oldukça altında bir oranla düzenlenmesi nedeni ile asgari ücretliler Ağustos ayı itibari ise bir üst vergi dilimine girecekler. Bu nedenle asgari ücret Ağustos ayında 16,35 TL Eylül ve Aralık aylarında 152,04 TL eksilmiş olacak. Gelir vergisinin ilk diliminin sınırı 2002 yılında asgari ücretin 17 katı iken bugün 2021 yılında 6,71 katına düşmüştür. 2002 yılından bu yana kıdem tazminatımız yavaş yavaş eritilmiştir.”