Kapaklı Gazetesi - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında yerli üretim e-Pasaport ile yeni e-Sürücü Belgesi ile e-Mavi kartın tanıtımını yaptı.

Kaymakam Gürdal: Bu gün çocuklara armağan edilmiştir Kaymakam Gürdal: Bu gün çocuklara armağan edilmiştir

Dünyada çip tedarik krizinin yaşandığını ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pasaportların alındığı firmanın da talepleri karşılamada sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Soylu, daha önceki tedarik edilen stoklarla bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çaba gösterildiğini söyledi. Çip tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle Avrupa'daki birçok ülkenin eski pasaportlara geri döndüğüne işaret eden Soylu, "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün çalışmasıyla dün Cumhurbaşkanımız da ifade etti, yeni yerli e-Pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimi başarıyla tamamladık. Seri üretim için son aşamadayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün açıkladılar inşallah ağustos ayında kendi e-Pasaportumuzu kendimiz üreteceğiz." dedi. Birçok güvenlik kodunun pasaportlara yerleştirildiğini ifade eden Bakan Soylu, yeni yerli pasaportun, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle çok sayıda yenilik taşıdığını kaydetti.

YENİ NESİL E-SÜRÜCÜ BELGESİ KULLANILACAK

Yeni e-Sürücü Belgesi’ne dair de bilgilendirme yapan Bakan Soylu, “2016'dan itibaren yeni nesil sürücü belgesi vermeye başlamıştık. Dünyadaki yeni teknolojilere uyarlanması zorunluluk haline geldi. Temassız çip kullanılarak, güvenlik seviyesi en üst seviyeye çıkarılmıştır. E-pasaportta olduğu gibi yeni nesil e-sürücü belgelerinde de Türkiye yerine ilk kez Turkey ifadesi kullanılacaktır. Ehliyetlerimiz uluslararası dolaşıma açıktır, ehliyetimize kimlik ekleme kabiliyetine sahip olacağız. Herkes ehliyetini hemen değiştirmek zorunda mı? Hayır. Ehliyet süresi bittiği zaman ve yeni alınan ehliyetlerde bu ehliyet Türkiye'nin yeni ehliyeti olarak kullanılmış olacak. Bir kişinin 2 ayrı resmi olacak ehliyetler üzerinde.” ifadelerini kullandı.