Kapaklı Belediyesi’nin Kültür Gezileri kapsamında düzenlemiş olduğu programa katılan yaklaşık 90 kişilik bir heyet bölgedeki termik santralleri inceledi.

90 kişilik heyet, 28 Şubat 2018 Çarşamba günü saat 05:00’da Kapaklı Belediyesi’nin önünden Zonguldak’a hareket etti. Gezi kapsamında Zonguldak’a gelen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i makamında ziyaret etti.

‘’VATANDAŞLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK’’

Yapılan ziyarette kentin turistik mekanları hakkında bilgiler alan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, bölgemize yapılması düşünülen Termik Santraller hakkında da konuştu. Santrallerin büyük bir göçe sebep olacağını belirten Başkan Mandalı, ’‘Kapaklı ve Çerkezköy ilçeleri, Tekirdağ’ın en fazla göç alan ilçeleri konumunda bulunuyor. Hükümetimizin yapmayı düşündüğü termik santral hayata geçerse bizler, göç alırken göç verir duruma düşeceğiz. Bu durum da gerek yatırımcıyı gerekse iki ilçedeki vatandaşları olumsuz etkileyecek’’ dedi.

‘’GİTSİNLER, BIKTIK DİYE SİTEM EDİYORLAR’’

Zonguldak’a kurulan Termik Santrallere kamuoyunun tepkili olduğunu dile getiren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, şu ifadeleri kullandı; ‘‘Eskiden termik santraller hakkında ‘kurulsun, ne zararı var’ diyenler, bugün ‘gitsinler, bıktık, öleceğiz’ diyerek sitem ediyorlar. Ben buradan Kapaklı ve Çerkezköy halkına seslenmek istiyorum, bu santrallerin herhangi bir iyi tarafı yok. Kesinlikle bu yönde yapılan propagandalara itimat etmeyin.’’

‘’ALTERNATİFLER ÜZERİNE ÇALIŞILMALI’’

Termik Santrallerin yerine alternatif enerjinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Akdemir, ‘‘Bizler kesinlikle enerji üretimine karşı değiliz. Bizim isteğimiz eğer mümkünse bu santrallerin alternatifi olarak çevreye ve insan sağlığına daha az zarar veren sistemler üzerinde çalışılması. İlle de termik santral kurulmak isteniyorsa da bu santrallerin insan yerleşiminden uzak yerlere yapılması gerektiğini düşünüyoruz’’ sözlerini kaydetti.

İLK DURAK MADEN MÜZESİ OLDU

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir arasında yapılan görüşmenin ardından heyet, Zonguldak Maden Müzesi’ni gezdi. Gezi grubunu müzede Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık karşıladı. Müzede madencilerin tarih boyu kullandıkları adet edevat sergilenirken, madencilik hakkında kronolojik bilgiler de verildi.

GÖKGÖL MAĞARASI ZİYARETÇİLERİ BÜYÜLEDİ

Gezi grubunun ikinci durağı ise Zonguldak Gökgöl Mağarası oldu. Madende yapılan gezinin ardından Gökgöl Mağarası’na uğrayan heyet, gördüğü manzara karşısında adeta büyülendi.

TERMİK HAKKINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

Gezilerin ardından saat 17:00’da otelin konferans salonunda Termik Santraller hakkında bilgilendirme konferansı düzenlendi. Santralin zararlarının uzmanlardan dinlenildiği konferansa Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak İl Tema Temsilcisi Berran Aydan, Zonguldak Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şimşek ve Yaşanılabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk katılım gösterdi.