Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Kapaklı Belediyesi’ne ait Bülent Ecevit Parkı’nın 10 yıllığına kiralanması konusu, AK Parti ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yarattı.

Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu 9 Eylül Pazartesi günü saat 15.00’da Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturuma önceden mazeret bildiren Ziya Arslan katılım sağlamazken, bir önceki oturumda komisyona gönderilen maddeler oylandı.

KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

1 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulunulmasının ardından oturum başladı. Gündemde ilk olarak İmar Komisyonu’na havale edilen konular hakkında, komisyonun görüşleri okunarak oylandı. Daha önceden komisyona yollanan ve Mimar Sinan Mahallesi Baran Sokak üzerinde bulunan parka 15 Temmuz şehidimiz Ömer Halisdemir isminin verilmesi konusu hakkında komisyon üyeleri çalışmaların devam etmesi görüşünü sundu. Komisyonun bu görüşü meclisin oy birliği ile onaylandı. Diğer bir komisyon raporunda ise İmar Komisyonu’nun almış olduğu Bilirkişi Seçimi konulu karar görüşüldü. Meclis tarafından Atatürk, Cumhuriyet ve İnönü Mahallelerinde yapılacak kadastro işlemlerinde görev alacak 6 bilirkişi seçildi. Yavuz Ünlü, Nazmi Köroğlu, Mehmet Karaçoban, Reşat Ünlü, Nureddin Dubaz ve Mustafa Aktürk isimlerinden oluşan bilirkişi heyeti oybirliğiyle kabul edildi. 

‘’ARKADAŞ ZAMAN KAYBEDECEK VE MAĞDURİYET YARATILACAK’’

İmar Komisyonu tarafından alınan 3 nolu kararda ise İnönü Mahallesi 1880 parsel 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliği konusunun onaylanmak üzere Büyükşehir belediyesine gönderilmesi konusu meclis onayına sunuldu. CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede Büyükşehir meclisine emsal bir değişikliğin önceden sunulduğunu ve AK Partili meclis üyelerinin görüş kararınca iptal edildiğini belirtti. Aynı anda 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliği konusunun bu nedenle Büyükşehir meclisinden red alacağını bildiren Erkan, ‘’Aynı konu daha önce Çerkezköy Belediyesi tarafından geldi ve Büyükşehir meclisinde AK Partili meclis üyelerince tartışıldı. Daha sonra bu meclis üyelerinin önerisi ile bu konunun Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmemesi için tavsiye kararı alınmıştı. Anladığım kadarıyla bu karar oy çokluğu ile buradan geçecek. Fakat Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanı olarak söylüyorum ki bu karar okunup Kapaklı Belediyesi’ne iade olacak. Arkadaşa zaman kaybettirecek ve mağduriyet yaratacak.’’ Dedi.

‘’TAKDİR MECLİSİN’’

Erkan’ın bu söylemleri üzerine söz alan Başkan Çetin, konuyu bildiğini dile getirdi; ‘’Bu vatandaşımız kurum görüşlerini aldığını ve işlemleri hızlandırmak için yaptığını belirtti. 3 aylık bir süreyi kısaltmak istiyormuş. Yine de takdir meclisin.’’ İfadelerini kullandı. Başkan Çetin’in konuşmasının ardından oylanan madde CHP’li meclis üyelerinin red oyuna karşılık oyçokluğuyla onaylandı. 

PARK KONUSU MECLİSİ GERDİ

Ardından oturum Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konuların görüşülmesi ile devam etti. Komisyonun 2020-2024 stratejik plan konulu yazının daha detaylı olarak incelenebilmesi için komisyon çalışmalarının devamına oy birliği ile karar verdiği karar meclisten oybirliğiyle geçti. Komisyonun bir diğer raporunda ise Atatürk Mahallesindeki Hacılar Çeşmesi Süleyman Demirel Parkı ve İsmetpaşa Mahallesi’ndeki Bülent Ecevit Parkının 10 yıllığına kiraya verilmesi konusu gündeme geldi. Tartışmalara yol açan raporla ilgili görüş belirtmek üzere ilk söz alan isim yine CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan oldu. Erkan, Kent A.Ş. dışındaki herhangi birinin ihale katılabileceğine ve sürenin uzunluğuna dikkat çekti. AK Partili belediye meclis üyeleri ise parkta tadilat, tamirat ve diğer değişikliklerin yapılacağını bu yüzden sürenin 10 yıl olarak kalmasını talep etti.

‘’GEÇMİŞTE BU YERLERİ ALANLAR BAŞKA UYGULAMALAR YAPTI’’

Konuyla ilgili tartışmalar sürerken CHP Kapaklı Belediye Meclis üyeleri 10 yıllık bu kiralamanın akıllarda soru işareti bıraktığına dikkat çekti. Bu söylemler üzerine tartışma alevlenirken söz alan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ihalenin neden 10 yıllık yapıldığını sordu. ‘İhale Bedelinin tekrar etmemesi’ yanıtını alan Başkan Çetin, bu konuda Meclis Üyesi İbrahim Erkan ile aynı görüşte olduğunu dile getirdi. Çetin, ‘’Benim hayalim burada Kent AŞ bünyesinde kaliteli bir hizmet vermek. Geçmişte bu yerleri alanlar baktılar ki buradan para kazanamıyorlar başka uygulamalar yaptılar. O nedenle burada şartnameyi istediğimiz gibi düzenleyeceğiz. Kent AŞ olarak burayı alıp çok iyi paralar kazanamayacağız fakat ürün çeşidini çoğaltmak ve personel istihdamını arttırmak için bunu yapacağız. Bu nedenle tavsiyenize uyuyorum ve buranın ilk olarak 5 yıllığına kiraya verilmesini oylayalım diyorum.’’ dedi. 

VEYSEL GÜVEN ÇEKİMSER OY KULLANDI

Başkan Çetin’in konuşması üzerine söz konusu parkların kiralama süresi 10 yıldan 5 yıllığa düşürüldü. Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Güven ise bu karar tepki gösterdi. Oylamada tüm üyelerin oyuna karşılık çekimser Başkan Yardımcısı Veysel Güven çekimser oy kullandı. İlgili rapor da meclisin onayından oy çokluğu ile geçti. 

TARLALAR 5 YILLIĞINA TARIM İÇİN KİRAYA VERİLDİ

İlçenin muhtelif yerlerinde bulunan tarlaların 5 yıl süre ile tarım arazisi olarak tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere kiralanması ve kiralama iş ve işlemlerinin gerçekleştirilmesi için belediye başkanı ve belediye encümenine yetki verilmesi konusu komisyonca oybirliğiyle kabul edildi. Madde meclisten de oybirliğiyle geçti.

TESKİ’YE BEDELSİZ TAHSİS EDİLDİ

Meclis ikinci oturumu İmar Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu müşterek raporu olan ilçenin bazı yerlerindeki park alanlarında su sondaj kuyularının açılması için TESKİ’ye 10 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi ve tahsis protokollerini imzalamaya Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e yetki verilmesinin oybirliğiyle kararının alınmasıyla tamamlandı.

‘’PARKE KİLİT TAŞI ÜRETİM TESİSİ KURMAK İSTİYORUM’’

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 8 nolu kararında ise mülkiyeti Kapaklı Belediyesine ait olan ve Saray’ın Büyükyoncalı Mahallesi’nde bulunan 19 bin metrekare tarlanın açık teklif usulü ile 10 yıllığına kiralanması ve kira iş ve işlemlerinin gerçekleştirilmesi için belediye başkanı ve belediye encümenine yetki verilmesi maddesi meclis onayına sunuldu. CHP Belediye Meclis Üyelerinin sorusu üzerine madde ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Çetin, alanda Kent AŞ üzerinden bir parke kilit taşı üretim tesisi kurmak istediklerini söyledi.

‘’KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK’’

Çetin’in bu kararında eksikler olduğunu belirten Meclis Üyesi İbrahim Erkan ise, alanın tarım arazisi olarak geçtiğini ve meclis kararından önce belediye hizmet alanına dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Erkan’ın bu tavsiyesine karşı çıkan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ise, “Bizim kaybedecek vaktimiz yok. Vatandaşa hizmet etmek istiyoruz. Kent A.Ş. üzerinden kilit taşı üretimi yapmak istiyoruz. Pınar Bulvarı’nda çalışmalar durdu, sizler TESKİ’ye gidip söylediniz mi? Çalışmalar durmuş durumda rahatsız olanınız var mı? Lütfen gerekli yerlere iletin. Büyükşehir belediye başkanımızla defalarca konuştum. Hafriyat döküm belgesini alayım belediye önünde çerçeveleteceğim. Müteahhit işi yokuşa sürüyor.” dedi. CHP’li meclis üyesi Ender Dubaz ise Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile görüştüğünü ve Pınar Bulvarı’nda çalışmaların bu hafta başlayacağını ifade etti. Tartışmanın ardından söz konusu maddede yer alan 19 bin metrekare tarlanın 5 yıllığına kiralanması CHP’lilerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.