Kapaklı Gazetesi - Kapaklı TV canlı yayınına katılan 2004 - 2019 Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, merak edilen soruları yanıtladı.

Adem Çil’in moderatörlüğünde gerçekleşen yayında gündeme dair konular ele alınırken, 15 yıl Kapaklı Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş olan İrfan Mandalı’ya kamuoyunda merak edilen sorular soruldu. Ayrıca kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Mandalı, rüşvet aldığı iddialarına da cevap verdi.

‘’VATANDAŞIMIZ DEĞİŞİKLİK İSTEMİŞTİR’’

2019 yılı yerel seçimleri hakkında konuşan İrfan Mandalı, ‘’2019 yılında bir seçime girdik, 5 yılda bir olduğu gibi halkımızın önüne çıktık. Halkımız bir değişiklik istedi ve değerli kardeşimiz Mustafa Çetin göreve geldi. 3 dönem bu halk bize oy verdi, bize oy veren vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Belki 15 yılın rehaveti üzerimize çökmüştür. Uzun soluklu bir yönetimde vatandaşımız bir değişiklik istemiştir. Belki benim hizmetlerimde bir eksi gördüler ve daha fazla hizmet beklediler. Siyasette şöyle de bir durum var; seçmen size oy atmak istemiyorsa yaptığınız hizmetleri göz ardı edebiliyor. O zaman bireylerin istekleri ön plana çıkıyor. Mustafa kardeşimiz seçimde öyle güzel bir ekip kurmuş ki her işsize, işle ilgili bir vaatte bulunmuş.’’ dedi.

‘’BERABER İLÇE OLDUK’’

Kapaklı’nın ilçe olma sürecine dair bilgiler veren Mandalı, ‘’Ben Kapaklı Belediyesi kurulduğundan beri varım. 1985 yılında Kapaklı bir köydü ve o günkü kurucu belediye başkanımız Recep Güven ‘Burayı belediye yapacağım’ dedi. 1986 yılının Haziran ayında seçim gerçekleştirildi ve rahmetli kurucu belediye başkanı bana belediye meclis üyesi olarak görev verdi. O yıllarda 2 bin 100 nüfus vardı. 1989 yılında rahmetli Recep Güven’e seçilemez ibaresi geldi ve aramızda siyasetçi ararken Şemsettin Dubaz’ı aday gösterdik. Yıllar sonra DSP’den belediye başkanı oldum ve o tarihlerde nüfusumuz 25 bin’di. Görevi devraldıktan sonra 2009 yıllarında inişli çıkışlı dönemler başladı. FETÖ’nün kumpası sonucu cezaevine girip çıktım. 6 Aralık 2012’de önümüze yeni bir yasa çıktı ve birçok il, büyükşehir statüsüne geçti. Biz de bu süreçte siyasetçi arkadaşlarımızla görüşerek hep beraber ilçe olmamız gerektiğini söyledik. Sağ olsun herkes arkamızda durdu ve onlarla beraber ilçe olduk. Hepsine teşekkür ediyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’HAKSIZ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALIYORUZ’’

15 yıllık görev süresince yeterli yatırımı yapmadığı eleştirilerini de yanıtlayan İrfan Mandalı, ‘’Tabi siz 25 bin nüfusla almış olduğunuz bir ilçeyi 2019 yılında 125 bin nüfusla devrediyorsunuz. Bu 25 bin nüfusa ek olarak 100 bin nüfusa yıllar içerisinde hizmet götürmeye çalışıyorsunuz. Bazı vatandaşlarımız yeni gelmiş ve burayı ilçe olarak görüyor. Tarihini bilmediği için haksız yere eleştirilere maruz kalabiliyorsunuz. Tarihinde asfaltla karşılaşmamış bir ilçeye asfalt getirebiliyorsanız, doğal gaz hattını kurabiliyorsanız, ilk defa beton yolları tanıştırıyorsanız, Kazak Gölü gibi bir mesire alanını düzenleyip halkın hizmetine sunabiliyorsanız, burada eleştirenlerin elini vicdanına koyması gerek. ‘Kapaklı’da bir şey yapılmadı’ diyen biri varsa gözüne dizine durur. Biz eleştiriye açığız ama buraya hizmet yapabilmek için elimizden geleni yaptık.’’ sözlerini kaydetti.

‘’ANKARA’YA KENDİMİZİ BİR TÜRLÜ ANLATAMADIK’’

Kapaklı’nın yeni bir ilçe olduğunu ve devlet yatırımı konusunda da gerekli desteği alamadığını söyleyen Mandalı, ‘’Devlet yatırımları ile ilgili Ankara’ya kendimizi bir türlü anlatamadık. Hızlı göç aldığımıza inanmak istemeyen bir Ankara vardı. İlçe olduğumuzda bize bir bayan kaymakam geldi ve hükümet konağımız yoktu. Böyle bir ilçe devraldık biz. Zaman zaman bakanlara ve ilgili kurumlara anlattık ama bürokrasi yürümediği için yeterli yatırımı alamadık. Hükümet konağımız 5. kaymakamda bitti. Tabi bazen siyasette bazı koltuklarda oturanlar kaymakamlarımızın tayinini çıkartmak için elinden geleni yaptı. Kaymakamlarımız tam ilçeyi tanıyor, tam hizmetleri yerine getirmeye çalışıyor, ‘hadi arkadaş senin kaşının üstünde gözün var’ diyip tayin ettiriyorlar. Sadece o değil bazı kamu kurumlarındaki arkadaşlara da baskılar olduğunu görüyorum.’’ dedi.

‘’KENDİSİ BORÇ YAPMAYA DEVAM ETSİN BİZ ÖDERİZ’’

Kapaklı Belediyesindeki borç konusu ile ilgili de mevcut Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’i eleştiren Mandalı, ‘’Kendisi 2 dönemdir belediye meclis üyeliği görevini yürüttü ama kendisi haybeye gelmiş gibi davranıyor. Yasalara, mevzuata çalışmamış. İşte belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın hazırladığı komisyon raporu. 2019 yılında 26 milyonluk bir borcun 2020 yılına devrettiği söyleniyor. Ben bilgi edinme kanunu dolayısıyla kendisine bir yazı yazdım ve 1 Nisan 2019 yılı itibariyle Kapaklı Belediyesinin ne kadar borcu olduğunu sordum. 3 aylık memurların SGK borçları ve vergilendirme borçlarını ödeyemedim. Diğer yandan kültür varlıkları ve Rüzgar Enerji Santralinin yarısını ödedim. Aşağı yukarı 20 milyon TL’ye yakın bir borç vardı. 8 milyon 290 bin TL’ye Rüzgar Enerji Santralini faaliyete geçirseydi şu anda 3 milyon TL geliri olacaktı ve kendi kendini zamanla ödeyecekti. Kardeşimiz mevzuata hakim olmadığı için gelirleri hesaplayamıyor. 8 milyon 290 bin TL’yi 20 milyondan düş, yaklaşık 13 milyona yakın borç bıraktım. Bu borç 125 bin nüfuslu bir ilçede çerezdir, eğer ödeyemiyorsa kendisinde bir şaşkınlık vardır. Kendisinin ticarette hiç başarısı yok. Benim anladığım kadarıyla bu herhalde Kapaklı Belediyesini iflas ettirmeye geldi. 2024’te bu arkadaşımızdan bu belediyeyi kısmetse yeniden alacağım. Ben borçlu alır, borcu öderim. 15 yaşından beri ticaretin içerisindeyim, kendisi borç yapmaya devam etsin biz öderiz.’’ dedi.

‘’EĞER BÖYLE BİR ŞEY YAPTIYSAM KANITLA BE KARDEŞİM’’

Rüşvet iddiaları ile ilgili ilk kez konuşan İrfan Mandalı, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Böyle bir rüşvet olayı varsa, kim olursa olsun devletin savcıları tarafından cezalandırılmalı. Kim bu rüşvete bulaştıysa derhal savcılıklara gitsinler, şikayette bulunsunlar. Kir atmak kolay. 2019 yerel seçimlerinde arkadaşımız benimle ilgili ‘Bu hırsız, çalıyor, götürüyor’ dedi. Atmadığı kir kalmadı. Eğer ben gerçekten böyle bir şey yaptıysam kanıtla be kardeşim. Kendisi 1 tek oy alabilmek için yalan söyledi. Ezici bir çoğunlukla belediye başkanlığını kazandı, hayırlı olsun ama kendisi bu şekilde 1 dönem daha devam edeceğe benzemiyor.’’

‘’25 DEVLET GEZDİM’’

Mandalı, Bulgaristan ziyaretleri hakkında kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili de açıklama yaptı. İddia edildiği üzere otelleri ya da arazileri olmadığını söyleyen Mandalı, ‘’Ben belediye başkan olmadan önce 25 devlet gezdim. Hem ticaret hem de gezmek için bu ülkeleri gezdim. Bayağı bir tecrübe edindiğimi düşünüyorum. Bulgaristan’a gittiğimi söyler gibi sanki otellerim, arazilerim varmış gibi söylüyorlar. Gerçekten böyle bir konu varsa neden kanıtlayamıyorlar. Benim Bulgaristan’ın Razgat şehrinde 5 bin dolara almış olduğum bahçeli bir evim var. Gelsinler orada ağırlayayım. Bulgaristan’dan bir ev almak ve oradaki arkadaşlarla sohbet etmek suçsa, tamam bu suç. 15 yaşından beri ticaretin içerisindeyim, Bulgaristan ile ticaret de yapabilirim ama böyle bir konu yok. İnşallah yaparım, sadece Bulgaristan değil Avrupa’daki diğer ülkelerle de yaparım. Türkiye’de zaten bu ticareti yapıyorum, diğer ülkelerde de yapmak isterim. Allah hiçbir şekilde haram yüzü göstermesin.’’ şeklinde konuştu.

‘’BUNLAR BİR SENARYO’’

Kapaklı Belediyesi binasının kendisine ait olduğu söylemlerini de yanıtlayan İrfan Mandalı, ‘’Keşke vatandaşımız bu tip dedikoduları Hasan’dan, Hüseyin’den duymak yerine gelip bana sorsa. Bunlar tamamen siyasi oyunlar, eğer şahsım veya ailemin Kapaklı Belediyesinde bir hissesi varsa Allah beni şuradan şuraya göndermesin. Dedikoducu insanlardan Allah korusun. 2008 yılında Kapaklı Belediyesinin temelini attık ve hala hizmet yürütüyoruz. Bunlar bir senaryo, oy alabilmek için söyleniyor. Bunlar yanlış şeyler.’’ dedi.

‘’FETÖŞVARİ TUZAKLARA DÜŞMEYELİM’’

Cezaevine girme sürecini anlatan Mandalı, FETÖ’cülerin kendisine iftira attığını iddia etti. Mandalı, ‘’Bildiğiniz gibi ülkemiz 2007 yılından sonra politikada belirli kişilerin tuzağına düşmeye başladı. Balyoz ve Ergenekon gibi meselelerde bunu gördünüz. O yıllarda savcı bey makamımıza gelerek bazı dosyalar istedi. Yanında binbaşı ve yüzbaşı vardı. Sonra tutuklu olduğumu söyleyerek gözaltına aldılar. Türkiye Cumhuriyeti Kanununa göre ihaleye fesat karıştırdığım ve evrakta sahtecilik yapıldığı söylendi. Görevi kötüye kullandığımı da iddia ederek 3 suçtan cezaevine attılar. Biz o zamanlar FETÖ’nün ne olduğunu bilmiyoruz. Daha iddianame hazırlanırken oradaki arkadaşlar bize ’Fettoşlar attı sizi buraya’ dedi. 5 aylık maceranın ardından bunu öğrendik. Hatta beni yargılayan ağır ceza hakimi hala cezaevinde, o hakimle beraber karar veren hakim de cezaevinde. Bana 5 yıl 3 ay ceza yazan savcı benden 1 ay sonra Muğla Milas Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Ödüllendirildi yani. Tabi neticesinde Yargıtay kararı bozdu ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. 3 yılını doldurduk ve 2 yıl sonra bu dosya da düşecek. Tabi siyasi rakiplerimiz durur mu bu cezayı aleyhimize kullandılar. Bu Fetöşvari tuzaklara düşmeyelim.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ONLAR KENDİNİ BİLİYOR’’

Kapaklı’nın ilçe olma sürecinde siyasi ayak oyunları döndüğünü de söyleyen Mandalı, ‘’Yatırımlar zaten olur, yol da olur, su da olur, kanalizasyon ve dere ıslahı da olur. Vatandaşımızın 2012’de çıkan büyükşehir kanununu unutmaması lazım. Biz bu Kapaklı’yı ilçe yapamamış olsaydık, ben Kapaklı TV’de bu canlı yayına çıkamazdım. Çünkü Çerkezköy’ün arka bahçesi olacaktık. 2014 yılında bizimle siyaset yapan bazı arkadaşlarımız bizlere inanmayarak Çerkezköy’e giderek kendini başkan yardımcısı yaptırmaya çalıştı. Onlar kendilerini biliyor.’’ sözlerini kaydetti.

‘’PERSONEL MANDALI’NIN DEĞİL DEVLETİN PERSONELİDİR’’

Mandalı, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından personellere açılan soruşturmaları da eleştirdi. Konuyla ilgili Başkan Çetin’in yanlış karar aldığını söyleyen Mandalı, ‘’Kapaklı Belediyesi örnek bir belediyeydi. Ama şimdilerde ‘Ben bu memurlarla çalışamıyorum’ diyip onları mahkemeye veren bir yönetim var. Memurlarına soruşturma açtıran bir belediye başkanı ile karşı karşıyayız. Ben iddialı bir şekilde kardeşimize sesleniyorum; o belediye personeli Mandalı’nın personeli değil, devletin personelidir. Görevi devrederken de onlara ‘Bana nasıl davrandıysanız aynı şekilde Mustafa Çetin’e de davranın’ dedim. Kapaklı’ya hizmet kim yaparsa, onu destekleyeceğim. Şu anda babasının büstüne sahip çıkmayanlar belediye başkan yardımcılığı yapıyor. Kapaklı’nın hizmeti önemli değil, onlar kendi egosunu tatmin etme peşinde. Göreve gelir gelmez koridordaki resimleri indiren bir belediye başkanı var. Kendi tarihine sahip çıkmıyor.’’ dedi.

''ÖKÜZ ALTINDA BUZAĞI ARIYORLAR''

Son olarak büstlerle ilgili konuşan Mandalı, ‘’Büstler Kapaklı’nın tarihini yansıtıyor. Kaç yılında kurulmuş, kurucu belediye başkanımız kimmiş hepsi yazıyor. O büstlere 4.500 lira verildi. Bazı vatandaşlarımız ‘Kendi büstünü yaptırdın’ diyor ama 3 dönem belediye başkanlığı yapmış biri için 15 yılda 4.500 liralık bir büst yapılsın yani. Şemsettin Dubaz sağ, Enver Özel sağ ama onlar için de büst yaptırdık. Onlar öküz altında buzağı arıyor. Büstler üzerinden politika yapan insanlar bunu yapmamalı. Tarihi silmeye çalışmasın.’’ dedi.

‘’BİNDİĞİ DALI KESİYORLAR’’

30 dekarlık hastane alanının kaybedilmesi ile ilgili de konuşan Mandalı, ‘’Halil İbrahim Erkan ve Salih Bezgin’e hastane konusu ile ilgili teşekkür ediyorum. Onlar hastane alanını Kazak Gölü’nün başına geçirelim dedi. Böylelikle 30 dekarlık bir alan Kapaklı Belediyesine kaldı. Kapaklı Belediyesine kalan bu alandan 3-4 parsel sattık. Şu anda onun parasını geriye vereceksin ve alanı kaybedeceksin. Sevgili arkadaşımız burada bir hata yaptı. Bu konulara gülmek istemiyorum ama böyle belediye meclisi yazılırsa, kendilerine güldürürler. Kapaklı menfaatine çalışmayan belediye meclis üyeleri ile nereye kadar gideceksin? Bir tane arkadaşımız sessizce şikayet dilekçesi yolladı. Bu dilekçe de şimdiki belediye başkanının önüne gelmiş ve o 30 dekarlık alanı kaybediyorlar. Bindiği dalı kesiyorlar.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ASFALT İHALESİNDEN 26 MİLYON ZARARA UĞRADIK’’

Mandalı, 2018 yılında kurulan ve AK Partililerin şikayeti üzerine kapatılan asfalt plenti ile ilgili de konuştu. İhalenin 2020 yılında yeniden gerçekleştiğini fakat bu kez Kapaklı Belediyesinin 26 milyon TL zarara uğradığını iddia eden İrfan Mandalı, ‘’2018 yılında 70 kilometrelik bir alana asfalt yapacaktık. O dönemlerde arkadaşlarımız vatandaşların aklını çelmek ve yolları bahane etmek için asfalt plentini kapattırdı. Vatandaşlarımız da bu oyuna maalesef kandı. Bizim 70 kilometrelik yol ihalesi bir asfalt plenti yapılamadığı için feshedildi. Yasalar belediye sınırları içerisinde asfalt plenti kurmamıza izin veriyor. Asfalt ihalesini alan arkadaşlarımız da ilçemiz sınırları içerisinde bu plenti kurdu ve 2019 yılının 9’uncu ayına kadar bu plentin kaldırılması şartıyla anlaşmamızı kabul etti. Bu plent kalıcı değildi. Sonra arkadaşımızın biri yerel basında ‘Plent istemiyoruz, çevre kirliliği olur’ diyerek söylemlerde bulundu. Vatandaş inanmayınca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne baskı kurdular. Baskı dolayısıyla il müdürlüğü de izin vermedi. Yasalara göre ÇED raporuna gerek olmayan yere, ÇED raporu gerek diye izin verilmedi. Sonra 2018 yılının son aylarında bir baktık ki rapora gerek olmadığı söylendi. Kış aylarında biz nasıl asfalt yapacaktık? 11.5 milyon liralık ihale iptal edildi ve bugüne yansıdı. 2 yıl sonra 70 kilometrelik bir yol için 38 milyon liralık asfalt ihalesi gerçekleştirildi. Bu nedenle 26 milyon lira zarara uğradık.’’ dedi.

Mandalı, programın devamında yapmak istediği yatırımlar ve yarım kalan projeler hakkında konuştu. Uzun soluklu yayının tamamını izlemek için Kapaklı Gazetesi veya Kapaklı TV’nin Facebook hesaplarını takip edebilirsiniz.