Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içerisine yapılması planlanan kömürlü termik santral için yapılan imar plan değişiklikleri, Danıştay 6. Dairesi tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Danıştay, iki yıl boyunca Kapaklı ve Çerkezköy gündemini meşgul eden kömürlü termik santral konusunda son noktayı koydu. Çerkezköy Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada, Danıştay 6. Dairesi yapılmak istenen kömürlü termik santralin imar plan değişikliklerinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

YARGI KARARIYLA BAĞDAŞMADIĞI KAYDEDİLDİ

Danıştay 6. Dairesi’nde 2018/2578 sayılı dosyayla işlem gören davada, Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda 5 Haziran 2013 tarih ve 8 Şubat 2015 tarihlerinde yapılan değişiklikler ve anılan değişiklikler için açılan davalarda daha önce verilmiş olan yargı kararının Trakya Bölgesi Ergene Havzası geneline ilişkin bir ilke karar niteliği taşıdığı, bu bölgede bir plan değişikliği ile termik santral alanı önerisi getirilmesinin bu yaklaşımla ters düştüğü, yargı kararıyla bağdaşmadığı, bu saptamanın hem 1/100.000’lik hem de 1/25.000’lik plan değişikliği için geçerli olduğu kaydedildi.

İLKELERE AYKIRI OLDUĞU İFADE EDİLDİ

“Çerkezköy’de sanayi ve konut gelişiminin bu derece yoğunlaştığı bir yapılı çevrede, yerleşimin kuzeydoğusundaki yeşil ve açık alanların (orman alanının) korunması yönündeki plan kararı sürdürülmeyerek, yapılan davaya konu plan değişikliği işlemleri ile sanayi ve enerji üretim işlevinin orman alanlarının içine de dağınık bir şekilde yayılmasının öngörülmesi şehircilik ve planlama ilkeleri açısından doğru bir planlama yaklaşımı değildir” denilen kararda Çerkezköy’de orman alanları termik santral yapımını öngörülen plan değişikliği işlemlerinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının ‘bölgenin ülkesel anlamda en büyük potansiyeli olan tarımsal üretimi desteklemek’ ve ‘tarım dışındaki fonksiyonları da bu doğrultuda düzenlemek’ ilkesi; ‘sanayi gelişimini planlarla sınırlandırmak’ ilkesi; ‘koruma kullanma dengesinin sağlanması’ ilkesi; ‘tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması’ ilkesine aykırı olduğu, bu ana ilkeleri zedelediği, 1/100.000 bin ölçekli Çevre Düzeni Planının ana ilkeleriyle bağdaşmayan bir plan değişikliği işleminin söz konusu olduğu kaydedildi.