Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerinin tartışmaları toplantıya damga vurdu. Kapaklı Belediyesi’nin yakın tarihte bünyesine dahil edeceği Kapaklı Kent Tarımsal Üretim A.Ş. konusu ile ilgili başlayan tartışmada, TESKİ’nin su ücretlerine yaptığı zam ve belediyenin koridorlarından kaldırılan fotoğraflar gibi konular meclis salonunda soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu.

Kapaklı Belediyesi Meclisi, Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında Pazartesi günü saat 14.00’de Kapaklı Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda toplandı. 11 gündem maddesinin meclisin onayına sunulduğu toplantı öncesi, AK Parti ve CHP’li belediye meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. 

‘’BU ŞİRKET BÜNYESİNDE İLÇEMİZE HİZMET SAĞLAYACAĞIZ’’

Toplantı öncesinde Kapaklı Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından meclise ek gündem maddesi sunuldu. İlgili maddede Kapaklı Kent Tarımsal Üretim A.Ş. isimli bir şirketin koşulsuz şartsız Kapaklı Belediyesi’ne hibe edilmesi konusunun mecliste görüşülmesi istendi. Yazı İşleri Müdürlüğü’nden gelen bu önergeyle ilgili açıklamada bulunan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ‘’Şirket yeni bir şirket, bunu büyükşehir belediyesi de yaptı. TekPark buna örnektir. Birçok belediye bu şekilde bir uygulama yaparak bazı faaliyetlerini bu şirketler dolayısıyla daha kolay yapabiliyor. Mesela ilçemizde bir seracılık yapsak, hayvansal üretim yapsak satışı ve alışı daha kolay prosedürlerle yapılabiliyor. Bu şirketin herhangi bir borcu, eksisi ya da artısı yok. Hazır bir şirketi devralmak kanunen daha uygun. Burada faaliyetimiz belediyeye kazanç elde etmeye yönelik şekilde sürecek. Bu şirket bünyesinde istihdam edeceğimiz birçok vatandaş ile ilçemize hizmet sağlayacağız. Yöresel yiyecekler, yöresel eşyalar, kadınlarımızın el yapımı ürünlerimizi pazarlama olabilir. Faaliyet alanı geniş bir şirket olacak. Zaten bu şirketi beraber yöneteceğiz. Burada, mecliste alacağımız kararlarla beraber inşallah hizmet etmek istiyoruz.

‘’ŞİRKET İLE BELEDİYEMİZE EK GELİR SAĞLAYACAĞIZ’’

Çetin’in bu sözlerine CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nalan Çolak’da söz alarak yanıt verdi. Çolak, yeni bir şirket kurulması yerine ilgili hizmet için Personel A.Ş. üzerinden unvan değişikliği ile görevlendirme yapılmasını teklif ederken; Çetin de Çolak’a cevaben, ‘’Personel A.Ş.’nin kuruluş maksadı farklı olduğu için yeni bir şirket kuruyoruz. Burada alım ve satım yapabileceğiz. Personel A.Ş. tamamen işçi istihdamına yönelik bir faaliyet gerçekleştiriyor. Bizim aldığımız bilgiler aynı şirket üzerinden böyle bir faaliyetin olamayacağı yönünde oldu. Bunun belediyemize bir maliyeti olmadı. Burada kar – zarar dengesini takip edebilmemiz önemli. Personel A.Ş. kar amacı güden bir şirket değil fakat bu şirkette belediyemize ek gelir sağlamayı düşünüyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

BELEDİYE KADROSUNUN LİSTESİNİ İSTEDİLER

Önerge 11. Gündem maddesi olarak oy birliği ile meclis gündemine eklendi. Meclise ek olarak CHP’li meclis üyeleri tarafından da 3 önerge sunuldu. Sunulan önergelerin ilkinde Kapaklı girişinde bulunan su kuyusu civarına büyük bir Türk Bayrağı asılması konusu yer aldı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, konuyla ilgili meclis üyeleriyle aynı görüşte olduğunu belirterek önergeyi gündeme aldı. CHP’li meclis üyeleri tarafından sunulan diğer önergede ise Kapaklı Belediyesi bünyesinde norm kadrolarda ve tüm kadrolarda çalışan personellerin listesinin çıkarılması ve yazılı olarak cevap verilmesi istendi. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin konuya yazılı olarak cevap verileceğini kaydetti. 

‘’BU AYRIŞTIRMAYA SEBEBİYET VERİYOR’’

Son önergede ise yine CHP’li grup tarafından Kapaklı Belediyesi koridorlarından sökülen fotoğraflar gündeme getirildi. Fotoğrafların kültür merkezinde sergilenmesi için prosedürün uygun olmadığı belirtilen önergede, resimlerin tekrar belediye koridorlarına asılması ve bu talebin sözlü cevaplanması istendi. Başkan Çetin konuyla ilgili açıklamasında, ‘’Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile konuyla ilgili görüştüğümde fotoğrafların kültür merkezimizde bir sergi olmasını talep etmiştim. Kendisi görüşmemizde bana olumlu bir tepki vermişti fakat henüz sözlü ya da yazılı olarak cevabı yok. Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimizin bazıları ile sohbetimizde buranın 10 yıllına Büyükşehir’e ait olduğuna dair beyanat alınca bunu araştırdım. Geçen dönem burada mecliste görev yaparken burası Büyükşehir’e 5 yıllığına devredildi. Ancak daha sonradan büyükşehirde kimin vesile olduğunu bilmiyorum ama 10 yıla çıkarılması ile ilgili bir karar alınmış. Sonuçta burası Kapaklı Belediyesi’nin arazisi. 5 yıl tamamlanmış vaziyette ve yazılı bir cevap bekliyoruz. Diyelim ki Kadir Başkan’ın kararı olumsuz oldu, biz yine kendimize bir yer tahsis edip Kapaklı’da bir şehir müzesini hayata geçirmek. ‘’ dedi.

‘’SEÇMENLE İSTİŞARELERİM SONUCU BÖYLE BİR KARAR ALDIM’’

Seçmenlerin fotoğraflardan rahatsız olduğunu kaydeden Çetin, ‘’ Buraya Samsun’dan, Tokat’tan, Kars’tan, her nereden olursa olsun gelen her vatandaşımızın ilk fotoğrafını orada sergileyeceğiz. Bunu seçim döneminde de söyledim. Orada Kapaklı’nın sadece önemli insanlarının resmi var. Bu bazen istemeden de olsa ayrıştırmaya sebebiyet veriyor. Bunu birleştirici bir unsur olarak sergileyeceğiz. Ben bunların merdiven boşluklarında sergilenmesini istemiyorum. Sahada seçmenle de istişarelerim sonucu böyle bir karar aldım. Daha güzelini, daha birleştiricisini yapmak istiyoruz. Büyükşehir’den alacağımız cevap sonrası yol haritamızı netleştireceğiz. Ben o yerin bizim hakkımız olduğunu düşünüyorum.’’ İfadelerini kullandı. 

‘’YERLİLERE DÜŞMANLIĞINIZ VARMIŞ GİBİ BİR ETKİ OLUŞTURDU’’

Çetin’in bu sözleri üzerine CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran söz alarak seçmenlerin bir bölümünün de fotoğrafların kaldırılmasına tepkili olduğunu dile getirdi. Yıldıran, ‘’O fotoğraflar şuan asılı olsaydı ve yeni yer yapıldığında aktarılmış olsaydı daha güzel olurdu. Bu durum dışarıdan gözlendiğinde sanki Kapaklı yerlilerine sizin bir düşmanlığınız varmış gibi bir etki oluşturdu. Ben de bir Kapaklı yerlisiyim, herkes kendini böyle hissetmeli. Keşke bu güzel düşüncenizi yaptıktan sonra aktararak gösterseydiniz.’’ dedi. 

‘’BÜSTLERLE İLGİLİ HALA BASKI YİYORUM’’

Ardından tekrar Çetin söz alarak; ‘’Ben bunları basının önünde konuşmayı doğru bulmuyorum ama konuyu düşmanlıkla örtüştürdüğünüz için açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Seçim atmosferi sıcak geçti. Dolayısıyla zaman zaman sinirler yıprandı. Benim gezdiğim yerlerde bu tablo ile ilgili çok büyük bir öfke vardı. ‘Seçimi kazandığımız akşam gideceğiz, o çerçeveleri belediyenin önündeki konteynırda yakacağız.’ Dediler. Ben böyle bir tatsızlığı yaşamaktan çekindiğim için daha bu makama gelmeden arkadaşlara rica ederek o fotoğrafları en güvenilir yerde muhafaza edilmesini istedim. Oluşabilecek herhangi bir tatsızlığa mahal vermemek istedim. Biz bunları daha güzel yerlerde sergileyeceğiz. Ona bakarsanız büstlerle ilgili hala baskı yiyorum.’’ sözlerini kaydetti.

‘’SU ÜCRETLERİ İLE İLGİLİ DE AYNI HASSASİYETİ GÖSTERELİM’’

Yıldıran’ın sözlerine ithafen AK Parti Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Ruhi Özden konuşma hakkı talep etti. Konuşmasında su ücretlerini gündeme getiren Özden, ‘’Malumunuz geçen hafta TESKİ’nin geçtiğimiz hafta yaptığı genel kurulunda su ücretlerine yaptığımız %20 indirim talebimiz Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedildi. Meclis üyesi arkadaşlarımızdan şunu talep ediyorum; Kapaklımızı düşünüyorsak aynı hassasiyeti su ücretlerinde de gösterelim.’’ dedi. 

‘’SU BİZE MALİYETLİ GELİYOR’’

Tartışmaya CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Kazım Doğaç da söz alarak katıldı. Su ücretlerinin maliyetlerle paralel olarak hesaplandığını kaydeden Doğaç, ‘’Tekirdağ olarak yer altı kaynaklarından su kullanıyoruz ve TESKİ’nin çalışmaları sonucu bu suyun bize maliyetli geliyor. Ayvacık’taki baraj faal olduğunda bu suyu daha ucuza kullanabileceğiz. Fakat şuanki şartlarda bu fiyatlara indirim yapmamız zor. Büyükşehirler içerisinde fiyatlar olarak 12. sıradayız. Konuyla ilgili projelerimiz var keşke bedavaya verebilsek.’’ İfadelerini kullandı.