Büyüyen kağıt krizine ilişkin Araştırma Önergesi ve soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun,  gazete kâğıdının tonunun 450 dolardan 800 dolara çıktığını belirterek; “Yerelde yayın yapan 300’e yakın gazete ve matbaa, kâğıdı karşılayacak bütçeye sahip olmadığı için kapanmak zorunda kalmıştır. 11’e yakın yayınevi faaliyetlerine son verdi. Kağıt krizi git gide büyüyor. Kağıda bağlı sektör daraldıkça, entelektüel yoksullaşma büyüyecektir. Atık kağıdı bile ithal etmemiz düşündürücü. Ülkemizde kâğıdın yüzde 35’ini dönüştürüyoruz. Bu yüzden atık kâğıtta bile yurtdışına bağlıyız. Geçen yıl 1 milyar dolara yakın geri dönüşümlü kağıt, karton, lifli selüloz hamuru ithal edildi” dedi.

‘’BİZ NE ÜRETİYORUZ?’’

Aygun, Türkiye’nin tek ve ilk kâğıt işletmesi olan SEKA Balıkesir, Giresun ve Kocaeli işletmelerinin 2013 yılından itibaren haraç mezat satışı ile Türkiye’nin kağıtta yurtdışına tamamen bağımlı hale geldiğini kaydetti. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; “Buğday, arpadan sonra ekonomi yönetimine ABD’li McKinsey’i ithal ettik. Kağıt da ithal. Allah aşkına biz ne üretiyoruz? Tükettikçe sadece maddi açıdan değil, entelektüel açıdan da yoksullaşıyoruz” dedi. 

‘’PEK ÇOK SEKTÖRDE GİRDİ MALİYETLERİ ARTTIRILIYOR’’

En çok ithalat yapılan 20 fasıl arasında kâğıt, karton ve kâğıt hamuru geldiğini söyleyen Aygun, “Türkiye’nin özellikle kâğıdın ana hammaddesi olan selülozu üretemez hale gelmesi nedeniyle kâğıtta yurtdışına bağımlı olması ve endüstriyel ormancılığın geliştirilmemesi, pek çok sektörde girdi maliyetlerini arttırmaktadır.” dedi. Aygun, hastanelerde ilaç raporlarının, mahkemelerde duruşma tutanaklarının kağıt krizi nedeniyle çok sınırlı yazıldığını kaydetti. İthalatla kâğıt almak zorunda olan gazete sahibi, matbaa ve yayınevlerini büyük mali sıkıntılara girdiğini belirten Aygun, “Büyük tirajlara sahip ulusal gazeteler sayfa sayısını azaltarak ya da hafta sonu eklerini kaldırarak çözüm aramıştır” diye konuştu.

‘’SEKA İŞLETMELERİ NEDEN KAĞIT ÜRETMİYOR?’’

Aygun, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Türkiye’de kâğıt fabrikalarının kurulması için teşvik düzenlemesi çıkarılması, özelleştirilen SEKA işletmelerinin neden hâlâ kâğıt üretimine geçemediğinin araştırılması, usulsüz özelleştirmelerin son 15 yıl boyunca geriye dönerek incelenmesi, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması, ithalattan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi, kısa vadeli çözüm olarak kitap ve gazete kâğıdında yüzde 8, birinci hamur kâğıtta yüzde 18 olan KDV’nin sıfırlanması ve Basın İlan Kurumu kanalıyla kâğıdın ucuz fiyattan tedarik edilerek gazete sahiplerinin sübvanse edilmesi için Araştırma Komisyonu Kurulması gerekiyor.’’

‘’KAĞIT İTHALATI YÜKSELDİ’’

Aygun; ‘’Türkiye; 2015 yılında 2 milyar 683 milyon 943 bin dolar kâğıt, karton, kâğıttan eşya ve kâğıt hamuru ithal ediyor. Bu oran 2017 yılında 2 milyar 811 milyon 917 bin dolara yükseldi. Gazete ve kitap kâğıdı üretmek için kurulan SEKA Balıkesir işletmesinin özelleştirilmesinin yerel mahkeme, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları ile iptal edilmesine rağmen hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile Albayrak Turizm Seyahat İnşaat A.Ş’ye değerinin çok altında bir fiyatla satıldı. Peki 2014 yılından bu yana neden hala üretim yapamıyorlar? Bu konu araştırılmalı” dedi.

‘’KAĞIT FABRİKASI ARAZİSİNDE TOKİ BİNALARI YÜKSELİYOR’’

Aygun, ‘’SEKA’nın Giresun’daki gazete ve kitap kâğıdı üreten diğer işletmesi de Necmettin Erbakan’ın damadı Mehmet Altınöz’ün Yönetim Kurulu üyesi olduğu Milda Kağıt Sanayi Tic. A.Ş’ye sadece 5 milyon liraya satıldı. Ancak gariptir ki şirketin fabrika makineleri 11 milyon liraya hurdacıya; iki arazisini ise 68 milyon liraya Giresun İl Özel İdaresi’ne satılarak, 79 milyon lira kâr elde edildi. Şu anda fabrika arazisinde TOKİ binaları yükseliyor. SEKA İzmit Fabrikası da 2005 yılında kapatıldı ve kağıt müzesine dönüştürüldü. Bu durum çok ilginçtir’’ dedi.

‘’KAĞIDA %8 PIRLANTAYA %0 KDV’’

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; gazete, kitap ve okul defteri kâğıdına yüzde 8, birinci hamur kâğıdına yüzde 18 KDV uygulanırken, pırlanta elmas ithalatında KDV muafiyeti uygulandığını vurgulayarak; “Sadece belirli ve zengin bir zümreyi ilgilendiren değerli taş konusunda getirilen muafiyetin toplumun tamamını ilgilendiren kâğıda tanınmaması, sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır” dedi.

‘’KDV MUAFİYETİ UYGULANSIN’’

Aygun,  gazete ve kitap kâğıdı ile okul defterine de KDV muafiyeti hakkı tanınmasını, Basın İlan Kurumu’nun kuruluş yasasının dördüncü maddesi çerçevesinde basının ihtiyacını gidermek üzere ucuz kâğıt temin etmesini, kâğıt fabrikalarının kurulması için özel bir teşvik düzenlemesi çıkarılmasını istedi