Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Salı günü canlı yayınlanan Objektif Masa’nın konuğu olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Kapaklı ve Çerkezköy’e yapacağı altyapı yatırımlarıyla ilgili de konuşan Başkan Akay, İller Bankasının kredi vermemesi nedeniyle altyapı çalışmalarına uzun bir süre başlanamadığını söyledi.

“HANGİ BORULARDAN SU İÇTİĞMİZİ GÖRECEKSİNİZ”

Çerkezköy’ün altyapı ihtiyacının acil olduğunu söyleyen Başkan Akay, “Çerkezköy’ün merkezinde içme suyu hatlarının yüzde 50-55’i asbes borulardan oluşuyor. Aynı şekilde Çerkezköy’ün içme suyu depoları 8 bin tondan oluşuyor. Bunlar uzun yıllar evvel yapıldı. Tekirdağ’ın en çok göç alan ilçelerinden birinde yaşıyoruz. 2020 yılının pandemi döneminde olmasına rağmen yüzde 16,13’le büyümüş bir Çerkezköy var. Hemen yanımızda yüzde 3,5 büyüyen bir Kapaklı var. Kapaklı ve Çerkezköy kendi kaderleri açısından bir elmanın iki yarısıdır. İkisi de sanayiyle hızlı büyümüş, hızlı göç almış kentlerdir. En fazla yatırım ihtiyacı olan ilçeler de bunlardır. Tabi her kentin yatırıma ihtiyacı var ama bu yaklaşımım nüfus artışına bağlıdır. Önümüzdeki günlerde asbes boruları çıkaracağız ve hangi borulardan su içtiğimizi göreceksiniz. Hem içme suyu kalitesini, hem de su depolarının eksikliğinden dolayı yaşanan kesintileri çözeceğiz. Ben olayların durumunu, ihtiyaçları anlatmaya çalışıyorum. Tabi ki Kapaklı’nın da ihtiyacı vardır ama bizim durumumuz bu.” dedi.

“İŞ Mİ YAPACAĞIZ, SİYASET Mİ YAPACAĞIZ?”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin, iki ilçenin de altyapı çalışmalarına başlaması için kredi onayı beklediğini söyleyen Başkan Vahap Akay, “2017 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin talebiyle İller Bankası tarafından Çerkezköy’ün içme suyu hattı yenileme projesi tamamlandı. 2018 ortasında büyükşehire bu proje teslim edildi. O tarihte İller Bankasına bu konuyla ilgili kredi başvurusunda bulunuldu. Tam 3 yıl evvel altyapı yatırımının ceremesini çekelim, vatandaşa bu suyu ulaştıralım bakış açısıyla bu kredi talep edildi. İller Bankası tarafından bu projenin etap etap yapılması kararlaştırıldı. Ancak 3 yıldır kapılarını çalıyoruz. Yeni seçim döneminden sonra bu görüşmeler devam etti. Kapaklı Belediyemiz de kendi altyapısı için bir proje sunmuş bu defa İller Bankası 1 ay geçmeden krediyi vermiş. İşin başlama noktası burası. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi hem Çerkezköy’e hem Kapaklı’ya altyapı yapmayı istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız İller Bankasına Çerkezköy ve Kapaklı’da işe başlamak için talepte bulunmuş. Krediyi verecek kurum 3 yıldan beri kapı aşındıran Çerkezköy’e kulak asmıyor, siyasi reflekslerle Kapaklı’daki talebe cevap veriyor. Buradan bir siyaset çıkarılacaksa Çerkezköy’de yaşayan, altyapı riskini almak isteyen bir belediye başkanı olarak ‘İller Bankası Çerkezköy’e kapısını neden kapatıyor?’ diye sorarım. İş mi yapacağız, siyaset mi yapacağız? Ben bugüne kadar bu açıdan konuşmak istemedim ama bugün siyasi refleksler bunu gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ REFLEKS ÖNÜMÜZÜ KESİYOR”

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in ‘Projeyle geldiler de biz mi yapmadık?’ söylemine cevap veren Akay, “Bu konuda Türkiye Büyü Millet Meclisi Başkanımız Mustafa Şentop’u ziyaret ettik, iktidar partisi milletvekillerimiz ile görüştük. Kendilerine durumumuzu aktardık. Kültür Merkezimizde ilçe başkanlarımızla bir toplantı gerçekleştirip durumu aktardık. Ancak bu noktada siyasi refleks önümüzü kesiyor. Milletvekili Mustafa Yel eğer ‘Proje var da biz mi destek olmadık?’ diyorsa kendisine sesleniyorum, hemen yarın İller Bankasında Kapaklı’ya yapılan yaklaşımla Çerkezköy’e de yaklaşın. Bunu bekliyoruz.” dedi.

“KARARI UKOME VERDİ”

Kale Birlik ve Zirve Kooperatiflerinin Atatürk ve Öztrak Caddelerinde yaşadığı güzergah problemine dair de konuşan Başkan Akay, şunları söyledi: “2016 yılında Çerkezköy Atatürk Caddesi ile Öztrak Caddesi gidiş ve gelişti. Bu caddelerde şehir içi trafik yoğunluğu sebebiyle tek yön uygulamasına geçildi. O dönemde orta refüjleri ve ağaçları taşıyarak hayati bir karar aldık. 2016’dan beri bu caddelerin yeniden düzenleneceğini söyledim. O tarihe kadar bu ilçeler arasında çalışan minibüsler Öztrak Caddesi’nden çıkıyordu ve iniyordu. O tarihte biz Kapaklı istikametinden geliş, Narin Kavşağı’ndan dönüş, bugünkü Kent Parkın oradan şehir içinden geçebileceği bir güzergah çizdik. O güzergah çizildiğinde ben izindeydim ve bir canlı yayın gördüm. O dönemin Saray ve Kapaklı belediye başkanları tam o gün Narin Kavşağı’nda protesto yaptı. ‘Biz Atatürk Caddesi’ne girmek istiyoruz’ dediler. İlçeler arası hattı böyle uygun gördük dedik ve kararı UKOME verdi. Alınan karar yeni bir karar değil. Bu noktada ne vatandaşın ne kooperatif üyelerinin mağduriyeti için karar alınmadı.”

“GÖÇÜN NEDENİ TOPLU KONUT HAMLELERİ”

Çerkezköy’ün Kapaklı’dan göç alması ile ilgili konuşan Başkan Akay, “Geçmişte Çerkezköy’den Kapaklı’ya yerleşim vardı. Bugün Emlak Konutları olarak tabir edilen, Yıldızkent’e yerleşim çoktu. Biraz önce söylediğim gibi Çerkezköy ve Kapaklı bir elmanın iki yarısıdır. Karaağaç nüfusu Çerkezköy’e daha çok gidip geliyor. Bu çok doğal. Geçmiş yıllarda Çerkezköy bir ilçe iken, Kapaklı bir beldeydi. Bu nedenle insanların alışkanlıkları var. Bu iki ilçede birileri oturabilir, hizmet edebilir. Bunu çok kısır bir tartışma olarak buluyorum. Fakat Çerkezköy’ün Kapaklı’dan göç almasının başlıca nedeni, Çerkezköy 2010-2011 döneminde toplu konut hamleleridir. Yarın Kapaklı’da bu tarz bir hamle olursa, insanlar yeniden orada oturabilir. Meclis toplantısındaki çok kısır bir tartışma, çok da mantıklı bulmuyorum.” dedi.

“YER BELİRLEME SÜRECİNDEYİZ”

Son olarak Kapaklı ve Çerkezköy’e yapılacak ortak otogar projesinden bahseden Akay, “Hem Çerkezköy otogarı, hem de Kapaklı otogarının büyüklüğü ve kullanımı çok yanlış. Çerkezköy adına konuşacak olursak Kapaklı’dan gelen bir otobüs, Yünsa Kavşağı’ndan giriyor şehir içerisinden trafiği meşgul ederek karşıya geçiyor ve yolcu alıyor. Anlamsız bir şekilde çok yanlış konumlandırılan otogarımız var. Binanın fiziki şartları bugünü kurtarabilir ancak konumu çok yanlış. Mustafa başkana bu konuyu açtığımda kendisi de destek verdi. Büyükşehir belediyesi ile istişarede bulunuyoruz. Yer belirleme sürecindeyiz. Bir sonraki dönem hem Çerkezköy hem Kapaklı ortak otogarıyla bu dertten kurtulur inşallah.” dedi.