Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Başkanı Hayati Çakan, bu yıl 43.’sü kutlanacak olan Engelliler Haftası münasebetiyle yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamasında engellilerin sorunlarını dile getiren Başkan Çakan, engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılması gerektiğini vurguladı.

‘’SİYASİ İKTİDAR ENGELLİLERİN TALEPLERİNİ GÖRMÜYOR’’

Engellilerin toplumsal hayata eşit ve üretken bireyler olarak katılımlarının zorunluluğuna dikkat çeken Başkan Çakan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ‘’Engelliler Bildirisi’nin ruhuna ve taleplerimize uygun düzenlemeler hala hayata geçirilmiyor. Siyasi iktidarlar, nüfusunun onda birinden fazlasını oluşturan 8,5 milyon engelliyi, sorunlardan doğrudan etkilenen aileleriyle birlikte 25 milyon kişiyi görmezden gelmeye devam ediyor. Türkiye tarihinin en ciddi ekonomik ve siyasi kriziyle yüz yüze bulunuyoruz. Hükümet, kendi krizinin faturasını çalışanlara, işsizlere, emeklilere, üreticilere keserken, bu olumsuz koşullar engellileri bir kat daha fazla mağdur ediyor. Günde 1,5 doların altında bir gelirle yaşamaya mahkum edilenlerin oranının yüzde 38’i bulduğu düşünüldüğünde, engellilerin talepleri karşısında ‘Görmeyen, duymayan’ siyasi iktidar, kaynaklarımızı üretmeden kazanan bir avuç azınlığa aktarmaya devam ediyor.’’ 

‘’TALEPLERİMİZİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ’’

Eğitim, iş bulma ve ulaşım gibi toplumsal hayatın alanlarına katılmak istediklerini vurgulayan Çakan, ‘’Bizler vurguncu, soyguncu, hortumcu değiliz. Kara para aklamıyoruz, banka batırmıyoruz. Bizler her şeyden önce insan onuruna yaraşır koşullarda, eşit bir hayat istiyoruz. Devletin, Anayasa’da da belirtilen görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz. Engellileri dışlayan, yok sayan anlayışların Türkiye’nin geleceğine hiçbir katkısı olmayacağını savunuyoruz. Eğitimde, iş bulmada, ulaşımda, kent politikalarında taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Bu çerçevede, engellilere yönelik istihdam politikaları oluşturulmalı. İş olanakları yaratılmadığı koşullarda devlet sorumlulukların gereğini yerine getirerek tazminat vermelidir. İş ve engellilik tazminatının yanı sıra vergi muafiyeti ve gümrük yasası, toplu taşıma ve ulaşımda sakatlara yönelik politikalar ve bir dizi alanda öncelik tanınması taleplerimiz var.’’ İfadelerini kullandı.

‘’SORUNLARIMIZ GİDEREK BÜYÜYOR’’

Son olarak siyasi iktidarların engellilere yönelik politikalar yürütmesi gerektiğini söyleyen Çakan, ‘’Siyasi iktidarlar, engellilerin örgütleriyle de görüşerek politikalar geliştirmeli, çözümler hayata geçirmeli. Siyasi iktidara sesleniyoruz; 8,5 milyonu görmezden gelerek yolunuza devam edemezsiniz. Ya kamu yararından, çalışandan, üretenden, işsizlerden, emekliden, engelliden yana taraf olursunuz; ya da bertaraf! Türkiye Sakatlar Derneği olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün her yıl adet yerini bulsun diye hatırlanmasına karşı çıkıyoruz. Sorunlarımız giderek büyüyor, ama çözümsüz değil! Tüm kamuoyunu ve engellileri, haklarını savunmaya, dayanışmaya, taleplerini ifade etmeye çağırıyoruz.’’ Diyerek açıklamasını noktaladı.