Türkiye'deki tüm binalarda zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında son günlere girildi. Milyonlarca vatandaş Enerji Kimlik Belgesi olmadan bina alım satım ve kira işlemi yapamayacak. Belgenin geçerliliği ise 10 yıl olacak.

İşte, enerji kimlik belgeleri ile ilgili tüm merak edilenler...

Enerji Kimlik Belgesi Alımında Son Tarih Ne Zaman?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez mülk sahibi ve kiracıları ilgilendiren açıklamalar yaptı. Bakan Dönmez, "Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Çatı ve cephelerde güneş üretimi için her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs'tan bugüne kadar sanayi tesislerimizden toplam 610 megavatlık üretim için 775, mesken abone grubundan toplam 12 megavat üretim için 1188 başvuru aldık." açıklamasında bulundu.

Enerjü Kimlik Belgesi Alınırken İstenen Belgeler Nelerdir?

Ensa Enerji Verimliliği şirketinden Etüd ve Proje Yöneticisi Ekrem Çalışkan, vatandaşların nereye ve nasıl başvuru yapacaklarını açıkladı:

1) Eğer yöneticide yoksa, bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurarak Mimari Proje ve Yapı Ruhsatı'nı alın.

2) Alınan belgelerle birlikte; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yetkilendirdiği şirketlere, EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlara başvurun.

Başvuru ücreti hakkında konuşan Çalışkan, İstanbul'da daire başına ortalama 40TL ücret ödendiğini ifade etti.

Enerji Kimlik Belgesi' ni Kimler Verebiliyor?

EKB düzenlemek amacıyla yetki belgesi alan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalar için EKB hazırlanıyor.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri kapsıyor.

Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor.

Binalarda bu sınıflandırmayı yapan belgeye ise Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Yeni yapılması planlanan ya da inşa edilen binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanarak inşa edilmesi gerekiyor. C sınıfından daha düşük seviyede olan binalara, kanunen iskan ruhsatı verilmiyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi şartı aranmıyor.