Kapaklı Gazetesi - Başakşehir Okulları, koronavirüs salgını sürecinde öğrencilerine her türlü desteği vermeye devam ediyor. Uzaktan eğitimin devam etiği bu günlerde resim çizmenin önemi de bir kat daha artıyor. Okul öğrencileri daha önce Müzik Öğretmeni Gizem Tuna ile yaptığı söyleşiyi bu sefer de Görsel Sanatlar Öğretmeni Hatice Köse ile devam etti.

Öğrenciler sordu, Köse merak edilenleri cevapladı:

Merhaba Başakşehir Okulları Görsel Sanatlar Öğretmenini önce bir tanıyalım. Bize kendinizden bahseder misiniz?

-Merhaba ismim Hatice Köse. Trakya Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği mezunuyum. 2013 yılından beri Görsel Sanatlar öğretmenliği yapıyorum. Başakşehir Okullarında 3. çalışma yılım. Ana branşım resim ama geleneksel sanatlara olan merakım, renklerin suda dansı olan ebru alanına beni yöneltti ve ebru sanatının eğitimini aldım. 7 yıldır ebru dersleri de veriyorum. Okulumuzda da geleneksel yöntemleri uygulayabildiğimiz bir ebru atölyemiz var. Öğrencilik yıllarımda seramik eğitimi aldım ve okulumuzun estetik sanatlar atölyesinde seramik dersleri de vermekteyim.

Görsel sanatlar nedir?

-Görsel sanatlar göze hitap eden sanatlardır. Resim, heykel, mimari, fotoğraf sanatı gibi…

Anaokulundan liseye Başakşehir Okullarında görsel sanatlar dersinin amacı nedir?

-Okulumuzda verilen görsel sanatlar eğitiminde öğrencilerimizin görsel algılarını geliştirmek, sanatı ve sanatçıyı seven bireyler yetiştirmek temel amacımızdır. Görsel sanatlar ile ilgili bilgi ve becerileri kazanmanın yanında, yeni bilgi ve becerileri üretmeleri de desteklenmektedir. Görsel biçimlendirme yöntemlerini kullanarak bireysel yeteneklerini keşfetmeleri özgün çalışmalar üreterek yaratıcılıklarını ve estetik duygularını geliştirmeleri hedeflenmektedir. Türk ve dünya sanatçılarını, sanat eserlerini tanıtarak geçmişten günümüze bağ kurmalarını sağlamaktayız. Öğrencilerimizin hayal güçlerini geliştirmesini, bu birikimlerini sanatsal anlatımlara dönüştürmesini ve karşılaştığı durumlara özgün çözümler üretmesini amaçlıyoruz.

Görsel sanatlar derslerinizi nerede ve nasıl işliyorsunuz?

-Tüm kademeler için ayrı görsel sanatlar dersliğimiz mevcut. Estetik sanatlar ve ebru atölyelerimizi de dersin konusuna göre görsel sanatlar çalışmalarımız için kullanıyoruz. Sanat eğitimini yeri geldiğinde diğer branşlarla entegre edip sarmal program doğrultusunda üretgen bir şekilde işliyoruz.

Görsel sanatlar dersi ile diğer dersler arasında nasıl bir bağlantı kurabiliriz?

-Görsel sanatlar teknikleriyle matematikte şekilleri ve sayıları daha iyi görüp daha doğru okuyabiliriz. Türkçede okuduğumuz bir metni zihnimizde daha iyi canlandırabiliriz. Fen Bilgisi’nde bir bütünü oluşturan parçaları daha kolay görüp anlayabiliriz. Bütün tasarlanan oyunlar animasyon, karikatür gibi çizimlerdir. Çevremizde var olan her şey çizim ve tasarım sonucu üretime geçer.

Resmin yada resim derslerinin insanlar üzerinde etkileri hakkında ne söylemek istersiniz?

-Resim çocukların kendilerini ifade etme araçlarından biridir. Günümüz psikolog ve psikiyatrlar çocuk resimlerini inceleyerek ruh durumu analizi yapıyor. Çocukların kullandıkları çizgiler seçtiği renkler, serbest bırakıldıklarında veya yönlendirmeler doğrultusunda yaşadıklarını yada yaşamak istediklerini anlatabiliyorlar. Renklerin insanlar üzerinde etkileri de araştırılan gerçekler arasındadır. Bazı insanlar rahatlamak için bir tablonun karşısında saatlerini geçirebilir. Resim yapmak da insan ruhuna hitap eden bir uğraştır.

Pandemi döneminde görsel sanatlar dersinde ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

Uzaktan eğitim sürecinde derslerimiz hız kesmeden devam etti ve ediyor. Her sınıf düzeyine uygun canlı dersler yapıyoruz. Temel sanat eğitimini içeren konuda resimleri adım adım öğrencilerimle çiziyorum ve nasıl çizeceklerini öğretiyorum. Hayal güçlerini geliştirecek konular verip evde kaldıkları boş zamanları değerlendirmelerini istiyorum. Sanal sergiler ile dünyayı dolaşıp sanatçıları ve eşsiz sanat eserlerini incelemeye devam ediyoruz. Okuldayken ne öğretmek istiyorsam öğrencilerime, uzaktan da aynı çalışmalara devam ediyoruz.