Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Açı Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa; YKS'ye girecek öğrenciler için son 15 günde yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. 

Lise öğrenimini tamamlayan yüzbinlerce öğrenci, 15 Haziran itibariyle üniversite sınavlarına girecek. Üniversite sınavı heyecanı için adaylar gün sayarken, Çerkezköy Açı Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa velilere ve öğrencilere seslendi. Sınava 15 günden kısa süre kala yapılması gerekenleri anlatan Küçükkısa, sınav heyecanı ve sınav korkusu hakkında bilgilendirmeler yaptı.

‘’ARALIKSIZ 8 SAAT UYUMAMIZ GEREKİYOR’’

Öğrencilerin uyku düzenine dikkat etmesi gerektiğini savunan Küçükkısa, ‘’Biliyorsunuz ki yaklaşık 15 gün sonra TYT ve AYT sınavlarımız var. 15 gün önceden yapmanız gerekenleri anlatmamın sebebi, bu süre zarfında belli başlı davranışlara dikkat etmeniz. Bunlardan birincisi uykunuzu bir düzene sokmanız gerektiğidir. Çünkü biliyorum ki bugünlerde geç yatıyorsunuz, deneme ve test çözüyorsunuz. Fakat bizim günde aralıksız 8 saat uyumamız gerekiyor. Ayrıca sınav akşamı heyecandan uykusuzluk yaşayabiliriz ondan dolayı uykunun düzene girmesi gerekiyor. Bence sınava girecek bir öğrenci için olmazsa olmaz denilebileceklerden biri budur.’’ Dedi.

‘’YEMEK DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEMELİSİNİZ’’

Öğrencilerin sınava 15 gün kala yemek yeme alışkanlığını değiştirmemesi gerektiğini belirten Küçükkısa, ‘’İkinci önemli konumuz yediğimize dikkat etmemiz gerektiği. Şunu belirtmem gerekiyor ki; sınava özgü bir yemek yoktur. Bunun için yemek düzeninizi değiştirmemelisiniz. Sınav sabahına özgü kuruyemiş, incir gibi şeyler yemenize gerek yok. Vücudunuzun onlarca yıldır alışmış olduğunu bir sistem var ve bu sistemi sınav günü değiştirdiğimizde sınavdan çıkmamız gerekebilir. Şuan itibariyle yemek yeme alışkanlığımızı değiştirmemekte fayda var.’’ İfadelerini kullandı.

‘’OLMASI GEREKENDEN FAZLA ANLAM YÜKLEMEYİN’’

Öğrencilerin ve bilhassa ailelerinin sınava fazla değer verdiğini ve bu durumun öğrencinin psikolojisine yansıdığını kaydeden Küçükkısa, şunları söyledi; ‘’Sınava olması gerekenden fazla anlam yüklemeyin. Bu anlam genelde sizlerden çok aileleriniz, akrabalarınız tarafından yükleniyor. Kendimizi strese sokmamak için etrafınızda sizleri anlayabilecek olan insanlarla konuşun. Mümkünse 15 gün kala sınavla ilgili konuşmalardan uzak durun. Çünkü şimdiye kadar onlarca, yüzlerce, binlerce sınav yaşadık ve onlardan biri olduğunu sınavdan çıktıktan sonra farkedeceksiniz.’’

‘’SINAV SONUNA KADAR SALONDA DURUN’’

Küçükkısa tavsiyelerini şu sözlerle sürdürdü; ‘’Deneme sınavlarını gerçek saatinde çözmeye devam edelim. Çünkü saat 10.15’te TYT ve yine saat 10.15’te AYT sınavımız başlayacak. Bu düzeni bozmazsak beynimize o saatlerde çalışma düzeni kazandırmış oluruz. O yüzden deneme sınavını gerçek saatinde yapmakta sonsuz fayda var. Ayrıca sınav süreleri kısıtlı fakat erken bitmesi halinde yine de sınav süresinin sonuna kadar salonda durmalısınız. Daima pozitif olmak çok önemli. Biliyorum ki birçoğumuz bardağa dolu tarafından değil, boş tarafından bakmayı seviyoruz. Fakat sınava girmeden önceki süreci bizleri rahatlatan ve yanımızda olmasını istediğimiz insanlarla geçirirsek çok daha artı olacaktır.’’

‘’KALEM KULLANIN’’

Öğrencilerin soru çözerken sürekli kalem kullanması gerektiğini belirten Küçükkısa, ‘’En basit işlemlerde dahi kalem kullanın. Bunu yapmadığınız zamanlarda maalesef eksiyi artı, büyüktür işaretini küçüktür işareti olarak görüyorsunuz. Lütfen o kalemi elinizden düşürmeyin. Türkiye birincilerinin kitapçıklarını incelediğimizde her yerin çok karalanmış ve özellikle çizilmiş olduğunu görüyoruz. Soru köklerine dikkat etmek önemli ve ayrıca matematik işlerinde en basit toplama çıkarma işlemini dahi kalemle yapmayı öneriyorum. Çünkü sınavda net kaybının en önemli sebeplerinden biri budur.’’ Şeklinde konuştu.

‘’KAYGI YARATAN DÜŞÜNCELERDEN UZAK DURUN’’

Son olarak öğrencilerin kaygı yaratacak düşüncelerden uzak durması gerektiğini söyleyen Küçükkısa, açıklamasını şu sözlerle noktaladı; ‘’Demesi kolay geliyor fakat kaygı yaratan düşüncelerden uzak durmayı başarabiliriz. En büyük kaygımız ‘Acaba başarabilecek miyim?’ olur. Öğrencilerimiz tercih yapamadığında gitmek istemeyeceği yerlere gitmek zorunda kalıyor. Oysa bir yıl çok çabuk geçebilir. Seveceğiniz bir mesleği okumak için 1 yıl kısa bir zaman. Tabi bunun en önemli etkenlerinden biri çevresel nedenler. Bu nedenle kaygıdan uzak durmanın en güzel yolu belirttiğim gibi sevdiğiniz kişilerle vakit geçirmek olacaktır.’’