Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, bir süre önce öğrencilerin kültürümüze olan yakınlığını arttırmak amacıyla ‘Yerli ve Milli’ isimli bir proje başlattı. 7 farklı okulun, coğrafi bölgelerimizi tanıttığı projenin 3. ayağında Büyükşehir Belediyesi İsmet İnönü İlkokulu tarafından İç Anadolu Bölgesi tanıtıldı. Yöresel giysiler, yemekler ve araç gereçlerin sergilendiği etkinlikte Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi Neşet Ertaş’ın türküleri de seslendirildi.

‘’İYİLER HER ZAMAN İYİDİR SÖZÜYLE BÜYÜDÜK’’

17 Aralık Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi İsmet İnönü İlkokulu’nda düzenlenen etkinlik, 1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını yapmak üzere kürsüdeki yerini alan Büyükşehir Belediyesi İsmet İnönü İlkokulu Okul Müdürü Murat Bekdaş, ‘’İç Anadolu Bölgesi adını, ülkenin tam orta kısmında bulunmasından dolayı almıştır. Doğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye’de ‘Tahıl Ambarı’ olarak da tanımlanır. Şehirleri Ankara, Aksaray, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat’tır. Anıtkabir, Kapadokya, Mevlana Türbesi, Hacıbektaş, Tuz Gölü, Peribacaları, Karatay Medresesi turistik yerlerindendir. Halk çalgılarından bağlama, davul, zurna, kaşık, def, kaval ağırlıklı olmak üzere halay, semah, zeybek, seğmen havaları icra edilmektedir. Bozlak türü uzun havalara da rastlanılmaktadır. Yaren kültürü yerleşmiştir. Bizler Nasrettin Hoca’nın ‘Parayı veren düdüğü çalar’, ‘Ye kürküm ye’; Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel’; Hacı Bektaşi Veli’nin ‘Dili, dini, rengi ne olursa olsun, iyiler her zaman iyidir.’ sözleriyle büyüdük.’’ İfadelerini kullandı.

TEŞEKKÜR ETTİ

Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini noktalayan Bekdaş, ‘’Programın hazırlanmasında bize destek veren Kapaklı Anadolu Lisesi, Yıldızkent Ortaokulu, Gazi İlkokulu öğretmen ve idarecilerine, okulumuz öğretmenleri Derya Kart, Şengül Yılmaz, Meral Aktürk, Recep Tutar ve müdür yardımcılarıma, bizim yanımızda olan öğrenci ve velilerimize teşekkür ederim. Okul aile birliği başkanımız Muharrem Altınkaynak’a iyi bir başkanlık yaptığı için ayrıca teşekkür ediyorum.’’ dedi.

‘’AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK’’

Müdür Bekdaş’ın ardından Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz söz aldı. Başlatmış oldukları ‘Yerli ve Milli’ projesinden bahseden Müdür Danışmaz, ‘‘Yerli ve Milli’ projemizi bu yıl hayata geçirdik ve bugün 3. Bölgemizi sizlere tanıtıyoruz. Daha önce de Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri için bu tür tanıtım etkinlikleri düzenledik. Bu farklı formattan ötürü okul müdürümüzü kutluyorum. Yerli ve milli projemizin amacı; üretimde milli, tüketimde yerli olmanın farkındalığını oluşturmak. Son dönemde bu kavramlar ülke gündemi meşgul ediyor fakat bizim için çok önemli kavramlar. 7 günde, 7 farklı okulumuz tarafından bölgelerimizin bu güzelliklerini tanıtarak bu farkındalığı arttırmak istiyoruz. Programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’ Sözlerini kaydetti.

HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ SUNULDU

Konuşmaların ardından İç Anadolu Bölgesi’ni tanıtan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Katılımcılar tarafından beğeniyle izlenilen video sonrasında, okul öğrencileri tarafından hazırlanan semazen gösterisi sunuldu. Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş’ın anıldığı etkinlikte, büyük saz üstadının türküleri seslendirilerek hayatını anlatan kısa bir video izletildi. Yine okul öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi ile devam eden etkinlik, Yozgat yöresine özgü testi kırma töreni ve ikramlar ile son buldu.