Kapaklı Gazetesi - Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kapaklı İlçe Temsilciliği’nin düzenlediği ‘Meslek Tanıtım Günleri’ etkinliğinin ilk konuşmacısı Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin oldu. Etkinlikte öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan Çetin, ‘’Hem bütün eğitimi, hizmeti, adaleti geliştirecek olan siyaset diyorsunuz hem de eğitimli, iyi ve vatanı milleti seven insanların bu alanlara girmesini önlüyorsunuz. Bunu yaparak siyaset belli bir grubun eline bırakılıyor.’’ dedi.

TÜGVA Kapaklı İlçe Temsilciliği, öğrencilerin kariyer bilgi eğitimine katkı sağlamak amacıyla ‘Meslek Tanıtım Günleri’ isminde bir etkinlik organize etti. Düzenlenen etkinlik kapsamında Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, öğrencilerle bir araya geldi. Hayat hikayesinden ve siyasei tecrübelerinden bahseden Çetin, etkinlik sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

‘’40 İLDE 60 YURDUMUZ İLE HİZMET VERİYORUZ’’

1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinlikte Kapaklı Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Abdullah Özcan Kur’an-ı Kerim Tilaveti okudu. Ardından TÜGVA Kapaklı İlçe Temsilcisi Mehmet Soyaslan bir konuşma gerçekleştirdi. TÜGVA olarak liseli öğrencilere çeşitli imkanlar sunduklarını dile getiren Soyaslan, ‘’81 il, 500 ilçede teşkilatlandırma çalışmalarımızı tamamladık. 40 ilde 60 yurdumuz ile öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız protokoller neticesinde birçok ilde yurt, burs ve sosyal aktivite hizmeti veriyoruz. İnşallah bu programlar sürdükçe birbirimizi tanıyacağız, kaynaşacağız, Allah hepinizden razı olsun.’’ dedi. Soyaslan’ın ardından konuşma gerçekleştiren TÜGVA Kapaklı İlçe Temsilciliği Lise Koordinatörü Yusuf Ayhan, ilçede gerçekleştirilen faaliyetlerden oluşan kısa bir sunum gerçekleştirdi.

KENDİNİ TANITTI

Sunumların ardından Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin öğrencilerle söyleşi yaptı. İlk olarak kendisini tanıtan Başkan Çetin, ‘’Bugün aranızda olmaktan çok memnunum. Zamanım oldukça kalan 5 yılda gençlerimiz ile birlikte olmaya çalışacağım. Adım Mustafa Çetin, 1968 Bulgaristan doğumluyum. Bir komünist rejimin içinde doğdum ve 10 yaşıma kadar bir komünizm uygulamasını iliklerime kadar yaşadım. 1978 yılında Türkiye ve Bulgaristan arasında yapılan bir anlaşma ile beraber ülkemize döndük ve önce Babaeski’de bulunan Alpullu’ya, sonra da Kapaklı’ya taşındık. İlkokulu Kapaklı’da tamamladım, ortaokul öğretimimi Çerkezköy’de bitirdim, liseyi ise Edirne’de okudum. Akabinde 1986 yılında Yıldız Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandım, 90 yılında mezun oldum. Mezun olduğum yılda Berlin Teknik Üniversitesi’ne yüksek lisans görmek üzere gittim.’’ dedi.

‘’VOLKSWAGEN’DEN İŞ TEKLİFİ ALDIM’’

Almanya’daki iş hayatından bahseden Çetin, ‘’Yüksek lisans eğitimimin üçüncü yılında okulda iken bir gün Volkswagen’den bir mektup aldım. Merkezlerine iş görüşmesi için davet edildim. Almanya’da bir Türk öğrenciye iş teklifi yapmalarına şaşırdım fakat oraya gittiğimde Volkswagen’in Tekirdağ Çerkezköy’de bir fabrika açmayı düşündüğünü ve ben orada ikamet ettiğim için beni seçtiklerini öğrendim. Bu sistem ülkesinin bir örneğidir. Almanya’da yüksek lisans yapan, Çerkezköy kütüğüne kayıtlı öğrencileri tarayarak bana ulaşmışlar. Kapaklı gibi bir yerden Almanya’ya gitmiş, orada hem okuyup hem çalışan birine göre çok cazip şartlar sunmuşlardı. Ailem de bir araya gelmek istediği için eğitimimin son senesini dondurup buraya geldim.’’ İfadelerini kullandı.

DUYGULU ANLAR YAŞADI

Bulgaristan’da yaşadığı 10 yılı anlatan Başkan Çetin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Komünist sistemin bir ideoloji olarak çıkıp da uygulandığı, ama her sistemin sonunda insan odaklı olmadığı için çürüdüğü dönemde doğdum. Bizlere bir Türk olarak dilimizi konuşmamıza yasak getirildi. İbadetimiz ve adetlerimiz yasaklıydı. 11 Türk çocuğu gizli saklı sünnet olmuştuk. Ben kendimi kasabamızda, Osmanlı’nın 1400’lü yıllarda yaptığı bir camide hatırlıyorum. Rahmetli dedem elimden tutar, o camiye götürürdü. Minare çıkışı içeridendi ve benim dışarıda beklememi isterdi. Bir gün beni de minareye çıkardı. Ezan okudu ve hayatımda ilk defa dedemi ezan okurken görüyordum. Çok kısık sesle okuyordu ben de neden öyle okuduğunu sordum. Biz komünist bir ülkedeydik ve o da bunun yasak olduğunu, sadece yerine gelsin de yaptığını anlattı. Türk bayrağını Kapıkule’ye girdiğimde gördüm, İstiklal Marşı’nı 10 yaşında okudum, ezanı 10 yaşında dinledim ve tüylerim diken diken olmuştu. Bu değerler olmadığında bir millet neler çekiyor, neler yaşıyor hepsi bilinçaltımda. Sizler burada doğdunuz için bu nimetleri benim kadar iyi anlayamayabilirsiniz.’’ Şeklinde konuştu. Konuşması esnasında gözleri dolan Başkan Çetin, hatıralarını anlatırken duygu dolu anlar yaşadı. 

‘’SİYASET BELLİ BİR GRUBUN ELİNE BIRAKILIYOR’’

Son olarak siyasi kariyeri ve siyasi görüşü hakkında bilgiler veren Başkan Çetin, ‘’Geçmişten bugüne kadar toplum ötekileştirildi. Bugün geldiğimiz noktada ortak paydamızı unutmuşuz, toplum değerlerini bir kenara bırakmışız, bencilleştik ve maalesef yaşadığımız demokrasi kopuklukları dediğimiz darbelerle toplum yıldırılmış. Siyaset hem yönetici olarak görülmüş, hem de siyasetçi kötü adam olarak görülmüş, hırsız görülmüş, yalancı görülmüş. Hem bütün eğitimi, hizmeti, adaleti geliştirecek olan siyaset diyorsunuz hem de eğitimli, iyi ve vatanı milleti seven insanların bu alanlara girmesini önlüyorsunuz. Bunu yaparak siyaset belli bir grubun eline bırakılıyor. Demokrasiyi anlatamıyoruz, bugün geldiğimiz noktada hamdolsun 15-16 yıldır ülkede bir kabuk değişiyor. Buna karşılık da düşmanlarımız gezi olayları, darbeler ve bir sürü olaylarla özüne dönmeye çalışan milleti tekrar kendi istedikleri alanlara çekmek için mücadele ediyor. Zor bir coğrafyayı toprak olarak kabul etmişiz. O nedenle de 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. On binlerce şehit verdik. Yine de bazı değerlerimizi bozamıyorlar.’’ dedi.

Başkan Çetin, konuşmalarının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Soru cevap şeklinde devam eden etkinlik sonrası, TÜGVA Kapaklı İlçe Temsilciliği tarafından Başkan Çetin’e teşekkür plaketi takdim edildi.