Kapaklı Gazetesi -  Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, belirlenen döküm alanlarının dışında kalan ve özellikle dere kenarları ile tarım alanlarına kaçak olarak döküm yapan ve doğayı kirletenlerle mücadeleye devam ediyor. Denetimler sonucunda geçtiğimiz yıl 24 kişi ve kuruluşa ceza kesildi.

“İZİN BELGESİ ALMAK ZORUNDA”

Kurallara uymayarak yapılan kaçak dökümleri değerlendiren Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının depolanması konusunda kanun ile belirlenen kurallara uymayanlara ceza kesildiğini belirterek, "Yapı sahipleri inşaat ruhsatını ve yıkım ruhsatını almadan önce Temizlik İşleri Müdürlüğümüze müracaat ederek inşaattan ne kadar hafriyat çıkacağını, hafriyatın hangi araçlarla, hangi döküm sahasına taşınacağını yazılı olarak belirterek izin belgesi almak zorundadır.” dedi.

“5 ADET DÖKÜM SAHASI MEVCUT”

İlçede toplam 5 adet döküm sahasının bulunduğunu belirten Başkan Yardımcısı Çetin, “Hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının depolanması ve kontrolü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır ve Çorlu'da 4 adet ruhsatlı hafriyat döküm sahası, 1 adet ruhsatlı inşaat/yıkıntı atığı döküm sahası mevcuttur. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 7. Maddesinin (i) bendindeki sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak, hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek hükümlerine istinaden; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen tarifeye göre 2020 yılı için büyükşehir belediyesi dışında işletilen sahalardan hafriyat için metreküp başına 2,20 TL, inşaat/yıkıntı atığı için metreküp başına 1,50 TL hafriyat ve inşaat atığı taşıma izin bedeli alınmaktadır." ifadelerini kullandı.

“45 BİN 227 LİRA CEZA KESİLDİ”

Geçtiğimiz günlerde Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ile birlikte kaçak döküm sahalarında incelemelerde bulunduklarını belirten Başkan Yardımcısı Güner Çetin, "İlgili kanun maddesi kapsamında hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının depolanması ve kontrolü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olmasına rağmen, Çorlu'da her türlü çalışmayı yakından takip ediyor, kaçak dökümlerle mücadele etmeye devam ediyoruz. Belediye Başkanımız Ahmet Sarıkurt ile birlikte kaçak döküm alanlarında incelemelerde bulunduk. Yaptığımız incelemeler kapsamında kurallara uymayıp sahalara yapılacak döküm bedeli ödemek istemeyenlerin halka ait alanlara kaçak döküm yaparak doğayı kirlettiklerini tespit ettik ve 2020 yılında 5326 Sayılı Kanunun 41. maddesi hükümleri çerçevesinde 24 kişi ve kuruluşa toplamda 45 bin 227 lira ceza kesildi. Denetimlerimizi aralıksız olarak ısrarla sürdürüyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın bildirimlerine de ihtiyacımız var. Hiç kimsenin şehrimizi ve doğamızı kirletmeye kimsenin hakkı yok... Doğa hepimizin ve onu korumak en önemli görevimiz olmalı. Tarım arazileri, dere kenarları, mera gibi alanlara yapılan kaçak dökümleri 444 99 59 numaralı telefon hattımız üzerinden belediyemize bildirerek kaçak döküm ile ilgili yürüttüğümüz mücadeleye destek olabilirsiniz." diye konuştu.