Türk Ocakları Çerkezköy İlçe Temsilciliği, unutulmaz bir anma programına imza attı. 12 Aralık Çarşamba günü saat 19:00’da Çerkezköy Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda, Sarıkamış Harekatı’nda hayatını kaybeden şehitlerimiz anıldı. Sarıkamış Şehitleri için yazılan türkülerin ve şiirlerin seslendirildiği programda, ‘Sarıkamış, Beyaz Hüzün’ kitabının yazarı İsmail Bilgin katılımcılara 'Sarıkamış Harekatı' ile ilgili tarihsel süreci aktardı.

‘’SARIKAMIŞ’I KAHRAMANLIK DESTANI OLARAK GÖRÜYORUZ’’

1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan programda, açılış konuşmasını Türk Ocakları Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Candaş gerçekleştirdi. Sarıkamış Harekatı’nın bir kahramanlık destanı olarak betimleyen Candaş, ‘’Bu akşam Sarıkamış Harekatı’mızın 104. Yılında orada can veren şehitlerimizi, yiğitlerimizi, komutanlarımızı, bütün bu ülke için bedenlerini set yapan bu fedakar insanları anmak için toplanmış bulunuyoruz. Sarıkamış, programımızın isminden de anlaşılacağı üzere bir beyaz hüzündür. Kar ile, böyle acı bir badire ile anılan bir yerimiz. Fakat biz orayı bir kahramanlık destanı olarak görüyoruz. Ben onları her zaman yurda bedenleri ile set olan yiğitler olarak tanımlıyorum.’’ dedi.

‘’VATAN FEDAİLERİNİN BULUNDUĞU BİR DERNEĞİZ’’

Türk Ocakları’ndan da bahseden Candaş, köklü bir STK olduklarını dile getirdi. Candaş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; ‘’Bizler Türk Ocakları olarak Mayıs ayından beri Çerkezköy'de faaliyet gösteriyoruz. Türk Ocakları, 1911’de ilk çalışmaları başlamış ve 1912’de kuruluşu tamamlanmış; Osmanlı İmparatorluğu darmadağın olurken Türklerin kaderini düşünen vatan fedailerinin bulunduğu bir dernektir. Bizler de ilk kuruluşundan 106 yıl sonra bir avuç arkadaş Türk Ocakları’nın meşalesini Çerkezköy'de yakalım dedik. İnşallah da daha iyi olacak, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Her hafta bir faaliyet gösteriyoruz; kitap tahlilleri yapıyoruz, Türk dünyasından bir şiir, bir şair tahlili yapıyoruz. Sizleri de buralara bekleriz. Türk Ocakları hiçbir partinin güdümünde olmayan, parti siyaseti yapmayan, her partiye eşit mesafede fakat güdümünde Türk milleti olan önemli bir teşkilattır. Bizler bu şekilde anayasanın ilk 3 maddesinde anlaştığımız tüm arkadaşlarımızı bekliyoruz.’’ 

TÜRKÜLERLE SARIKAMIŞ ANLATILDI

Başkan Candaş’ın konuşmalarının ardından sözler yerini notalara bıraktı. Etkinlikte saz erbabı Mustafa Altunkaya tarafından Sarıkamış Harekatı’nda hayatını kaybeden şehitlerimiz için yazılan türküler seslendirildi. ‘Sarıkamış Kar Altında’ ve ‘Sarıkamış Türküsü’ gibi eserleri seslendiren Mustafa Altunkaya, son olarak da büyük Türk Yazarı Nihal Atsız’ın şiiri olan ‘Türk Gençliğine’ eserini seslendirdi. Altunkaya’nın performansı salon tarafından beğeniyle dinlendi.

‘’TARİH BİLİNENDEN FAZLASIDIR’’

Programda son olarak ‘Sarıkamış Beyaz Hüzün’ kitabının yazarı Araştırmacı Yazar İsmail Bilgin sunum gerçekleştirdi. Yakın tarih konuları ve özellikle Birinci Dünya Savaşı hakkında önemli eserler kaleme alan Yazar Bilgin, Sarıkamış Harekatı’nın sebebi ve stratejik öneminden bahsetti. Harekat esnasında Türk halkının fedakarlıkları ve savaşa olan desteği hakkında anlamlı hikayelere değinen Yazar İsmail Bilgin, Sarıkamış Beyaz Hüzün kitabından alıntılar yaptı. Sarıkamış’taki şehit sayısının bilinenin aksine 90 bin olmadığını belirten Bilgin, bu sayının bazı nedenlerden dolayı asla tam olarak belirlenemeyeceğini söyleyerek ‘Tarih bilinenden fazlasıdır’ dedi. Yazar Bilgin, konuşmalarının ardından slayt sunumu gerçekleştirdi. Bilgin, sunumunun ardından salondakilerin sorularını yanıtladı.

Ardından sona eren programda Başkan Candaş tarafından Yazar İsmail Bilgin ile Ses Sanatçısı Mustafa Altunkaya’ya plaket takdim edildi.