Kapaklı Gazetesi - MTN Plastik’te çalışan 25 işçi, bir süre önce LASTİK-İŞ Sendikası’na geçti. Sendikaya geçtikleri için işten çıkarıldıklarını iddia eden işçiler, fabrika önünde protesto hakkını kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan LASTİK-İŞ Çerkezköy Bölge Temsilcisi Mehmet Gencay, ‘’Çerkezköy’de kurulu MTN Plastik işvereni sendikamızda örgütlenen MTN çalışanlarına yani kendi işçilerine adeta savaş açtı. MTN işçileri sendikamıza üye oldu. Sendikamız 22 Mayıs 2020 tarihinde Çalışma Bakanlığına toplu sözleşme için yetki tespit başvurusu yaptı.’’ dedi.

‘’ÇALIŞANLARIN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMİYOR’’

İşçilerden e-devlet şifrelerinin istendiğini söyleyen Gencay, ‘’MTN işvereni ulusal ve uluslararası piyasadaki yerini işçilerin verimli ve başarılı çalışmaları ile kazandı. İşçilerin elleri üzerinde ve alın teri ile yükselttikleri işveren, ne yazık ki çalışanların en temel haklarına saygı göstermiyor. MTN işvereni, işçilerin sendikamıza üye olduğunu duyar duymaz çeşitli baskılara başladı. İşçilerin e-devlet şifrelerini isteyerek sendikamızdan istifa etmelerini sağlamaya çalıştı. İşçilerin bilinçli davranması ve işveren yetkililerine taleplerinin suç oluşturduğunu belirtmesi sonucunda, işveren, birkaç kişi dışında kimseden e-devlet şifresi alamadı. Ama işçiler işverenin gerçek yüzünü görmüş oldular.’’ dedi.

‘’YASAK OLMASINA RAĞMEN İŞÇİ ÇIKARDILAR’’

Gencay, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Yıldırma, korkutma ve karalama ile işçileri sindiremeyen işveren yetkilileri, bu defa ekonomik baskı uygulamaya başladı. Siyasal iktidar tarafından işverenlere geçici olarak tanınan ‘ücretsiz izne çıkarma’ hakkını kötüye kullanarak, işçileri cezalandırmaya çalıştı. Birçok işçiyi ücretsiz izne çıkardı ve ekonomik açıdan zor durumda bıraktı. Bu yolla da sonuç alamayınca yasaklanmış olmasına rağmen işçi çıkarmaya başladı. Yıllarını fabrikaya vermiş işçileri ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları’ gibi uyduruk gerekçelerle işten çıkardı. Özellikle belirtmeliyiz ki günümüz koşullarında işçilerin uyduruk gerekçelerle ve yalnızca sendikalaşmalarını önlemek için tazminatsız işten çıkarılması; bırakın işveren olmayı, insan olmakla bile en küçük bir ilişkisi olmayan davranıştır.’’

‘’MTN İŞÇİ KIYIMI YAPTI’’

Savcılığa gerekli başvuruları yaptıklarını dile getiren Gencay, ’’MTN çalışanları bir gecede nasıl ‘ahlaksız ve kötü niyetli’ oldu? İşveren bu uygulamanın haklılığı konusunda kimseyi ikna edemez. Kamu organlarını, İŞKUR yetkililerini, Çalışma Bakanlığı müfettişlerini acil olarak göreve çağırıyoruz. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığını da yaptığımız suç duyurusunu hemen işleme almaya davet ediyoruz. Burası muz cumhuriyeti midir? Çerkezköy’de Türkiye Cumhuriyeti yasaları geçerli değil midir? Bir kez daha yasaları uygulamakla ve kamu düzenini sağlamakla görevli tüm makamları, savcılıklar dahil, artık sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. MTN’de yaşanan bu baskılar ve işçi kıyımı bardağı taşıran son damladır. Bu olay karşısında hiç kimseye kayıtsız kalamaz; görevlerinin ve sorumluluklarının bilincinde olan hiçbir makam bu olaylara karşı gözlerini ve kulaklarını kapayamaz.’’ İfadelerini kullandı.