Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın 11 ilçesinde gerçekleştireceği basın toplantılarının üçüncüsünü Çerkezköy’de gerçekleştirdi. Sunumların ve konuşmalarının ardından Albayrak ve Akay basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“KONU AÇIKLIĞA KAVUŞTURULACAK”

Çorlu Deresi’nin ıslahı ile ilgili gelen soruya cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Biz DSİ ile görüştük. Yine Çorlu Deresi ile ilgiliydi. Benim daha öncede söylediğim gibi durum değişmedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirdi. Meclis kararını aldı, 'kamulaştırma benimdir' dedi ve bu yazı DSİ’ye gitti. Sayın bölge müdürümüzle görüştük. Ambardere’den başlayan ve Kızılpınar’ın ikinci ışıklarına kadar giden bir bölümde ihaleye çıkıyordu. Fakat hızlı tren konusu çıkınca birtakım sorunlar ortaya çıktı. Şu anda iş bambaşka boyuta gitti. Hem DSİ hem de TCDD bu ıslahı Veliköy’e kadar uzatacak. İki kurum arasında çözülmesi gereken bazı sorunlar oluştu. Mevcut ihale dere kotunun değişmesinin ardından bambaşka duruma geldi. Yeni bir ihale daha gerekiyor. Bu konuyla alakalı Ankara’ya gidip çözüm üretmemiz lazım. Çerkezköy büyüyor. Hem trafik sorunu hem hızlı tren inşaatı Çerkezköy’ü bambaşka boyutlara taşıyacak. İş uzayacak ve büyüyecek. İşi TCDD mi yapacak DSİ mi yapacak? Konu açıklığa kavuşturulacak”

“EDS’LER BEKLENİYOR”

EDS’lerle ilgili gelen soruya ise Akay, “EDS’lerle ilgili gelir elde etmek gibi vatandaşlarımız ceza yer mi? Yemez mi? diye bir düşüncemiz yok. Bu proje trafiği daha rahatlatmak ve can kaybını önlemek için. Kızılpınar ilk ışıklarda sürekli kaza oluyor. 2016’dan beri bu durum çözüme kavuşturulmadı. Şu an beklemedeyiz” diye konuştu.

“BEN İSTANBUL’UN KADİR ABİSİ DEĞİLİM”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu’yu istifaya davet etmesinin ardından kendisine yönelik istifa çağrılarına yönelik soruya cevap veren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Ben İstanbul’un değil Tekirdağ’ın Kadir abisiyim. Vatandaş göreve getirmiş bizi. İşin bu boyutuna girmek istemiyorum. 68 kuşağı olarak öğrenci eylemlerini gördük. Yani bu atamanın iyi sonuçlar doğurmadığını düşünerek bir paylaşım yaptık. Yaşananlar bizi huzursuz etti. Bu benim kişisel görüşümdür. Umarız iyi bir sonuca varır ve televizyonları açtığımız zaman bu görüntüleri görmek zorunda kalmayız” diye konuştu.

“BUNUN ADI SİYASETTİR, BUNUN ADI DAYATMADIR”

Kızılpınar’ın 3’üncü bir çöp döküm sahası olarak işaretlenmesiyle ilgili soruya cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Önce alternatif alan denildi. Ama Valilik 3’üncü bir alanı Kızılpınar’a taşımaya kalktı. İstanbul çöp alanını 2’ye bölmüşken Valilik hangi nedenle 3’e bölüyor. Bunun adı öneri değil dayatma. Bir Valilik dayatmasıyla üçüncü bir alanı Çerkezköy’e dayatmaya çalıştılar ve nedense kurdukları bir komisyon vasıtasıyla geçen yıl geldi ve dediler ki ‘Bu Kızılpınar’daki mera arazisini işaretleyeceğiz’ bunu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine gönderdiler. Bu şehrin seçilmişleri bunu reddetti. Çerkezköy Belediyesi tarafından önerilerde bulunulmasına rağmen, kararın reddedilmesine rağmen yeniden teklif ettiler. Bunun gerekçesini anlamak mümkün değil. 'Üçüncü bir çöplük alanın işaretlenme amacını açıklayın' diyorum, cevap veren yok. Bunun adı siyasettir, başka bir adı yok. Çerkezköy Tekirdağ’ın en dar sahasına sahip. Böyle bir alanın Çerkezköy’e dayatılmasında ısrar etmek siyasettir. Komisyon vasıtasıyla önümüze getirilen bu dayatmanın bu şehrin seçilmişleri tarafından reddedilmesine rağmen yeniden önümüze getirilmesinin ne demek olduğunu biri gelsin tarif etsin. Ortada karar varken, neden dayatıldığını birisi bize anlatsın.” şeklinde konuştu.

“TEKİRDAĞ’DA 43 TANE DEPOLAMA ALANI VARDI”

Tekirdağ’da 43 tane depolama alanı olduğunu söyleyen Albayrak da, “Tekirdağ Büyükşehir Belediye olduğunda 43 tane vahşi depolama alanı vardı. Tekirdağ’ın bir köyünden 250 ton çöp aldık. Hemen yanındaki köyden 300 ton çöp taşıdık. Şimdi 43 taneyi bitirdik, tek bir alana hazırladık. Demirli’de bulunan 3 milyon metreküp çöpten enerji üretmeye başladık. Tabi ki müdahaleler de oldu ama onu daha sonra anlatacağım” ifadesini kullandı.

“ASTSUBAY LOJMANLARI ENİNDE SONUNDA YIKILACAK”

Sonrasında Akay, Kent Park içerisinde yer alan ve âtıl durumda bulunan astsubay lojmanları ile ilgili soruya cevap verdi. Astsubay lojmanlarıyla ilgili durumu kısa sürede çözüme ulaştıracaklarını ifade eden Akay; “Eninde sonunda o alanı Kent Park’a katacağız, veyahut yol genişletme yapacağız” ifadelerini kullandı. Küçük sanayi sitesiyle ilgili soruya da cevap veren Akay; “Yeni sanayi sitesini taşımakla ilgili projemiz hazır ve şu an bakanlık onayında.” dedi.

“ARTIK SANAYİ İSTEMİYORUZ”

İkitelli Sanayi’nin Çerkezköy’e gelmesi nedeniyle TOKİ tarafından alanda başlatılan kamulaştırmalar hakkında soruya cevap veren Akay, “Biz 'İstanbul’un atık sanayi sitesini istemiyoruz. Daha modern bir sanayi istiyoruz.' dedik. 'Çerkezköy kaliteli sanayiyi kucaklamaya başlamışken, İstanbul’un artık sanayisini Çerkezköy’e istemiyoruz.' dedik. 'Madem burayı bir sanayi sitesi yapacaksanız, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü gibi yapın' diyerek insani bir niyette bulunduk. Ancak böyle bakılmadı. Yukarıdan bakışla 'biz buraları kamulaştıralım sonra İstanbul’un artık sanayisini buraya taşıyalım' denildi. Hem bunu yapacaksınız hem de planlama yapılamayacak alanı Çerkezköy’e kamulaştırma yükü olarak bırakacaksınız. Bunların ikisine de itiraz ettik. Uzun yıllardan beri burada yaşayan insanların mallarını ucuza kapatarak, oradaki vatandaşların alanlarını ucuza kapatarak bir meseleye girdiler. Biz buna da itiraz ettik. Amacımız vatandaş da belediye de mağdur olmasın istedik. Geldiğimiz noktada bugün itirazlarımız kabul edilmedi. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü bir uygulama kararı alındı. 'Biz burada bir kamulaştırmanın içerisine girilmemeli' diyerek iyi niyetle bir uygulamaya girdik. İyi niyetimizle devam ediyoruz. Bakalım ne olacak?” diye konuştu

“BİZ VATANDAŞLARIMIZIN TEK HATLA HASTANEYE GİDEBİLMESİNİ İSTEDİK”

Çerkezköy’de toplu ulaşım kooperatiflerinin birleşmesi ile ilgili soruya cevap veren Albayrak, “Geçmiş dönemde bu rekabete döndü. Biz dedik ki Kapaklı’dan gelen vatandaşımız da diğer bölgelerden gelen vatandaşımız da direkt hatla gelsin hastaneye. Zamanında bizim otobüslerimiz hizmet verdi ama biz istediğimiz randumanı alamadık. Birleşmelerini istedik. Bunun başka bir çözümü yok. Baktık ki çözümlenmiyor biz de bir çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.

AKAY NET KONUŞTU

Başkan Akay da kooperatiflerin birleşmesi ile ilgili gelen soruya, “Kızılpınar ve Çerkezköy’deki kooperatifler uzun yıllardır birleşme kararı alamadı. Tekirdağ büyükşehir Belediyemizin hatları tam orta bölgeye alınmadığı için randuman alamadı. Fakat biz tam orta bölgeye Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin hatlarını istedik. Ancak pandemi bittiğinde biz hatları getirteceğiz” ifadelerine yer verdi. Öte yandan TEKPARK’la ilgili soruya da TEKPARK Müdürü Hüseyin Özcan, “TEKPARK çıkışlarını yapmadık henüz. Kıdem ve ihbar tazminatlarını yakında ödeyeceğiz. Yalnız yakın zamanda tekrar TEKPARK başlarsa arkadaşlarımızı yeniden değerlendireceğiz. Fakat tüm arkadaşlarımızın kıdem ve ihbar tazminatları bu ay içinde ödenecek” cevabı verildi. Başkan Akay da konuya cevaben; “Parklanma caddenin tamamını kapsamıyordu. Biz de bu konuda zaten bir çalışma başlatıyoruz, caddeler trafiğe kapatılacak. Atatürk ve Öztrak Caddesi bittikten sonra onlar yaparsa onlar, biz yaparsak biz bir parklanma yeri yapacağız.” diye konuştu.