Kapaklı Gazetesi  - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, geçtiğimiz günlerde belediyede gerçekleştirilen dolandırıcılık olayıyla ilgili makamında düzenlediği basın açıklamasında; ‘’Kaymakamlık makamına muhakkik tayin edilmesi istenmiş, Valilik üzerinden yazılan yazıda da Bakanlığımızın bu konuyla ilgili teftiş edilmesi tarafımızdan talep edilmiştir.’’ dedi

Çerkezköy Belediyesi’ndaki yaklaşık 700 bin TL’lik vurgunla ilgili, Belediye Başkanı Vahap Akay ikinci bir basın açıklaması düzenleyerek kamuoyundaki iddiaları yanıtladı. Süreci tüm şeffaflığı ile aktardığını kaydeden Akay, olayla ilgili olduğu düşünülen bir belediye personelinin günlerdir işe gelmedi iddialarını da doğruladı.

‘’SAHTE TAHAKKUK VE TAHSİLAT FİŞLERİ VAR’’

Geçtiğimiz toplantıdan günümüze kadar olan süreci aktaran Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ‘’Bildiğiniz gibi ruhsat ve iskan işlemlerinde çoğunlukla olmak kaydı ile ödeme emirlerinin tahakkuk ve tahsilatlarının gerçekleşmediği ve Belediye kasasına girmeyen bedellerin verilmiş yada verilmek üzere olan ruhsatlarla ilgili bir süreç yaşamıştık.  Bilgilendirme toplantımızı yapmış, tutanaklarımızı paylaşmış ve Savcılığa suç duyurusundan bahsetmiştik. Ben şimdi başından özetle devamında ne gibi işlemler gerçekleştirdi Çerkezköy Belediyesi bugüne kadar onlarla ilgili ilave olarak açıklamalarımı kamuoyu önünde sizlerle paylaşacağım. Bildiğiniz gibi iki türlü bir işlemimiz var. Ruhsat alma aşamasında ortaya çıkan sahte tahakkuk fişleri, bazılarında da sahte tahsilat fişlerinin var olduğu işlemler ile alakalı bir durumumuz var.’’ Dedi.

‘’PARA SAHTE EVRAKLARLA BAŞKA KİŞİLERE VERİLMİŞ’'

Belediyeye yatırılması gereken ruhsat miktarının farklı kişilere ödendiğini söyleyen Başkan Vahap Akay, ‘’Birincisi ruhsat alma aşamasında Belediye personellerinden bir arkadaşımızın İmar Dairesi’nden Emlak Dairesi’nden teyit etmesi üzerine süreç başladı ve sahte tahakkuk fişini tespit ettiğimiz tarih 2 Mayıs 2019. Geçen toplantıda galiba yanlışlıkla 2018 demişim ama o toplantıda Bayramdan önceki Salı günü de demiştim.  Anlamayan, anlamak istemeyen arkadaşlarımız için yeniden söylüyorum 28 Mayıs 2019 tarihinde ruhsat almaya çalışan bir dosyada biz sahte tahakkuk fişi olduğunu tespit ettik ve tutanak altına aldık. Yani Belediyeye yatması gereken para sahte evraklarla başka kişilere verilmiş, Belediyeye yatırılmış gibi gösterilmiş.’’ Şeklinde konuştu.

‘’BİZZAT TARAFIMDAN BU KONU TAKİP ALTINA ALINMIŞTIR’’

Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunma sürecini de aktaran Akay, şunları söyledi; ‘’Biz bunu verilmemiş ruhsatta tespit ettik. Sonra tutanak tutulduktan sonra bizzat dosya tarafımdan inceleme altına alınmıştır. 28 Mayıs Cuma gününden Bayramdan önceki iş günü olan Cuma gününe kadar 3 gün boyunca bu dosya bizzat takip edilmiştir tarafımdan. Neden? Bu sahte tahakkuk fişini bu dosyaya kimin ya da kimler tarafından konulmaya çalışıldığının, bu dosya sahibinin kim olduğunun, bu dosya sahibinin bu sahte tahakkuk fişini buraya koyarak ruhsat almaya çalışan kişi ya da kişilerin kimler olduğunu tespit etmek için bizzat tarafımdan bu konu takip altına alınmıştır. Tutanak altına alındıktan sonra Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri takip edilmiştir bu konu. Devamında Bayram arası girmiştir. Bayramdan sonrası Pazartesi ve Salı günü de bu takip devam etmiştir. Detayları vardır bende. Bunun sonucunda da 12 Haziran Çarşamba günü suç duyurusu hazırlanmış bununla alakalı ve 13 Haziran günü de Savcılığa teslim edilmiştir.’’

‘’297 BİN LİRALIK BEDEL YATIRILMADI’’

Sürecin devamında da 4 kişinin aynı yöntemle işlem yapmaya çalıştığını belirten Akay, ‘’Aynı şekilde bunun gibi ruhsat ve iskan alma aşaması devam eden 4 işlem bir ikinci tutanak ile tutanak altına alınmıştır. Ruhsat ve iskan alma aşamalarında savcılığa teslim ettiğimiz iki tutanakta 297 bin 11,90 TL bedel yatmadığı için, sahte makbuzlarla yapılmaya çalışılan o işlemler gerçekleştirilememiştir. İçerisinde sahte evraklarla iskan ve ruhsat almaya çalışıldığı tespit edilmiş, ruhsat ve iskanları verilmemiştir. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’5 DOSYADA 297 BİN LİRA İKİNCİ ELLERE VERİLMİŞ’’

Sahte evrakların da ayrı bir dosya ile savcılığa teslim edildiğini söyleyen Akay, ‘’Yani Çerkezköy Belediyesi 5 dosyada sahte evraklar ile iskan ve ruhsat almaya çalışanları tespit etmiş, sahte tahsilat makbuzları ve tahsilat fişleri ile ruhsat ve iskan almaya çalışanları tespit etmiş, bu evrakların tamamı tutanak altına alınmış, sahte evraklar Savcılığa teslim edilmiştir. Suç duyurusu 12 Haziran’da hazırlanmış ve 13 Haziran’da Savcılığa teslim edilmiştir. Bu arkadaşların da ruhsat ve iskanları verilmemiştir. Bu 5 dosyada 297 bin TL Çerkezköy Belediyesi’ni yatması gereken bedel öyle anlaşılıyor ki bu arkadaşlar ikinci, üçüncü ellere vermiş ve bu konuda mağduriyetin birinci sahibi olmuşlardır.’’ dedi.

‘’GERİYE DÖNÜK TARAMA İŞLEMİNE BAŞLADIK’’

Tespit tarihinden geriye doğru da bir tarama çalışması yaptıklarını söyleyen Akay, ‘’Bu tespitten sonra 12 Haziran günü biz devam eden ruhsat ve iskan alma işlemlerinde böyle bir işlem varsa o zaman bizim daha önce ruhsat ve iskan verdiğimiz dosyalarda da böyle bir şeyin olma ihtimalini tabi ki düşünerek Başkan Yardımcımız Nedim Yılancı Başkanlığında Kemal Gümüş, Mustafa Gümüş ve Nevzat Kumru’dan oluşan Komisyonu kurarak, 2019’un Haziran ayından geriye doğru giderek ruhsat harçları, iskan harçları, hafriyat harçları, imar durum belgelerine kadar ne kadar belge varsa geriye dönük tarama işlemine başladık.’’ Sözlerini kaydetti.

32 RUHSAT DOSYASINDA 753 BİN 211 LİRALIK VURGUN

2 yıl içerisinde aynı metotla 750 bin liranın üzerinde vurgun yapıldığını söyleyen Başkan Akay, ‘’Geriye dönük tarama işleminin sonucunda 3. tutanak şeklinde Savcılığa teslim ettiğimiz şekliyle 01.01.2018 yılından 2019 Hazirana kadar toplamda 32 ruhsat dosyasında, yani ruhsatları verilmiş dosyalarda sahte tahakkuk fişlerine rastlanmıştır. Bununla ilgili de Savcılığa bütün bu firmaların, müteahhitlerin, mal sahiplerinin isim listeleri, sahte tahakkuk fişleri teslim edilmiştir. Eğer rakam merak ediyorsanız 32 ruhsat dosyasında 2019 yılında 85 bin 378, 2018 yılında da 667 bin 833 TL’lik Çerkezköy Belediyesi kasasına yatması gereken bedel bu birinci sorumlu sahipler tarafından ikinci ellere ödemeleri yapılmış, öyle anlaşılıyor. O ikinci eller tarafından da kötü kullanılıp, Çerkezköy Belediyesi kasasına yatırılmıyor bu paralar. Sahte evraklarla Çerkezköy Belediyesi’nin iskan ve ruhsat dosyalarına işleniyor. 32 ruhsat dosyasında tespit ettiğimiz sahtecilik durumunu Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına tutanak ile teslim ettik. ‘’ dedi.

‘’TEFTİŞ EDİLMESİNİ TALEP ETTİK’’

Son olarak konuyla ilgili bakanlık nezdinde inceleme talep ettiklerini dile getiren Başkan Akay, ‘’Sonra sahte tahakkuk ve tahsilat fişleri ile alınan ruhsat ve iskanların iptal olunacağının yazıları dosya sahiplerine yazılı olarak teslim edilmeye başlanmıştır. Yani ruhsat ve iskan aşamasında sahte evraklarla iskan ve ruhsat almaya çalışanlara ruhsat ve iskanını vermedik, savcılığa teslim ettik. Bu sahte evraklarla ruhsatlarını ve devamında iskanlarını alanların da paralarını Çerkezköy Belediyesi kasasına yatırmadığı için ruhsat ve iskanlarının iptal olunacağı yazılı olarak gönderilme başlanmıştır. Ayrıca Kaymakamlık makamına muhakkik tayin edilmesi istenmiş, Valilik Makamımız üzerinden yazılan yazıda da Bakanlığımızın da buraya, bu konuyla ilgili Teftiş edilmesi tarafımızdan talep edilmiştir yazı ile.’’ Diyerek açıklamasını noktaladı.