Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşti.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü önemli bir toplantıya daha ev sahipliği yaptı. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme toplantısı, ÇOSB Bölge Müdürlüğü Eğitim Salonunda gerçekleşti. Toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Bilim Sanayi ve Teknoloji Edirne İl Müdürü Salih Akbulut, Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal, KOSGEB Çorlu Müdürü Tolga Erkan ve Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Tekirdağ İl Temsilcisi Prof. Dr. Bülent Eker’in yanı sıra Tekirdağ genelinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunan ve kurulması devam eden firmaların temsilcileri katıldı.

850 AR-GE MERKEZİNİN 35’İ TEKİRDAĞ’DA

Toplantıda bir konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleriyle ilgili bilgiler verdi. Reform Paketiyle birlikte Ar-Ge Merkezlerinde bir yılda %255’lik bir artışın olduğunu kaydeden Öztürk, Türkiye’de şu anda 850 Ar-Ge Merkezi ve 187 de Tasarım Merkezi olduğunu söyledi. Öztürk, 850 Ar-Ge Merkezinin 35’inin Tekirdağ’da, bunun da 16’sının ÇOSB’de olduğunu belirtti. 187 Tasarım Merkezinden de 5 tanesinin Tekirdağ’da bunlardan da 2’sinin ÇOSB’de olduğunun altını çizen Öztürk bu rakamların çok sevindirici olduğunu kaydetti.

AR-GE FAALİYETLERİ VE PROJELERİNİN ÖNEMİ’NDEN BAHSETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Ar-Ge Merkezleriyle ilgili kanun, teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, Ar-Ge’ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını sağlamak ve teşvik etmektedir. Ar-Ge projeleri, Ar-Ge faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyette ve bilimsel esaslar çerçevesinde gerçekleştirilen ve araştırmacı tarafından yürütülen projelerdir. Ar-Ge faaliyetleri de, sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalar, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetler ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetlerdir.

BİLGİLER VERDİ

Öztürk’ün konuşmasının sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Burada katılımcılar karşılaştıkları sorunları dile getirerek birinci ağızdan cevap alabilme imkanı buldular. Öztürk de firmalara neler yapmaları gerektiği konusunda açıklayıcı bilgiler verdi.