Gribal enfeksiyon sadece üst solunum yollarını etkilemez aynı zamanda vücutta farklı organlarda da görülebiliyor. Bu grip çeşitlerinden en yaygın olanı mide gribidir. Peki mide gribi nedir?

Bilimsel adı viral gastroenterit olan mide gribi yılın belli dönemlerinde giderek yaygınlaşıyor. Ne yazık ki bu grip şekli bir anda belirti göstererek bir günde hızla yayılıyor. Toplu alanlarda yaygın olarak görülen mide gribi, ortak kullanım ürünleriyle artabiliyor. Son zamanlarda kirli su ve yetersiz beslenmeden ötürü de ortaya çıktığı tespit edilen bu hastalık, ortalama 3-4 gün devam ediyor. Mide gribinin belirtileri genel olarak ani vücut ısısı değişimleri, titremeler ve ateşlenme gibi şekillerde oluyor. Dışkılamanın normal ishal düzeyinden daha sulu olması veya kusma olabiliyor. Baş ağrısı ve kemik ağrısı gibi durumlar meydana gelebiliyor.

Mide gribinden korunmak için ise toplu alanlarda sık sık el yıkamak, temizliğe dikkat etmek, hazır su tüketmek, çiğ besinlerden uzak durmak ve açıkta satılan besinleri tüketmemek gerekiyor. Bu genel önerilerden sonra gerçekten de beslenme de nelere dikkat etmeliyiz haydi bunları konuşalım.

BRAT diyeti (muz, pirinç, elma püresi ve tost), özellikle çocuklarda mide gribinin belirtilerini yönetmek için uzun süredir kullanılan popüler bir beslenme şeklidir. Ancak, diyet protein, yağ ve benzeri birçok önemli besinden yoksundur ve en fazla bir kaç gün uygulanması gerekir. Sınırlı bir süre için BRAT diyetinin önemli yan etkilere neden olma olasılığı düşüktür, ancak uzun vadede takip edilmesi önerilmez. BRAT diyetinin uzun süreli kullanımı yetersiz beslenmeye ve düşük enerjiye neden olabilir.

İşte mide gribinde tüketilebilecek besinler.

1.Patates

Patates, sindirimi kolay ve potasyumla dolu olduğu için mide gribi için iyi bir seçenektir. Kusma ve ishale karşı mide gribi sırasında tükenebilen bir elektrolit besindir. Kabuklu bir orta boy patates, kadınlar için önerilen günlük değerin yüzde 24'ü ve erkekler için önerilen günlük değerin yüzde 16'sı olan 632 mg potasyum içerir. Mide gribi varlığında patateslerinizi veya diğer sebzeleri pişirmenin en iyi yöntemi buharda pişirmektir çünkü sindirimi zor liflerin bir kısmını parçalamaktadır. Ayrıca, hassas sindirim durumunuzu bozabilecek yağ içerdikleri için tereyağı ve peynir gibi katkı maddelerinden de kaçının. Bunun yerine, biraz tuz ve karabiber işe kullanın.

2.Zencefil

Zencefil kökünün antiemetik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir, bu da mide bulantısı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Zencefilin bazı insanlarda hafif karın rahatsızlığına, mide ekşimesine ve gaza neden olabileceği düşünüldüğünde, en iyisi küçük bir dozla başlamaktır. Hamileyseniz, safra taşı hastalığınız varsa veya kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, zencefil almadan önce doktorunuza danışın.

3.Kuru tahıl

Çoğu tahıl yağ oranı düşük olduğundan, baharat içermediğinden ve kolayca sindirilebilir basit karbonhidratlardan oluştuğundan, mideniz için nispeten iyidir. Bazı tahıllar, bağırsaklarınız iyileşirken günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya yaklaşmanıza yardımcı olabilecek temel vitamin ve minerallerle takviye edilmiştir .

Şeker, ishali şiddetlendirebilir veya tetikleyebilir. Bu nedenle tahılın porsiyon başına en fazla 10 gram toplam şeker ve en fazla 5 gram ilave şeker içerdiğinden emin olmak için önce beslenme etiketini kontrol edin.

4.Yulaf ezmesi

Pirinç gibi, yulaf ezmesi de mideniz rahatsız olduğunda tolere edilmesi kolay olan başka bir yumuşak besindir. Yulaf ezmesi, aynı zamanda ishali durdurmanıza yardımcı olabilecek iyi bir çözünür lif kaynağıdır. Yulaf lifinin parçalanmasının, diğer sindirim sorunlarının yanı sıra ishali iyileştirebilecek bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliğini artırdığı bulunmuştur. Herhangi bir potansiyel sindirim sorununu ağırlaştırmaktan kaçınmak için, yulafı sütle tüketmek yerine suda pişirmek ve ne kadar şeker ekleyeceğinizi sınırlamak en iyisidir.

5.Meyve

Çoğu meyve yüzde 80-90'a kadar su içerir, bu da onları yemenin mide gribinden kurtulurken sıvı alma çabalarınıza yardımcı olabileceği anlamına gelir. Meyveler ayrıca bağışıklık sisteminizi desteklemeye ve dokuları onarmaya yardımcı olabilecek çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Ancak, ishali kötüleştirmekten kaçınmak için şekeri düşük meyveleri tercih etmek en iyisidir. Düşük şekerli meyvelere örnek olarak greyfurt, böğürtlen ve elma sayılabilir.

6.Yumurta

Mide gribi durumunda yenmesi gereken en güvenli yüksek proteinli gıdalardan biri yumurtadır. Yumurtalar sadece protein açısından zengin değildir, aynı zamanda bağışıklık sisteminizde önemli bir rol oynayan bir mineral olan selenyum gibi temel besinleri de sunar.