Siz okurlarımız için derneklerin farklı hikayelerini derlediğimiz Dernekler Köşesi’nde bu hafta, Kömürköylüler Derneği ve onun değerli başkanı Seyfi Özgerçek’in konuğu olduk.

Seyfi Bey, öncelikle bizlere derneğinizin kapılarını açtığınız için teşekkür ederiz. Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kapaklı Gazetesi olarak bizlere konuk olduğunuz için ben teşekkür ederim. İsmim Seyfi Özgerçek. 1971 Kırklareli, Vize İlçesi Kömürköy’ünde doğdum. 1995 yılından beri Kapaklı’da ikamet etmekteyim. Özel bir şirkette üretim yöneticisi olarak çalışmaktayım. Evli ve 2 erkek çocuğu sahibiyim. 1995 yılından beri burada kalmaya devam ediyoruz, işimiz aşımız burada. Sonuçta önemli olan insanın doğduğu değil, doyduğu yerdir. Biz de o münasebetle burada köylülerimizi bir çatı altında toplamak için çalışırken aynı zamanda Kapaklı için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kısaca derneğinizi tanıtır mısınız?

Derneğimiz 2014 yılının Eylül ayında kuruldu. 2015 yılından beri de lokali ile birlikte hemşehrilerimize hizmet veriyor. Yeni bir dernek sayılır. Kurucu Başkanı olduğum bu dernekteki görevime 3 senedir devam ediyorum. Şuanda 300’den fazla üyemiz var fakat bu üye sayısı bizim için düşük. Çünkü şuanda Kapaklı’da Kömürköylüler olarak 1000’e yakın bir nüfusumuz var. O yüzden bizim hedefimiz şuanda bu üye sayısını daha yukarılara çekmek. Daha yukarı çektiğimizde geri kalan her şey otomatik olarak kendiliğinden gelecek. Şuanda bizim amacımız köylülerimizi birlik ve beraberlik içinde tutarak, kendilerine yardımcı olmak.

Bir hemşehri derneği olarak üyelerinizden gerekli desteği alabiliyor musunuz?

Gerçekten bir köy derneği olmamıza rağmen bir il derneği gibi çalışıyoruz. Sosyal olmaya çalışıyoruz. Bir gün bir etkinlik yapıp da 364 gün aktif olmadan kalmak bize göre bir anlayış değil. Aktif olarak hizmetlerimize devam ediyoruz ve Kapaklı’nın menfaatleri doğrultusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince davet edildiğimiz tüm etkinliklerde bulunmaya çalışıyoruz. Kendimiz de dernek olarak çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize ve kadınlarımıza yönelik devamlı program halindeyiz. Tüm bunları yaparken de sağolsun üyelerimiz bizi yalnız bırakmıyorlar. Üyelerimizin de desteği olmasa biz tüm bunları yalnız başımıza başaramazdık. Ben daha da iyi olacağına inanıyorum, çünkü burada çok büyük bir potansiyeliz. Gerek Kaymakamlıkta, gerek Belediye Başkanımızla, gerek Siyasi Parti Temsilcileri ve Kamu Kuruluşları ile Kapaklı’nın çıkarları için çalışıyoruz.

Kömürköylüler Derneği’nin faaliyetleri nelerdir?

Bizim bir programımız var. Sene gelmeden önce kurul olarak toplanıp önemli gün ve haftaları sıralıyor, o program çerçevesinde neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Mesela geçtiğimiz kadınlar gününde kadınlarımıza dayanışma kahvaltısı verdik. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklarımıza yönelik bir etkinlik düzenledik. İlerideki bir oyun parkını kiralayıp 5 ila 12 yaş arası tüm çocuklarımızı gün boyu orada eğlendirdik. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerimize bir halısaha kiraladık, onları spora yönelttik. Ayrıca bölgemizde bulunan 2 tane özel hastane ile indirim anlaşması imzaladık. Üyelerimizin buralardan ayrıcalıklı bir şekilde yararlanmalarını sağladık. Bunların dışında da sosyal anlamda ne yapmamız gerekiyorsa elimizden geldiği kadar aktif olmaya çalışıyoruz. Bu açıdan da il derneğinden daha iyi çalıştığımızı düşünüyoruz. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi ise; çocuklarımıza ve üniversite okuyan gençlerimize burs imkanı sağlamak. Şuanda bunun altyapı çalışmalarını yapıyoruz, tamamlandıktan sonra kendi üniversiteli çocuklarımıza burs imkanı sağlamış olacağız.

Bunun dışında öğretmenler gününde kendi köyümüzde eğitim gösteren ve köyümüzden yetişmiş öğretmenlerimize Öğretmenler Günü münasebetiyle bir jest yapalım dedik. Bu programda 3 kuşak öğretmeni bir araya getirdik. Benim kendi öğretmenim de vardı. Kendisi, bizim köye çok şey kattığına inandığımız bir öğretmendi. Bizim köyde kooperatifin kuruluşunda çok büyük emekleri olan ve köye çok büyük hizmetleri olan bir öğretmenimizdi. Kendisini de unutmadık. Çok da güzel oldu, bu etkinliğin bize dönüşleri gayet olumluydu. 3. Kuşak öğretmenler, orada kendi öğretmenleri ile bir araya geldiler. Ayrıca Ramazan aylarında köyde iftar yemeği veriyoruz. Yaklaşık 2 bin kişilik bu yemeğe İstanbul’dan bile köylülerimiz gelip katılım gösteriyor. Köyde yaşayan köylülerimiz, Belediye Başkanlarımız ve Milletvekillerimiz bile bu yemeklere katılıyor. Sadece etkinlik yapmıyor, etkinliklere de destek olmaya çalışıyoruz. Misal geçenlerde Termik Santrale karşı bir protesto etkinliği vardı. Ben ve derneğimiz bunun Kapaklı yararına olduğunu düşündüğümüz için tam kadro katılım gösterdik. Miting alanında bulunduk. Bu ve bunun gibi birçok güzel etkinliğe imza attığımızı düşünüyorum.

Peki Kömürköylüler Derneği’nin üyelerine ne gibi bir faydası var?

Biz öncelikle üyelerimizin acılarını paylaşıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi acılar paylaştıkça azalır, mutluluklar paylaştıkça çoğalır. Gerek yardımlarla maddi manevi olarak üyelerimize yalnız olmadıklarını gösteriyoruz. Çünkü biliyorsunuz ki bir Kaymakamlığa gittiğinizde tek başınıza 1 veya 2 isteğiniz gerçekleşir, sözünüz dinlenir. Fakat bir dernek olarak gittiğinizde daha etkili olursunuz. Bu yüzden üyelerimizin arkasında durarak sözlerini daha dinlenilir kılıyoruz.

Kapaklı’da faaliyet gösteren bir Dernek Başkanı olarak, sizce Kapaklı’nın eksikleri nelerdir?

Kapaklı’yı Türkiye’nin bir mozaiği olarak görüyoruz. Devamlı göç alan, yeni kurulmuş bir ilçemiz. Bu insanlara yardım ve hizmet vermek çok zor. Belediye hizmetleri de devamlı hizmet götürmeye çalışıyor. Fakat Kapaklı’da sosyal anlamlarda daha etkin hizmetler olmasında fayda var. Çünkü bugün Kapaklı’ya bakacak olursak sosyal anlamda çok fazla eksiklikler var. Bir sosyal aktivite yapıp, zaman geçirebileceğimiz çok az yerin olduğunu düşünüyorum. Bir de yapılması düşünülen bir Termik Santral konusu var. İnsanlarda gerçekten büyük bir tedirginlik var. Yeni sanayi sitesinin gelme ihtimali konuşuluyor. Ben o yüzden Kapaklı’nın sorunları ile beraber daha çok büyüyeceğini düşünüyorum. Bu durumunda da hem Devlet hem de Belediye’nin erken tedbir alması gerekiyor. Ayrıca bugün bakacak olursanız devlet yatırımları yeni yeni buralara geliyor. Hükümet Konağı, Hastane gibi kurumlar yeni yeni yapılmaya başlandı fakat bence buraların bir an önce faaliyete geçmesi lazım. İhtiyaçları böyle çok olan bir ilçede bunlar gecikmemeli. Yapılacak çok şey olduğuna inanıyorum.

Seyfi Bey, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak gazetemiz aracılığı ile okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ben burada birlik beraberlik içinde, dayanışma içinde, diğer Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisi arkadaşlarımızla da Kapaklı’nın menfaatleri doğrultusunda birleşmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye’nin her tarafından vatandaşlarımız burada yaşamaktadır. Bu yüzden birlik ve dayanışma içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Ayrıca sizlere de bu konuda bizleri ziyaret ederek görüşlerimizi aldığınız için teşekkür ediyorum. Dernek olarak Kapaklı söz konusu olduğunda her türlü yardıma hazırız..

Röportaj: Furkan BOLAT