Siz değerli okuyucularımız için bu hafta ilkini hazırladığımız “DERNEKLER KÖŞESİ” isimli yazı dizimizde, Kapaklı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ndeydik. Dernek Kurucu Başkanı olan ve hala görevini sürdüren Kapaklı'nın sevilen yüzü Kadir Arıcı ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kadir Bey bizleri ağırladığınız için teşekkürler, kendinizi bizlere kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Tesadüf bu ya 1 Kasım 1939'da yani bugün, Kapaklı'da doğdum. 1956 yılında İstanbul'a gittim. İlk çalıştığım yer Yeşilköy Havalanı, 2.5 yıl çalıştım. Yüksel Ersoy isimli bir artist vardı bilir misiniz bilmem, benim iş arkadaşımdı. 1959'da ise Sanatoryum tedavisi gördüm, ciğerlerim su toplamıştı. Bu tedavi sürecini de atlattıktan sonra 1963 yılında eşimle evlendim. Kendisi de burada, Kapaklı İlkokulu'nda öğretmendi. Bakırköy İstanbul'a eş durumundan tayinini istedik. 27 yıl Vita Fabrikası, şimdiki ismiyle Ünilever'de, 2.5 yıl da havaalanında çalıştım. 1990 yılında emekli olduktan sonra da Kapaklı'ya geri döndük. Hizmet etmek için döndük ama sosyal anlamda, politika olarak değil. O yıllardan bu yıllara kadar da hala elimizden geldiğince hizmet etmeye devam ediyoruz.

Kapaklı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin amacı nedir? Nelere hizmet eder?

Kapaklı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, hem çevre kirliliğini önlemek hem de fakir insanlara sosyal bir yardım sağlamak amacıyla kuruldu. Bak benim hala bir lokalim yok. Birçok dernek lokal açılması için kuruluyor.

Kapaklı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kuruluş hikayesi nedir?

Derneğimiz 27 Mayıs 1998'de kuruldu. Kapaklı'da kurulan ilk dernektir aynı zamanda. Derneğimizin Kurucu Başkanıyım, hala da başkanlığını yürütüyorum. Şuanda da Genel Kurulu yeni yaptık, aktif olarak 87 üyemiz var. 19 senemiz bitiyor, 20. yılımıza girdik. Kurucu listemizde 8 kişi vardı. 7 kişiydi aslında Şemsettin Başkan'ın trafikle ilgili bir cezası vardı. Onun için de İstanbul'dan mahkeme kararı getirin dediler, gitmedik. Fakat fikir olarak da kurucularından sayıyoruz. Kurucular listesi ise bendeniz Kadir Arıcı, Enver Özel, Recep Güven, İrfan Mandalı, Şemsettin Dubaz, Sami Cambaz, Necmi Cambaz ve Şaban Akgün'den oluşuyor. Kapaklı'nın yerlisiyim ben. 40'lı yılları, büyüklerinizden 'Kıtlık Yılları' olarak duyduğunuz yılları ben çocukluk olarak geçirdim. İstanbul'dan geldiğim zaman siyasi partilerden 1. sıra Meclis Üyeliğini teklif ettiler. Fakat ben dedim ki 'Benim yapıma politika uygun değil, ben politika yapmayacağım. Bir Dernek kurayım, fakire fukaraya, çevreye faydalı olalım.' o düşünce ile kurdum. Kapaklı'ya Belediye Başkanı olarak hizmet eden bu arkadaşlarla yola çıktık. Onlar da benim başkanlığımda yardımcı oldular, hala da yardımcı oluyorlar. İçlerinde rahmetli olanlar var, onları da rahmetle anıyoruz.

Dernek olarak Kapaklı'da yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?

Öncelikle çevre kirliliğini önlemek amacıyla Valiliğe, Kaymakamlığa, Belediyeye, OSB'de faaliyet gösteren firmalara muhtelif tarihlerde yazılar yazdım. Basın yoluyla da bunu duyurduk. Hatta ilk açıklamam o zamanlar Çerkezköy Gazetesi'nden başka gazeteler yoktu, 'Pis Kokular Yayılıyor' diye sürmanşet o gazetede yayınlandı. Bu benim girişimim ile ilgilileri getirerek, noterleri getirerek kapattırdık. Daha sonrasında Kapaklı'nın PTT'sinde tek bir memur vardı. O mektubu da Posta Müdürlüğü'nden şahsım, Ankara'ya Ulaştırma Bakanlığı'na göndermek üzere yolladım. 'Her ne kadar yazıyla anlatıyorsak da belki anlatamayız' diyerek şuan benzin istasyonunun olduğu yerden 3 kare ile bir fotoğraf çektirdim. 'Bu fotoğrafları görün' şeklinde mektup yazdık, 'Dilekçeniz dikkate alınacaktır en kısa sürede ilgilenilecektir' diye geri dönüş yaptılar. Yani bu Kapaklı'ya postane gelmesinde Kapaklı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin katkısı olmuştur. Bu arada tabi bir de Kapaklı'nın ilçe olması gerektiğine dair o statüye girmeden önce bir basın açıklaması yaptım . Dernek olarak Kapaklı'nın ilçe olmasında da destek verdiğimizi söyleyebilirim yani. Erdi Mandalı Turnuvası adında talebeler arası bir turnuva da düzenledik. Özcan Mandalı rahmetli olduktan sonra ailesi 'yapmayalım' dedi, yapmadık. Tüm okulları eleme usulü ile düzenliyorduk. Hala da kupa ve fotoğrafları durur bizde. Ayrıca zamanında mezarlığı kaldırmaya teşebbüs ettikleri vakit de bir yazı yazdık. Belediye Başkanlığı'na 5 imzalı bir dilekçe verdik. Mezarlığımızın kötü görünümü, nakil yapılan mezarların açık çukurlarının kapatılması, içinde bulunan reklam direklerinin kaldırılması ve çevresinin ilçemize yakışır bir şekilde duvarlarla kapatılmasını rica ediyorduk dilekçede. Bu dilekçemiz de netice verdi. Kısaca Kapaklımıza vermiş olduğumuz katkılar bunlar.

Aynı zamanda Kapaklı'da Avcılar ve Atıcılar Derneği'nde de başkanlık yapıyorsunuz. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Avcılar ve Atıcılar Derneği'ni de 2004'te kurdum. Onun da Kurucu Başkanı'yım, hala da başkanıyım. Orada da üyelerimizin silah ruhsatı alması için dosyada yardımcı olmak ve denetimli bir şekilde avcılık faaliyetlerini yürütmeye çalışmak gibi faaliyetler var. Av merakım da gençlikten var, daha doğrusu babadan var. Babam avcıydı. Şu fotoğraftaki de babamdır. 3 parmağı yok kendisinin. Çanakkale'de askerlik sırasında kaybetti. O yıllarda duruşmaya çıktı, Gazilik ünvanını vereceklerdi. Babam 'istemem ben' demiş. Devletten maaş almamak için. Öyle dürüst bir insandı benim babam. Bize ondan sermaye de bu dürüstlüğü kaldı.  Bunlara ek olarak da aynı zamanda Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nda görev alıyorum.

Kapaklı'ya bu kadar hizmet etmiş biri olarak, Kapaklı hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bu kenti geçmişten günümüze nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kapaklı bana göre nüfus artışı çok yüksek olan bir yer. Bu müesseselere, iş yerlerine ve ticaret yapanlara katkı sağlıyor. Fakat eksi yönleri de var. Çünkü bu şehir bu kadar nüfusu kaldıracak şekilde planlanmamış. Görüyorsunuz ana caddemiz iş saatlerinde kitleniyor. Mesire Alanı olarak da bir tek Kazak Gölü diye bir yerimiz var. Onun da doğal hali pek kalmadı, daha öncesinde kurt kuş su içiyordu o kalmadı ama insanlara mesire olarak iyi bir yer. O da biraz kontrolsüz. Eskiden sık sık gidiyorduk fakat şimdilerde gidemiyoruz. Güvenli değil ve biraz da görgü meselesi çöpler yerlere bırakılıyor.

Sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz. Gazetemiz aracılığı ile okuyuculara söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Ben Kapaklılı olarak kendimi bir ayrıcalıklı sayıyorum. 'Kapaklı'nın yerlisiyiz' diyoruz bir hizmette bulunuyoruz. Sizin gazetenize de ayrıca teşekkür ederim. Kapaklı'nın birçok sorununu gündeme taşıyorsunuz. Kişiler hakkında, müesseseler hakkında, yetkililer hakkında kanaatinizi beyan ediyorsunuz. Onlardan istifade ediyoruz, öğrenmediklerimizi öğreniyoruz. Bunlar da faydalı işler diye düşünüyorum. Teşekkür ediyorum.

Röportaj: Furkan BOLAT